Gå til hoved-indhold
Ulykker året rundt skal forhindres, bl.a. med hjælp fra ambassadører, mener Søsportens Sikkerhedsråd, som fornyligt fik sin ambassadør nr. 400. Foto: ForsvaretKort Nyt
Ulykker året rundt skal forhindres, bl.a. med hjælp fra ambassadører, mener Søsportens Sikkerhedsråd, som fornyligt fik sin ambassadør nr. 400. Foto: Forsvaret

To er allerede omkommet på vandet i år

Flere end normalt har mistet livet i årets første måneder. Sejlerne skal huske den rette påklædning, understreger specialkonsulent Sten Emborg.

Af Sara Sulkjær |

Onsdag den 17. januar vendte en 38-årig kajakroer ikke hjem fra en sejltur på Augustenborg Fjord. Fem dage senere var det en strandjæger på 27 år, der kom i problemer på Isefjorden og senere omkom på hospitalet. 

- Problemet er, at man typisk klæder sig på efter lufttemperaturen. Det er dét, der er farligt. I virkeligheden burde man klæde sig efter vandets temperatur, forklarer specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd, Sten Emborg. 

Det varme vejr er farligt

De sidste ni år er gennemsnitligt 1,3 person omkommet i vinterperioden. Et tal, der altså efter, at knap 2/3 dele af vintermånederne er krydset af, allerede er overgået i 2018. 

Januars høje temperaturer og solrige dage med en flot, blå himmel bærer en stor del af skylden for den ærgerlige statistik. Vandets temperatur stiger nemlig langt langsommere end luftens: 

- Vandtemperaturen er jo egentlig ret forudselig. Den er altid lav i vintermånederne, og vandet har været frosset til mange steder. Derfor kan det næsten blive ekstra farligt, når det er godt vejr, og sejlerne klæder sig efter det, fortæller Emborg til minbaad.dk. 

Tør- eller våddragt?

I stedet er en tørdragt eller flydedragt med et varmt lag tøj under vejen frem, hvis sejlene skal luftes i vintermånederne, mener Emborg. Et råd, som ikke alle jollesejlere tager imod: 

- Tørdragten har jeg fravalgt på grund af den risiko, der altid vil være for, at du kan få en rift i dragten eller mere sandsynligt i manchetterne, fortæller Finnjollesejler Michael Staal, der i stedet bærer en vintervåddragt i 5 mm neopren. 

Både Staal og Emborg understreger da også, at der findes flere religioner indenfor påklædning i vintermånederne. At være klædt på til vandgang i koldt vand er derfor det vigtigste uanset tro og vane. 

Også en vandtæt mobiltelefon, VHF eller lignende nødsender er afgørende, hvis hjælpen skal nå frem i tide, forklarer Emborg, som giver flere ekspertråd her

Året rundt holder Søsportens Sikkerhedsråd gratis foredrag om sikkerheden på vandet i landets sejlklubber. Skal de også sætte kursen mod din klub, kan rådet kontaktes her

Se statistik over de omkomne fritidssejlere i Danmark siden 2009. Grafik: Søsportens Sikkerhedsråd

Sejlsportsligaen starter sæsonen ud med nye både og regler

Med få dage til sæsonstart for de danske ligasejlere, er der for alvor travlt i Lynæs Havn, hvor sæsonen skydes i gang lørdag den 25. maj. De spritnye J/70'ere er klar og det samme er et nyt regelsæt, for at få den danske liga på samme niveau som de udenlandske ligaer.

Afstemning

Hvor tit træner du din fysik?

Nyhedsbrev

Deltag i konkurrencer og få de seneste nyheder direkte i indbakken

Links til andre sites