Gå til hoved-indhold
Alle mine morgener på jorden er Troels Kløvedals 18. bog. Foto: PR-fotoTur
Alle mine morgener på jorden er Troels Kløvedals 18. bog. Foto: PR-foto

Boganmeldelse: Kløvedal overvejede at sælge Nordkaperen

Alt har ikke været champagnesejlads for Danmarks mest kendte sømand. I sin seneste bog fortæller Troels Kløvedal om et langt og inspirerende liv med op- og nedture. Sara Sulkjær anmelder.

Af Sara Sulkjær |

”Det er Troels Kløvedal!”

Et svar, der med al sandsynlighed hyppigt vil falde, hvis Gallup sætter kursen mod Strøget for at finde personen, der for bankmanden, rengøringsassistenten og den studerende er indbegrebet af en ægte sejler. 

Måske er det ikke så mærkeligt. Utallige TV-udsendelser, foredrag og bøger er fuldt i kølvandet på de 50 år, Kløvedal har besejlet de syv verdenshave.

Alligevel - eller måske netop derfor - har lysten til at parkere Nordkaperen i havnen og leve livet med fast grund under fødderne et par gange trængt sig på. 

En bedre tilværelse?

Det fortæller 74-årige Troels Kløvedal i selvbiografien 'Alle mine morgener på jorden'.

En hård tur til Rhodos i 70'erne med den blot 6-årige søn Mikkel Beha førte første gang sejlerens blik mod landjorden. Der måtte findes en bedre tilværelse end livet på Nordkaperen, konkluderede han dengang ifølge bogen. 

Men, heldigvis for alle os, der trofast har fulgt den folkekære hippie, blev svaret også her et nej. Kløvedal er altid vendt tilbage til stålskibet, hvis dæk også prominente personligheder som netop afdøde Prins Henrik og sønnen Prins Joachim har betrådt. 

Sidstnævnte gik ombord under den helt unikke sejlads op ad den kinesiske Yangtzeflod i 2002. Den utraditionelle rejse i det ellers lukkede land står uden tvivl som ét af højdepunkterne i eventyrerens liv, tydeliggøres det i bogen.

Et liv, som Kløvedal selv ynder at betegne som autodidakt, og som da også er præget af en opvækst som plejebarn på Lolland og af en farvet hippietid i storbyen. 

Fra barn til voksen

Det er en fortid, som også berøreres dybdegående i bogen, der meget vel kan ses som et livstestamente for Kløvedal, der er ramt af den uhelbredelige ALS-sygdom.

Men mens talen er taget fra ham, fremstår de skrevne ord stadig lyslevende, når den erfarne skribent på sin helt egen facon spejder tilbage over sit livs kølvandsstribe. 

Bogen, der udkom sidst i 2017, blev da også revet ned fra hylderne - med god grund. Oprigtighed er i højsædet, når Kløvedals liv beskrives i detaljer, mens også en række omdiskuterede forhold i samfundet får en ærlig sidebemærkning med på vejen. For Kløvedal er sig selv - og han står ved det. 

Den gamle hippie er nemlig ikke blot Danmarks mest kendte sømand. Også de glade 60’ere, smukke kvinder og debatter om hverdagsliv og samfund er overskrifter, der kan sættes på Kløvedals liv, hvilket den sejlerglade læser må forberede sig på. 

Ikke desto mindre venter 448 siders inspirerende og velskrevet læsning i bogen 'Alle mine morgener på jorden', der nu atter kan købes i butikker og på nettet. Eksempelvis hos Saxo for 244 kroner.

content-loader
content-loader
content-loader