Gå til hoved-indhold
Fra venstre mod højre Trine Holst Jensen, Kim Wilsborg, boat captain Mark Edmonds, Joakim Juul Eriksen, Johan Høeg Hansen og  træner Holger Clausen. Privatfoto.Kapsejlads
Fra venstre mod højre Trine Holst Jensen, Kim Wilsborg, boat captain Mark Edmonds, Joakim Juul Eriksen, Johan Høeg Hansen og træner Holger Clausen. Privatfoto.

Skadede danske soldater snupper sølv i Invictus Games i Sydney

Danskerne er alle psykisk skadede soldater, der har været udsendt med Forsvaret på missioner på Balkan, i Irak og Afghanistan. Nu tog de sølv ved et mulisportsstævne, stiftet af prins Harry.

 

Af Troels Lykke |

Dansk båd vinder sølv ved Prins Harrys sportsstævne Invictus Games i Sydney

Det var en spændende finalesejlads, da den danske båd  tog sølvet under ved Invictus Games, der er et multisportsstævne for skadede veteraner stiftet af Prins Harry.

Om bord fra Danmark var Johan Høeg Hansen, Kim Wilsborg, Trine Holst Jensen og Joakim Juul Eriksen.

Det fortæller Veterancentret ved Forsvarsministeriets Personalestyrelse til pressen.

Winner takes it all

Efter indledende sejladser, hvor holdet havde kvalificeret sig til finalen, havde holdet udskilt sig som en af favoritterne.

Finalen var en 'winner takes it all', så båden havde lagt pres på sig selv, fortæller holdets træner, Holger Clausen.

"Man kunne mærke det på dem allerede inden de sejlede ud, for de var nervøse for, om de kunne leve op til Tune Up-sejren. Men da de først kom på vandet, forsvandt nervøsiteten," siger Holger Clausen, der udover at træne holdet af veteraner også er med på det militære sejlerlandshold.

Bane lå samme sted som Bank vandt OL-guld

Finalesejladsen blev afviklet på Barn Cowe, samme sted hvor Jesper Bank i sin tid vandt OL-finalen i 2000.

Sejladsen blev afholdt i springende og vanskelige vindforhold. Den danske båd fik en fremragende start og lå nummer 1 ved topmærket, og på lænseren ved gaterundingen var båden blevet overhalet og lå på tredjepladsen. 

Båden valgte venstreside af banen, og ved topmærket var de faldet yderligere en plads tilbage. Men med gode mærkerundinger af top- og afvisermærke, var de tilbage i kampen om medaljer.

Danskere luffede hollændere

En god lænser, hvor de lå side om side med Holland og Canada, hvor der var skiftende føringer, endte danskerne med at få læ-fordel, således at de havde retten til vejen. Dette gav sig udslag i, at de fik luffet den hollandske båd op.

Canadierne gav ikke plads, så de fik en straf, og danskerne kom afgørende foran den holldanske båd og holdt dem bag sig og krydsede mållinjen som anden båd. Australien var dog for langt foran til, at de kunne indhentes. 

Fantastisk oplevelse

Det er første gang, at sejlads er på programmet under Invictus Games, men det har været rigtig spændende at skulle træne helt uerfarne sejlere til konkurrencestadie, fortæller Holger Clausen.

"Det var fantastisk oplevelse for både sejlere, træner og tilskuere, for de har skullet lære meget siden februarmåned, hvor vi sejlede første gang i snestorm. Alle på båden er nybegyndere, så de har været på en lang rejse og har måtte lære sejlads fra bunden," siger Holger Clausen.

Psyskisk skadede med posttraumatisk belastningsreaktion

Danskerne er alle psykisk skadede soldater, der har været udsendt med Forsvaret på missioner på Balkan, i Irak og Afghanistan, og som efterfølgende har fået konstateret posttraumatisk belastningsreaktion.

Netop det at skulle lære at leve med sin skade og udvikle sig personligt er hovedformålet med Invictus Games, som Prins Harry har stiftet.

Invictus Games fortsætter indtil den 27. oktober.

Den australske båd var stukket af, men kampen om sølv og bronze blev rigtig tæt. Den canadiske båd fik en straf, hvilket gav danskerne på båd nr. 3 mulighed for at komme ind på andenpladsen. Foto: Kristina Schønnemann, Veterancentret.

content-loader
content-loader
content-loader