Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Den nye X46 er en af værftets succeser. Foto: Nicolai Schwaner/X-Yachts

X-Yachts får initiativpris for vækst - investerer 10. mio. kr. årligt

Haderslev-virksomheden X-Yachts modtager DI's Sønderjyllands Initiativpris 2018, efter et år med international fremgang. Hvert år investerer X-Yachts ti mio. kroner årligt i nye modeller.

Af Maria Ravn Jürgensen |

Udvikling, innovation og salg har løbende givet X-Yachts A/S en trecifret millionomsætning.

Sidste år kom der så meget mere økonomisk vind i sejlene, at bådebyggerne har vendt et underskud til overskud med forventning om fortsat positive tal i år.

Derfor får Haderslev-virksomheden nu DI's Sønderjyllands Initiativpris 2018.

Det er svært at drive state-of-the-art bådebyggeri til en meget snæver international kundegruppe og gøre det med overskud. Men det er lykkes for X-Yachts i Haderslev.

International succes

Virksomheden har satset på en løbende udvikling af nye både, fortæller CEO Kræn Nielsen:

- Vi investerer markant i virksomhedens videre udvikling med cirka 10 mio. kroner årligt i nye modeller, og det er en vigtig faktor for vores nuværende succes. I år har vi lanceret to nye modeller X49 og X46, og der kommer også en ny i 2019, siger han.

En anden faktor er, at X-Yachts har en stor succes på det internationale marked. 92 procent af produktionen sælges til udlandet. Gennem det seneste par år er forhandlernettet udvidet betydeligt til 35 forhandlere.

Nogle lande har fået flere forhandlere, f.eks. er der alene i USA fem forhandlere, andre markeder er helt nye. Det gælder f.eks. Rusland, Israel, Cypern, Kroatien og Chile.

Med i ligaen

Det er med andre ord en virksomhed med succes, der onsdag den 24. oktober får overrakt DI Sønderjyllands Initiativpris 2018. Prisen bliver uddelt klokken 13 hos X-Yachts A/S i Haderslev.

- Det er med stor stolthed, at vi overrækker prisen til X-Yachts, som laver så fantastiske flotte både, hvor det afgørende er kvalitet og sejlglæde. Og selv om X-Yachts både er verdenskendte, så er virksomheden i samme lige i lande som Finland, Holland og Italien. Men her har vores prisvindere formået at vise, vi også kan noget her i det nordlige Europa, siger formand for DI Sønderjylland, Erling Duus.

Kræn Nielsen, CEO for X-Yachts. Her er han om bord på en X46 i Cannes i år. Foto: Troels Lykke

Stolte prismodtagere

Kunderne er typisk selvstændige erhvervsdrivende, som er erfarne sejlere. For eksempel byggede værftet tidligere en 70 fods yachts til Mærsk McKinney-Møller. Og initiativprisen er for CEO Kræn Nielsen et skulderklap til virksomheden:

- Det er en pris, vi er ganske stolte af. Vores vækst er drevet af ønsket om at holde fast i et kræsent marked for sejlere. Og dermed er vi lykkes ganske godt, siger direktøren.

En del af DNA'et

Også kommunens borgmester, Hans Peter Geil, glæder sig over, at DI Sønderjyllands Initiativpris i år går til en Haderslev-virksomhed

- Som kommune har vi sejlads og fjordmiljøet som en del af vores DNA. Og det er kun skønt, at vi beliggende ved fjorden også har en så succesfuld virksomhed som X-Yachts, som også er med til at holde fast i Haderslev som en driftig kommune, siger borgmesteren.

Selv om den første båd, og mange siden, deltog meget i regattaer, er værftets hovedområde turbåde, og virksomheden har i dag tre modelserier: X cruising, X performance og X range. Årligt producerer selskabet cirka 90 både, som alle er designet af Niels Jeppesen og hans designgruppe.

content-loader
content-loader
content-loader