Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Melges 24 med Nyborg-sejler Kim Haugaard og Joachim Dichmann kom først over mållinjen ved Vejrø. Kim Haugaard har i år også styret Melges 32 først i mål i både Palby Fyn Cup og Classic Fyn Rundt. Foto: Niels Kjeldsen/Pantaenius

Folkebådene og andre nåede ikke tidsgrænse i AFI Marine 2Star

Første båd ved Vejrø var Melges 24 med Kim Haugaard og Joachim Dichmann. Dommer valgte derfor at afkorte sejladsen ved Vejrø. Kun 45 af 115 både i mål inden tidsgrænsen. Søndag sejles mod Aarhus.

Af Troels Lykke |

AFI Marine 2Star Race 2018 fra Århus bød lørdag på start i meget svag vind mellem 0-4 m/s fra sydøst – drejende til nord. 

Det fortæller PR-mand for stævnet, Niels Kjeldsen i denne artikel.

Stævneleder, Kenneth Meier-Andersen fra Århus Sejlklub kunne allerede under skippermødet meget tidligt lørdag morgen røbe at vejrudsigten næsten var for god til at afvikle første etape af dette år sejlads.

Lørdagen blev da også præget af det utroligt flotte forårsvejr, som nu længe har ligget stabilt over Danmark.

Dommer advarede - i mål ved Vejrø

Allerede under skippermødet gjorde Kenneth Meier-Andersen de mange deltagere opmærksom på, at der p.g.a vejrudsigten, var stor risiko for at sejladsen ville blive afkortet ved Vejrø.

Det var ved Vejrø - midt i billedet at sejlerne blev taget i mål på 1. etape. Der blev sejlet nord om Samsø.

Han henstillede samtidigt til at de både som havde motor holdt et vågent øje med de konkurrenter, som var uden motor, og sørgede for at give dem et slæb hvis det blev nødvendigt.

Alle fik et slæb da vinden forsvandt

Det sociale har altid været prioriteret højt i AFI Marine 2Star Race, og det glædede derfor stævnelederen, at deltagerne udviste stor hjælpsomhed, da sejladsen blev kortet af, og sørgede for at alle fik et slæb, så ingen gik glip af en af højdepunkterne for sejladsen – Middagen i Ballen på Samsø.

Kun halvdelen kom i mål på første etape – Resten ”faldt for” tidsfristen

Første båd i mål ved Vejrø var Melges 24 med skipper Kim Haugaard og Joachim Dichmann, som kom i mål omkring kl. 16:00 forholdsvis tæt fulgt af Albin Express DEN 271 med H.C. Erbs og Mathias Degn Pedersen.

Til trods for baneafkortningen nåede omkring halvdelen af feltet alligevel ikke i mål inden for tidsfristen kl. 17:30. Og slet ingen Folkebåde, der ellers har domineret sejladsen i flere år.

I henhold til sejladsbestemmelserne, betyder det, at det at de både som ikke er nået i mål inden for tidsfristen bliver tildelt en præmietid som om, at de er kommet i mål lørdag kl. 18:30 på første etape af AFI 2Star race sejladsen.

Denne tidsstraf, hvor den halvdel af feltet, som ikke nåede i mål inden tidsfristen har fået tildelt en 60 minutters ”straf”, kan få afgørende betydning for det samlede resultatet af dette års AFI 2Star Race.

Resultatliste - foreløbig

Udsat stævnemiddag på Samsø

Humøret var dog højt i Ballen havn først på aftenen, hvor alle både var kommet i havn, og fik af vide, at stævnemiddagen var udsat, så alle kunne nå at nyde den gode mad, og det sociale fællesskab på solskinsøen Samsø.

Søndagens afgørende 2. etape på AFI Marine 2Star Race bliver måske også afkortet.

Vejrudsigten for i morgen, hvor starten går til 2. etape, lyder fortsat på meget svag vind. Derfor overvejer banedommer, Niels Bægaard for første gang i sejladsens historie at ændre banen, for at få mulighed for at afkorte banen, når bådene passerer Tunø på hjemturen mod Århus.

Som Niels Bægaard fortæller fra Ballen på Samsø: ”Hellere få en kort sejlads, end slet ingen sejlads”.

Så intet er afgjort i dette års version af sejladsen, hvor det kun er tilladt at være to personer ombord på hver båd.

Respitstart - mindste både først afsted

Lørdagens første etape blev som afviklet med respitstart, hvor de mindste både starter først, og i teorien burde alle både komme i mål samtidig.

På grund af baneafkortningen, så passer de udregnede respittider derfor ikke længere, og der hersker derfor lørdag aften endnu usikkerhed, om hvem som egentlig har klaret sig bedst på lørdagens første etape af sejladsen, ligesom der forestår et større job for dommerne med at omberegne resultatet af første etape.

God stemning på Dokken på Samsø, selvom mange både ikke nåede i mål. Der var mellem 0 og 5 m/sek., fortæller fotografen af billedet Henrik Jørgensen, der sejler på en X 4.3 med Jan Hansen. Foto: Henrik Jørgensen

14 Spækhuggere stillede til start i AFI Marine 2Star i Aarhus i den lette vind. Foto: Niels Kjeldsen/Pantaenius

H.C Erbs og gast kom i mål som nummer to ved Vejrø i deres Express. Foto: Niels Kjeldsen/Pantaenius

content-loader
content-loader
content-loader