Gå til hoved-indhold
Susse nærmer sig de 60. Hun er gift med Mogens, der drømmer om sejlads og otium, så på trods af hendes modvilje bliver de ejere af en sejlbåd på 38 fod, der sætter kurs mod katastrofer.Kort Nyt
Susse nærmer sig de 60. Hun er gift med Mogens, der drømmer om sejlads og otium, så på trods af hendes modvilje bliver de ejere af en sejlbåd på 38 fod, der sætter kurs mod katastrofer.

Bådens navn: Ny roman af Kim Fupz Aakesen, der har sejlet

Fængselspræsten Susse keder sig i ægteskabet, efter børnene er flyttet hjemmefra, og en dag vælger hun ikke at redde sin mand Mogens, da han falder over bord fra sejlbåd. I stedet mærker hun friheden.

Af Troels Lykke |

Er det lettest at være offer eller gerningsmand? Og er det nemmere at tilgive sig selv end at tilgive andre? Hvordan gør man egentlig det? Det har Kim Fupz Aakeson skrevet romanen ”Bådens Navn” om.

Susse er fængselspræst og nærmer sig de 60. Hun er gift med Mogens, der drømmer om sejlads og otium, så på trods af hendes modvilje bliver de ejere af en sejlbåd på 38 fod. Og sætter derefter kurs mod ikke blot én, men flere katastrofer.

Har været medejer af båd

Kim Fupz Aakeson, 59, er ikke selv en passioneret sejler - tværtimod. Men han har sejlet før.

- Jeg har ejet en båd sammen med en kammerat, da jeg var ung. Det var Troels Kløvedals skyld. Hans bog Kærligheden, kildevandet... og det blå ocean. Det viste sig hurtigt, at jeg hadede alt omkring både, arbejdet, vejret, klaustrofobien, de fugtige hynder. Båden fandt en ny ejer i Grækenland, forklarer den kendte forfatter, der har skrevet over 70 bøger til børn og voksne.

Når vi mister vores tilregnelighed

Om bogen fortæller han:

- Jeg tænkte på de øjeblikke, hvor vi mister vores tilregnelighed. Vi er dygtige til at styre os og holde civilisationen kørende, men de fleste af os kender alligevel momenter, hvor det klikker - måske udløst af fuldskab, raseri, voldsom forelskelse, stress eller liderlighed. Eller som i min roman af en brusende, brusende følelse af frihed. Af at verden pludselig åbner sig (med en båd, red.).

Man skrifter ikke navn på både

Gyldendal skriver om bogen:

Susanne og Mogens er gift. Hun er fængselspræst, han er noget i Arbejdsskadestyrelsen, de bor i rækkehus og har altid været sammen.

Nu er han begyndt at se frem mod pensionen og vil købe en båd. Hun bryder sig hverken om både eller om havet, han presser på, og hun ender med at give sig, men insisterer på, at båden skal have nyt navn.

”Den skal have et andet navn,” siger jeg. ”Rædsomt navn, vi sejler rundt i Køge Bugt i noget, der hedder Grace.”

”Man skifter ikke navn på både,” siger han.

”Hvorfor dog ikke?”

”Uheld.” Han nikker alvorligt, som om det er et faktum.

”Er vi overtroiske nu?”

”Du er præst,” svarer han og griner kort.

”Det er vist ikke helt det samme.”

Han gentager bare, at man ikke skifter navn på både. ”Uheld, Susse, uheld.”

Hør et uddrag af båden via podcast på JP.dks side

Minbaad.dk har fået bogen til anmeldelse, der følger senere. Bogen kan fx købes her på Saxo for 189,95 kr.

content-loader
content-loader
content-loader