Gransegel FilmLess holder længere
Det svenske sejl til kapsejlads er en videreudvikling af det traditionelle membransejl, men uden film, der gør sejlet mere holdbart, siger sejlmager Claes Hiersemann fra Limhamn.
Udviklingen af sejlmateriale tager igen et skridt frem, lyder det nu fra Limhamn, hvor Gransegel holder til på lystbådehavnen, hvor fire sejlmagere arbejder.
- Det sker med vores ny GFL-teknik, som vi kalder for Gransegel FilmLess. Den store forskel på FilmLess og flere andre laminater med film på begge sider er, at den er ekstrem let, blød og smidig og mere holdbar i formen. På den nye sejldug er der ingen film, og derved sparer man lim i sejlet. Det nye er lidt dyrere end vores almindelige laminatsejl, men det holder også længere, forklarer den 61-årige sejlmager Claes Hiersemann til minbaad.dk.
Han forklarer videre:
- Med den nye teknik integreres belægningerne direkte med med de bærende fibre. På indersiden er det som sædvanligt fibre af arimid, dyneema eller kulfiber, siger Claes Hiersemann.
Sejlet fås i hvid, grå eller sort. Det er fok, genua og storsejl, der fås i Gransegel FilmLess, en dug, der produceres i Italien.
Gransegel FilmLess holder længere, lover det svenske sejlloft, hvor sejlene designes af Mats Johansson og Åke Nettelblad.
Sejlmager Claes Hiersemann er her i Tyrkiet til sejlads på 80 fods russisk båd, som Gransegel leverede sejl til i 2014. Han har drevet sit sejlloft i Malmø i snart 42 år. Han har sejlet en del storbåd, blandt andet var han til 1/2 ton Cup i Marstrand, hvor han styrede en båd, da han var 16 år. - Her sad jeg til bords med Paul Elvstrøm, da jeg var den yngste rorsmand ved stævnet, siger han. Senere blev det til sejlads i Admirals Cup i 1987 og 1989 blandt andet.