Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Ejno på kurs nordgående gennem Rudkøbing Løb. Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis.

Rudkøbing-tvillinger sejler stadig 120-årig lodsbåd Ejno

Ole og Nils Gotfredsen fra Rudkøbing var som niårige med til at hente lodsbåden Ejno til deres far i 1950. Fyns Amts Avis sejlede en tur med Ejno.

Af Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis |

Til daglig er Jørgen Rasmussen skipper på Ærøfærgernes m/f Skjoldnæs. I dag har den erfarne sømand grebet om manøvregrejerne på veteran-lodsbåden Ejno fra Rudkøbing.

Søren Stidsholt Nielsen fra Søsiden, Fyns Amts Avis sejlede en tur med Ejno.

Inden afgang fra Ejnos faste pæleplads i Rudkøbing Havns Søndre Bassin har besætningen gjort klar til at sætte sejl inde i havnen. Det er en nærmest uddød disciplin blandt nutidens lystsejlere.

Med lidt kraft fra probellen sejler vi over i Nordre Bassin og stikker stævnen op i den lette, østlige vind. Med rutineret håndkraft fra Nils Gotfredsen, Niels Poulsen og Ole Gotfredsen sættes forsejl og storsejl. Skipper slår maskinen fra og til let beundring og fotoknips fra en forbipasserende tysk lystbåd glider Ejno lydløst gennem havnehullet og ud i sejlranden.

To sejl på ønskesedlen

- Skal vi gå nordover, foreslår skipper, og han bliver ikke modsagt. Der lyder heller ingen protester, da der bliver mindet om traditionen med afkapsling af en kold forfriskning, når sejlene er sat og Ejno er på rette kurs.

Da Fyns Amts Avis sejlede med Ejno tidligere på ugen var sejlføringen moderat. Foruden forsejlet og storsejlet med den mørkerøde lodsstribe kan Ejno føre topsejl og en klyver. Men klyverbommen fik lov til at ligge surret til dækket.

- Det eneste vi har på ønskesedlen lige nu er nogle midler til et nyt topsejl og en ny klyver. De gamle har haft deres tid. Derfor bruger vi dem ikke, forklarer Nils Gotfredsen, Ejnoforeningens kasserer.

- Båden er ellers generelt i god stand, og vi har efterhånden været hele vejen rundt, siger Nils Gotfredsen.

Under passagen af Langelandsbroen kunne vi godt have brugt lidt mere fremdrift mod den sydgående strøm. Men en kort aktivering af maskinen løser problemet og videre går det nordover gennem Rudkøbing Løb.

Livslangt, nært forhold

For tvillingerne Nils og Ole Gotfredsen er det nære forhold til Ejno livslangt. Deres far, Emil Gotfredsen, var lods og havnefoged i Rudkøbing, og de var som ni-årige med til at hente lodsbåden i Nyborg i 1950.

- Vi lå nedenunder og var søsyge. Ellers husker vi ikke så meget fra den tur. Far sejlede båden sammen med en skibshandler, lyder det fra tvillingerne, begge bestyrelses-aktive i foreningen bag Ejno.

I drenge-årene sejlede de ofte med deres far, når Ejno blev brugt til lodseri, isbrydning eller eftersyn og håndtering af farvandets mange bøjer. Ejno blev i sine 40 år i tjeneste i Rudkøbing også anvendt til fx repræsentation, transport af en læge til Strynø eller som dommerskib til sejlklubbens kapsejladser.

Når dertil lægges 52 år som aktiv lodsbåd på Storebælt tegner sig en stærk profil af en Bæltets og Øhavets sejeste, små arbejdsheste.

Planker fornyet i Marstal

Da den nydannede Ejno-forening overtog lodsbåden for 27 år siden, var formålet af bringe fartøjet så meget som praktisk muligt tilbage til sin oprindelighed. At forvandle den fra primært motorfartøj til primært sejlbåd.

Med mange års frivillig indsats, kontingenter, salg af skibsskøder samt ikke mindst private og statslige fondsmidler er det lykkedes. Ejno fremstår velholdt og uden større vedligeholdelsesarbejde tikkende lige om hjørnet.

Det seneste større projekt blev gennemført i februar hos Monica Fabricius på HCC Bådeværft k/s i Marstal. Planker i vandlinjen i både styrborg og bagbord side trængte til fornyelse.

Medlemmerne sejler også

Fyns Amts Avis sejlads med Ejno nærmer sig Rudkøbing. Inden vi får bjærget sejl og gjort fast ved broen, får besætningen fortalt, at Ejno bruges flittigt af medlemmerne. Mod en daglig afgift kan lodsbåden benyttes til dagssejladser, weekendture eller ferie.

For få år siden gik turen til Hanse Sails i Rostock, og Ejno er et velkendt indslag til Flensborgs årlige Rom-Regatta. Næste år satses på Fyn Rundt.

- For os, der har sejlet i den siden vi var børn er det en stor glæde stadig at kunne bruge og opleve, at så mange sætter pris på at bevare den, fastslår tvillingerne Nils og Ole Gotfredsen.

Tvillingerne Nils og Ole Gotfredsen (t.v.) er n'et og o'et i bådnavnet Ejno. Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis.

content-loader
content-loader
content-loader