Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Anna Munch er et kæmpe talent der arbejder hårdt. En kombination, der nu har bragt hende til tops, men OL-bronzevinder Anne-Marie Rindom er stadig Danmarks bedste kort i Aarhus til august. PR-foto fra VM i Polen

Anna Munch blev U21-verdensmester i Laser da blæsten kom

"Det er nu eller aldrig," sagde Anna Munch til sig selv, da det blæste op på næstsidste VM-dag – hvor hun med en 1'er og en 2'er gav sig selv en vinderchance, som hun greb på sidstedagen. Interview.

Af Troels Lykke |

 For første gang siden 2010 har dansk sejlsport igen en U21 verdensmester i en olympisk klasse. Søndag hentede Anna Munch VM-guld i Laser Radial efter et intenst VM-stævne, hvor den 20-årige Kaløvig-sejler slog til med tre top-3 placering i de fire sidste sejladser – og til sidst sejrede med ni points forspring til den italienske sølvvinder Carolina Albano. 

Det fortæller Dansk Sejlunion til pressen.

Forholdene i polske Gdynia var svære – med springende vind og vanskelige momenter for alle i feltet. For Anna Munch var især tredjesidste dag hård at komme igennem.

Med en 38'er og en 12'er tabte hun lidt terræn i toppen af feltet. Men så blæste det op på næstsidste dag. 

Nu eller aldrig

"Og så tænkte jeg bare: nu må jeg tage mig sammen, det er nu eller aldrig, hvis jeg skal give mig selv chancen for en medalje," fortæller Anna Munch, der kom til VM med top-5 som målsætning og et håb om en medalje, hvis tingene forløb optimalt. 

Med en 1'er og 2'er i blæsevejret på næstsidste dag gav hun sig selv et fremragende afsæt til sidstedagen, søndag (8. juli).

Men alt var stadig åbent. Flere kunne vinde, og Anna kunne selv slutte på alt mellem 1 og 5. 

Vinden var løjet, men mere stabil end de andre dage. Med en 20'er i første sejlads mistede hun lidt momentum – men der var stadig muligheder, og igen sagde hun til sig selv: nu eller aldrig. Og igen slog hun til.

Med en 3'er i sidste sejlads under maksimal pres. Samtidig ramlede det for italieneren med en dyr 25'er.  Dermed dansk VM-guld! 

En drøm

"Det er jo fuldstændig sindssygt. Og en drøm, der er gået i opfyldelse," fastslår Anna Munch oven på sin unge karrieres foreløbigt største triumf. Det er samtidig første danske U21 VM-guld i en OL-klasse, siden Thorbjørn Schierup – også fra Kaløvig i øvrigt – sejrede i Laser Standard U21 VM i 2010.  

Anna Munchs sejr kommer ikke ud af ingenting. Hun er en målrettet sejler, der over en lang periode har vist stadig bedre resultater.

Hun er netop fyldt 20 år, og det er kun halvandet år siden, hun for alvor rettede sit fokus på Laser Radial. 

Ved VM i 2017 (senior) klemte hun sig med i guldfeltet – og hun vandt tilmed en sejlads. I 2018 tæller hendes resultater bl.a. en 28. plads ved EM og en 32. plads ved World Cup Miami – før hun for få uger siden opnåede sit hidtil bedste med en 11. plads ved Kieler Woche.  

Tættere på de bedste

"Jeg føler, jeg er ved at få lukket de sorte huller, jeg har i forhold til de bedste (på seniorniveau, red.). Jeg synes, teknikken begynder at spille, og jeg kan se, at jeg kan følge med, når det blæser. På kryds går det godt, og læns begynder også at fungere. Jeg kan mærke, at jeg har en stejl indlæringskurve," siger Anna Munch, som med VM-guldet har fået et ekstra rygstød.  

"Ja, det betyder mega meget for min selvtillid, og lige nu har jeg bare enorm energi at arbejde videre med." 

Hjemmebane i august

I august gælder det så VM hjemme på Aarhus Bugten. 

"Ved VM handler det for mig om at lave gode sejladser, hvor jeg gør de rigtige ting på banen. Resultatet er mindre vigtigt. Og så glæder mig til, at det bliver en fed oplevelse med VM i Aarhus. Det bliver stort," fastslår den nyslåede verdensmester.    

content-loader
content-loader
content-loader