Gå til hoved-indhold
Ulykker året rundt skal forhindres, bl.a. med hjælp fra ambassadører, mener Søsportens Sikkerhedsråd, som fornyligt fik sin ambassadør nr. 400. Foto: ForsvaretKort Nyt
Ulykker året rundt skal forhindres, bl.a. med hjælp fra ambassadører, mener Søsportens Sikkerhedsråd, som fornyligt fik sin ambassadør nr. 400. Foto: Forsvaret

To er allerede omkommet på vandet i år

Flere end normalt har mistet livet i årets første måneder. Sejlerne skal huske den rette påklædning, understreger specialkonsulent Sten Emborg.

Af Sara Sulkjær |

Onsdag den 17. januar vendte en 38-årig kajakroer ikke hjem fra en sejltur på Augustenborg Fjord. Fem dage senere var det en strandjæger på 27 år, der kom i problemer på Isefjorden og senere omkom på hospitalet. 

- Problemet er, at man typisk klæder sig på efter lufttemperaturen. Det er dét, der er farligt. I virkeligheden burde man klæde sig efter vandets temperatur, forklarer specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd, Sten Emborg. 

Det varme vejr er farligt

De sidste ni år er gennemsnitligt 1,3 person omkommet i vinterperioden. Et tal, der altså efter, at knap 2/3 dele af vintermånederne er krydset af, allerede er overgået i 2018. 

Januars høje temperaturer og solrige dage med en flot, blå himmel bærer en stor del af skylden for den ærgerlige statistik. Vandets temperatur stiger nemlig langt langsommere end luftens: 

- Vandtemperaturen er jo egentlig ret forudselig. Den er altid lav i vintermånederne, og vandet har været frosset til mange steder. Derfor kan det næsten blive ekstra farligt, når det er godt vejr, og sejlerne klæder sig efter det, fortæller Emborg til minbaad.dk. 

Tør- eller våddragt?

I stedet er en tørdragt eller flydedragt med et varmt lag tøj under vejen frem, hvis sejlene skal luftes i vintermånederne, mener Emborg. Et råd, som ikke alle jollesejlere tager imod: 

- Tørdragten har jeg fravalgt på grund af den risiko, der altid vil være for, at du kan få en rift i dragten eller mere sandsynligt i manchetterne, fortæller Finnjollesejler Michael Staal, der i stedet bærer en vintervåddragt i 5 mm neopren. 

Både Staal og Emborg understreger da også, at der findes flere religioner indenfor påklædning i vintermånederne. At være klædt på til vandgang i koldt vand er derfor det vigtigste uanset tro og vane. 

Også en vandtæt mobiltelefon, VHF eller lignende nødsender er afgørende, hvis hjælpen skal nå frem i tide, forklarer Emborg, som giver flere ekspertråd her

Året rundt holder Søsportens Sikkerhedsråd gratis foredrag om sikkerheden på vandet i landets sejlklubber. Skal de også sætte kursen mod din klub, kan rådet kontaktes her

Se statistik over de omkomne fritidssejlere i Danmark siden 2009. Grafik: Søsportens Sikkerhedsråd

content-loader
content-loader
content-loader