Gå til hoved-indhold
Admiralens chalup vinteropbevares og serviceres på Faaborg Værft. Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis.Kort Nyt
Admiralens chalup vinteropbevares og serviceres på Faaborg Værft. Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis.

Royale chalupper får stort eftersyn i Faaborg

På Faaborg Værft serviceres og opbevares fem fartøjer tilknyttet kongeskibet Dannebrog. Fartøjerne er de kongelige chalupper, som får det store eftersyn.

Af Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis |

Fem fartøjer tilknyttet kongeskibet Dannebrog serviceres og opbevares på Faaborg Værft. Fartøjet er en såkaldt chalup uden egentligt navn.

Dronningens chalup, som det betegnes, er eksponeret talrige gange, når den kongelige familie skal sejles fra kajen ved Nordre Toldbod i København og ud til Dannebrog liggende i bøje nummer 1 ud for Holmen.

Vandpyt på gulvet

Under det aktuelle værftsophold i Faaborg ligger dronningens chalup ved siden af den lidt nyere admiralens chalup. Under loftet i opbevaringshallen er over de to fornemme fartøjer udspændt beskyttende plastikpresseninger, og betongulvet ligner en stor vandpyt.

- Det er træfartøjer. De må ikke tørre ud. Derfor står der altid fugtskabende vand på gulvet, forklarer direktør for Faaborg Værft, Jan Mortensen.

Dronningens chalup er næsten lige så gammel som kongeskibet Dannebrog bygget på Orlogsværftet i 1932. Året efter leveringen af det nye kongeskib fik regentparret kong Christian den X og dronning Alexandrine bygget chaluppen.

Den er 13 meter lang, to og en halv meter bred og fremdrives i dag af en Detroit dieselmotor på 90 hk. Motoren er udskiftet, mens det meste af chaluppen står originalt som leveret for over 85 år siden.

Fire-årig aftale

Serviceringen af de kongelige chalupper vandt Faaborg Værft i et EU-udbud i 2016. Værftet har dem i en fire-årig rammeaftale, oplyser Jan Mortensen.

Rammeaftalen omfatter i alt fem kongelige fartøjer. Foruden chalupperne, der serviceres og vinteropbevares i Faaborg, kommer der en såkaldt vinterchalup til sommeropbevaring.

Værftets aftale med Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse omfatter også to kongelige arbejdsbåde. Ligesom chalupperne har de om sommeren fast base ved Holmen.

Arbejdsbådene ligger ved den østlige vold ud for batteriet Sixtus. Herfra sejler de mandskab og materiel ud til kongeskibet. Arbejdsbådene ankommer ligesom de to sommer-chalupper fra Holmen til Faarborg ad landevejen.

Det sker i oktober, når kongeskibet har afsluttet sin sæson og går i vinterhi på flådestationen i Frederikshavn:

- Det er en ordre, som vi både er glade for og stolte af. Nu kan vi i hvert fald med rette kalde os kongelig hofleverandør, slutter Jan Mortensen.

Dronningens chalup til vinteropbevaring og klargøring i Faaborg. Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis.

content-loader
content-loader
content-loader