Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
I Aarhus Lystbådehavn bor der flere sejlere året rundt i en by, hvor der er boligmangel. Både yngre studerende og ældre med jobs. Foto: Troels Lykke

Flere og flere flytter i båden i 30 havne men regler savnes

Ifølge Bo Anttilainen, der står bag Facebooksiden "os der bor på vore både", er det en hastigt voksende trend at bo i både. I mindst 30 havne landet over bor i dag cirka 400 helårsliggere, vurderes det.

Af Troels Lykke |

Den store villa blev solgt, og familien Kronborg Nielsen købte i stedet en 15 meter lang motorsejler. Ikke til at sejle jorden rundt i, men for at have den som fast bopæl. De har nu boet i båden i 14 måneder.

Den nordjyske familie med far, mor og tvillinger på 12 år er blandt de stadigt flere, der vælger at udskifte en bolig på fastlandet med en båd på vandet.

Det giver behov for nye, klare regler, mener manden bag facebooksiden "os der bor på vore både", der har flere end 2.300 følgere. Det skriver dr.dk, der viser billede af båden og familien.

Sejler i sit hjem

Familien lever det, de selv kalder for et almindeligt liv med skole og job på land.

- Vi gør det, som alle andre gør, bortset fra at vi så også sejler i det, vi bor i, siger mor Christina Kronborg Nielsen.

Deres motorsejler ligger i Vestre Bådelaug i Aalborg, hvor der nu er 33 både med i alt omkring 100 helårsbrugere. For to år siden var der kun fem beboede både.

- Det er studerende, men også rigtig mange familier med unge teenagere og med helt små børn, så vi har egentlig en bred vifte af det hele, siger bådelaugets formand Lars Nielsen til dr.dk.

Ifølge Bo Anttilainen, der står bag facebook-siden "os der bor på vore både" er det en hastigt voksende trend. I mindst 30 havne landet over er der helårsliggere, og han vurderer, at der i Danmark nu er mellem 300 og 450 både med helårsbrugere.

Kræver klare regler

I takt med at flere havne får helårsliggere og flere bor på deres båd hele året er der behov for, at politikerne laver klare regler. Det mener Bo Anttilainen.

- Jeg kunne godt tænke mig, at der blev lavet et regelsæt, så den enkelte bådejer er mere sikret, ligesom en lejer i et lejemål vil være det, siger han.

Reglerne for helårsliggere er nedfældet i havnenes reglementer, men retsstillingen for dem, der bor på bådene hele året, er altså for svag, mener han.

- Reglerne i standartreglementet er ret éntydige og énvisende således, at havnen kan skalte og valte, siger Bo Antillainen, som selv bor på sin båd i Ishøj Havn.

Der er både med helårsliggere i blandt andre følgende byer:

Ishøj, Greve, Roskilde, Nykøbing Falster, Korsør, Hundested, Helsingør, Køge, Aabenraa, Aarhus (Aarhus Havn og Marselisborg), Øer Maritime Ebeltoft, Skive, Aalborg, Egense, Frederikshavn, Øster Hurup.

Kilde. dr.dk

content-loader
content-loader
content-loader