Gå til hoved-indhold
RIB-ejere får nu krav om en obligatorisk ansvarsforsikring regler for vandscootere og speedbåde, hvilket danske sejlklubber rammes af.Kort Nyt
RIB-ejere får nu krav om en obligatorisk ansvarsforsikring regler for vandscootere og speedbåde, hvilket danske sejlklubber rammes af.

Skærpede regler for vandscootere og speedbåde fra 15. maj

Der indføres obligatorisk ansvarsforsikring, objektivt ansvar for personskade og tab af forsørger + større mulighed for at konfiskere fartøjer.

Af Troels Lykke |

Folketinget har enstemmigt vedtaget en lov om skærpede regler for sejlads med speedbåde og vandscootere o.l.

Der indføres obligatorisk ansvarsforsikring, objektivt ansvar for personskade og tab af forsørger + større mulighed for at konfiskere fartøjer.

Det skriver Søfartsstyrelsen til pressen.

​Med dette tiltag fra regeringen rettet mod vandscootere og lignende fartøjer styrkes sikkerheden yderligere, og konsekvenserne bliver hårdere for dem, som udsætter andre for fare på vandet.

Erhvervsminister vil sikre tryghed på vandet

Erhvervsminister Brian Mikkelsen:

”Vi skal have regler, der giver gode og sikre rammer for vandsport, så alle trygt kan være på vandet. Vi sætter ind over for dem, der udsætter andre for fare. Den tragiske vandscooterulykke i Københavns Havn i fjor viste et behov for at styrke sikkerheden ved sejlads med mindre, hurtige fartøjer. Det gør vi nu ved at indføre et krav om en obligatorisk ansvarsforsikring og ved at give politiet bedre mulighed for at konfiskere vandscootere.”

Træder i kraft 15. maj

De nye bestemmelser om obligatorisk ansvarsforsikring og konfiskation træder i kraft 15. maj 2018, og de er led i en større pakke af tiltag fra regeringen.

Som en del af pakken er der også indført krav om et førerbevis til vandscootere, så førerne skal bevise, at de er i stand til at sejle en vandscooter forsvarligt.

Desuden gennemfører Søsportens Sikkerhedsråd en informationskampagne i 2018, som skal øge opmærksomheden på sikker sejlads med vandscootere.

FAKTA:

Loven dækker foruden vandscootere, speedbåde med en skroglængde under 15 meter og lignende fartøjer. Loven indeholder følgende elementer: 

Politiet får bedre muligheder for at konfiskere et fartøj blandt andet på baggrund af vanvidssejlads. Dermed bliver konsekvenserne hårdere for dem, der udsætter andre for fare.

Der indføres en obligatorisk ansvarsforsikring. Er der ikke tegnet en forsikring, må man ikke benytte fartøjet. Den obligatoriske ansvarsforsikring skal dække både personskade og skade på ting.

Personskade og tab af forsøger omfattes af såkaldt objektivt ansvar. Det vil sikre skadelidte bedst muligt, da erstatning ikke vil være afhængig af, hvorvidt der er noget at bebrejde føreren af fartøjet. 

Forslag gælder for vandscootere og speedbåde under 15 meter

Forslaget retter sig ikke alene mod vandscootere, men også mod speedbåde med en skroglængde under 15 meter, erfarer minbaad.dk.

Det hænger sammen med, at speedbåde under 15 meter ligesom vandscootere er små fartøjer med høj fart. 

Men kun krav til både, der kræver speedbådekørekort

(Mere præcist kan man sige at det er både, der kræver speedbådekørekort, som er omfattet af det nye forslag, se her på Søfartsstyrelsens hjemmeside om din båd kræver et speedbådekørekort, se testen her om motorkraft og bådens længde, red.)

content-loader
content-loader
content-loader