Gå til hoved-indhold
Travlt på broen "Bryggan" Foto: VetusOnline.comKort Nyt
Travlt på broen "Bryggan" Foto: VetusOnline.com

VetusOnline.com fortæller om åbent værft i Orust

I weekenden 25. - 27. august var der åbent værft i Ellös nord for Göteborg hos Hallberg-Rassy. VetusOnline.com fra Ry fortæller fra stedet, hvor også Faurby og X-Yachts var med.

 

Af Maria Ravn Jürgensen |

VetusOnline.com udstillede i weekenden på åbent værft i Ellös nord for Göteborg på øen Orust.

Orust er øen hvor vi finder hæderkronede værfter som Hallberg-Rassy, Najas og Vindö. Værfter der gennem tiden har produceret flotte både i god Svensk kvalitet, fortæller Christian Glass fra VetusOnline.com i Ry. Han fortæller videre.

God stemning fra start

Da vi som udstiller ankommer til Hallberg-Rassy, er det første vi ser, de mange både der ligger i havnen, alle med flag i riggen og store bannere fra producenterne, på pladsen foran havnen står store telte opstillet, der skal vi udstille sammen med alle de andre udstyrsproducenter og forhandlere.

Vi går til kontoret og melder vores ankomst, her mødes vi af en sød Svensk pige, der smilende sender os et klingende Svensk ”hej” hvad kan jeg gøre for dig, man kan ikke lade være med at smile tilbage og med sådan en start er stemningen på plads, det bliver en god messe.

Hyggelig messe og svenske kødboller

Open værft i Ellös er en af de hyggeligste messer vi har været på, tempoet er sat på lav og en lokation omkranset af klipper og skærgårds stemning, med havn, både og udstyr, er det lige det miljø vi gerne vil udstille i de næste 3 dage.

Besøgende står klar ved indgangen og præcis kl. 10.00 strømmer det ind med glade sejlere der skal ind og se deres drømmebåd eller finde noget godt udstyr, de besøgende spredes hurtigt på det store areal og der er ro og tid til kunderne.

Restaurant området byder foruden Svenske kødboller på Caribian inspireret mad og der er travlt ved gryderne, det ser ud til at mad og hygge et ligeså vigtigt for svenskerne som for os i Danmark, så det har vi ikke monopol på.

Kø ved udstillere

På ”bryggan” broen udstilles bl.a. nye både fra Hallberg-Rassy og Najad,- imponerende både i en prisklasse der desværre kun er for de få, men hvilket display af håndværksmæssig kunnen, her er der ikke sparet på noget.

Fra Danmark udstiller Faurby og X-yacht. Jeg har været forbi flere gange og sælgerne har travlt med at vise deres både frem, ja de besøgende står ligefrem i kø.

På en anden bro udstilles brugte både og ejerne står parat til at fremvise deres båd, som de nu vil skille sig af med. Forhåbentlig kun fordi de har fundet en ny kærlighed på en af de andre broer.

Vindö - lakeret mahogany

Nu skal dette ikke være en artikel om nye både, der er såmænd nok der skriver om de større både, men jeg faldt over 2 meget forskellige både der fortjener lidt omtale.

Vi kender alle Vindö sejlbådene med deres flotte overbygninger i lakeret mahogany. Vindö værftet stoppede med produktion af både for mange år siden, men har siden specialiseret sig som reparations værft.

Jeg mødte en stolt direktør fra Vindö Marin værftet med deres sidste nyhed Vindö Rapid Commuter 32 ,- en helt ny motorbåd med fantastisk flot overbygning og fribord i Mahogany.

Han fortalte at værftet i mange år havde specialiseret sig i reparation af gammelt, men nu havde de besluttet at producere nyt: Vi har fundet en god konstruktør, vi har bygget denne og ”vi har gjort os umage”,- helt ærligt, når en dygtig leder af et værft der er kendt for godt håndværk siger, at de har gjort sig umage,- ja..bedre salgs tale kan man ikke få,- og så sandt, hvilket håndværk både ude og inde, det kan de godt være stolte af. 

Viken Sneipan

I et hjørne af havnen godt gemt mellem bro, store sejlbåde og besøgende lå Viken snipan, jeg ser den som en kaffebåd, men fiskeren vi formodentlig se den med deres øjne og tænke,- den er perfekt, men for mig er det hygge tur med familien med kaffe på kanden og solskin.

Jeg taler med sælgeren og han skifter hurtigt til et pænt, om end ikke perfekt dansk. Han forlod Danmark i 1960, eller som hans kollega sagde – han er vor bådflygtning fra Danmark og vi holder af ham.

Viken Sneipan er dansk designet spidsgatter, søstærk, behagelig og udrustet med en lydsvag Vetus 12 HK diesel. Vetus har som system leverandør leveret motor, aksel, stævnrør, propel og instrumenter og har beregnet både motorstørrelse og propel.  Viken Sneipan er en af de både der skal prøves, og den forhandles af Navark i Helsingborg, så for i på Sjælland er det en lille tur. 

Ikke sidste gang i Ellös

VetusOnline.com er her for første gang som udstiller og det er den helt rigtige måde, at møde vores kunder, der er tid og vi er i et miljø hvor det vi sejlere hører hjemme, så det er ikke sidste gang vi er her og vi vil  fremadrettet besøge flere messer som denne.

Vi afslutter vor dag med en tur til Mollösund, en lille by i skærgården som er kendt af de fleste skærgårds sejlere. Her finder vi den lokale restaurant og får serveret en dejlig fiskeret (frisk fisk naturligvis).

Viken Sneipan - dejlig kaffebåd med stille 12HK Vetus Diesel Foto: VetusOnline.com

Vindö Rapid Commuter 32, fantastisk træarbejde. Foto: VetusOnline.com

Nye og brugte både blev udstillet på åbent værft. Foto: VetusOnline.com

content-loader
content-loader
content-loader