Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Her ses bronzevinderne fra OL i Rio. Foto: World Sailing

OL-bronzevindere indstiller samarbejdet - motivation mangler

Dagens triste nyhed. De tidligere danske verdens- og europamestre Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen har besluttet at stoppe deres samarbejde i 49erFX.

Af Troels Lykke |

Motivationen til en 100 procents satsning frem mod OL i Tokyo 2020 mangler for duoen i 49erFX.

Én af de seneste mange års mest succesfulde danske besætninger har besluttet at indstille samarbejdet.

Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen blev 49erFX-verdensmestre i 2017 - dansk sejlsports første VM-guld nogensinde i én af de olympiske 49er-klasser.

Året forinden, i 2016, vandt de guld ved EM og kort efter bronze ved De Olympiske Lege i Rio.

Nu er det imidlertid slut for de to sejlere, der har dannet FX-besætning, siden bådtypen blev introduceret i begyndelsen af 2013.

Vi gør det rigtige

"Det er en beslutning, som vi har været lang tid om at træffe, og hvor der ligger mange overvejelser bag. Det handler i virkeligheden om ét centralt spørgsmål - nemlig hvorvidt vi har hjertet og energien til at investere 100 procent i projektet fra nu af og frem til OL i Tokyo. Her er vi nået til den konklusion, at det har vi ikke," forklarer Katja Salskov-Iversen (24).  

"Vi er utroligt stolte af alt det, vi har opnået sammen. Det rækker langt ud over, hvad vi nogensinde havde turdet drømme om. Derfor er det også en tung beslutning at træffe, men det er samtidig en lettelse, og inderst inde er vi ikke i tvivl om, at vi gør det rigtige," supplerer Jena Mai Hansen (29).

Det nyligt overståede VM i Aarhus blev dermed Jena og Katjas sidste stævne sammen. Her sluttede de på en femteplads. 

Moden beslutning

Dansk Sejlunions sportschef, Thomas Jacobsen, siger om beslutningen:

"Jeg er naturligvis ærgerlig over, at Jena og Katja stopper. Det er én af verdens absolut bedste 49erFX-besætninger, som nu takker af. Samtidig har jeg også den største respekt for, at de træffer en konsekvent beslutning nu i stedet for at fortsætte uden at have hjertet med 100 procent. Det vidner om stor modenhed i deres karrierevalg," siger Thomas Jacobsen.

Fortsætter i sejlsporten

For både Jena og Katja gælder, at deres indbyrdes samarbejdsophør på ingen måde betyder et farvel til sporten.

"Sejlsport er så stor en del af mit liv, at jeg håber på at kunne fortsætte i et nyt projekt. Hvad det bliver, ved jeg ikke, jeg vil se på, hvad der dukker op af muligheder," siger Katja Salskov-Iversen.

For Jena peger pilen mod trænervejen.

"Jeg håber på at kunne gøre sejlsport til min levevej, og jeg gør mig tanker om at tage en træneruddannelse," siger Jena Mai Hansen, der fylder 30 senere i år.     

Team Danmark: To verdensklasseatleter

Team Danmarks administrerende direktør, Lone Hansen, hylder Jena og Katjas store resultater sammen.

”Jena og Katja er to verdensklasseatleter, som har givet alle os, der elsker eliteidræt, store oplevelser. Det vil jeg gerne sige tak for. Jeg glæder mig over, at Katja gerne vil fortsætte i en ny konstellation, og ikke mindst, at Jena overvejer at gå trænervejen. At være træner på eliteniveau er et krævende lederjob, som fortjener bred anerkendelse, og jeg er sikker på, at Jena bliver en fremragende træner," siger Lone Hansen og uddyber:

"Jeg håber, at dansk sejlsport får glæde af Jena i en trænerrolle. Det er ikke nogen hemmelighed, at vi generelt i dansk eliteidræt har brug for trænere på verdensklasseniveau, hvis vi skal fastholde vores sportslige niveau."

Jena og Katja ses her under VM i Aarhus i år. Foto: Troels Lykke

content-loader
content-loader
content-loader