Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Sådan så det ud for to unge Kaløvig-Optimister og 49er-fans, da en RIB fra pressen ved VM, drønede tæt forbi dem. Foto: Jens Thaysen

VM's egen RIB sejlede uansvarligt forbi purunge sejlere

Med 600 hestekræfter planede en pressebåd forbi unge 49er-fans, der lå i en lille motorjolle, så de måtte holde sig fast for ikke at blive smidt over bord. VM-organisationen og Searanger beklager.

Af Troels Lykke, Aarhus Ø |

Fotograf og sejler Jens Thaysen fra Århus Stiftstidende var på vandet for at følge det kæmpe VM, som avisen gør det tæt i disse dage på Aarhusbugten.

Mens han var ude og se 49erFX-sejlads, spottede fotografen en meget stor RIB-båd med 2 x 300 hk bagpå, om bord var pressen. 

- Da jeg så de unge Opti-sejlere i en lille tilskuerbåd tænkte jeg, at kontrasten var slående til den store RIB med de store motorer, og da jeg ville fotografere de to motorbåde så jeg, at der blev givet fuld gas på RIBen, så meget at bølgerne gjorde, at den lille jolle med de unge fans blev udfordret kraftigt, fortæller Jens Thaysen til minbaad.dk.

RIB var alt for tæt på i høj fart

Om episoden uddyber fotografen:

- Den store RIB var helt klart for tæt på børnene i jollen. De havde ligget der længe, så han må havde vidst, de var der. Alligevel går føreren i fuld plan helt tæt forbi dem, selv om det - efter min vurdering - var helt meningsløst.

- 15-20 meters større afstand ville ikke havde bragt ham mange sekunder senere ned til mållinjen. Det kan godt være, det er VM, og at han er presse- eller VIP-båd. Men sund fornuft og søvejsreglerne gælder vel stadigvæk, fortæller Jens Thaysen.

VM-sejladschef: Den slags accepterer vi ikke

Sejladschef for VM, Per Hjerrild, beklager episoden, som han ser på med alvor.

- Der er jo 2.000 både ude på bugten, så der er en masse sikkerhedsregler, som vores fører også er blevet instrueret i med en del sømandsmæssige tillægsinstruktioner. Førerne af vores både skal jo sejle ordentligt.

- Da vi fandt ud af det onsdag, tog jeg allerede aktion og indkaldte til møde med Searanger, der sejlede RIBen, og folk er blevet identificeret. Her fortalte jeg, at den slags sejlads vil vi ikke acceptere, og vi fik en undskyldning, forklarer Per Hjerrild med alvorlig mine.

Searangers har indskærpet praksis

Da vi ringer til direktør for Aarhus-teambuilding-firmaet Searangers, Ea Hedegaard Larsen, beklager hun, at en af deres førere sejlede for stærkt forbi de to unge.

- Vi skulle have vist mere hensyn til børnene i situationen. Vi har nu indskærpet, at der skal vises yderligere hensyn til alle på vandet, siger Ea Hedegaard Larsen, der fortæller, at firmaet stiller med syv RIB-både til VM, og at alle deres førere er uddannet med sønæringsbevis.

VM's pressebåd, sejlet af firmaet Searangers, giver den her fuld gas forbi de to sagesløse, unge 49er-fans, der har fulgt VM på vandet næsten hver dag har flere observeret. Foto: Jens Thaysen

content-loader
content-loader
content-loader