Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Det var en Esse 8.50 som denne, der mistede en mand i Vegvisir Race. PR-foto

Sejler faldt over bord fra Esse 8.50 i Vegvisir - alarm startet

Hans makker i båden forsøgte at finde ham ved at lyse med lygte, men han kunne ikke få øje på ham i mørket. Yacht.de forklarer om episoden ud for det sydlige Lolland.

Af Troels Lykke |

Det var ikke kun i farvandet ved Agersø med tabt køl, at der skete uheld i forbindelse med sejladsen Vegvisir Race, med start og mål i Nykøbing.

Fra en tysk båd, der var kommet på afveje i farvandet ud for Øster Fuglsangvej ved Næsby Strand, var der en sejler, der faldt over bord fredag aften ved 22-tiden i kapsejladsen, hvor der er start og slut i Nykøbing.

Men allerede en time senere kom der en melding fra en kvinde i et sommerhus i nærheden, der oplyste, at hun tog sig af en tysk sejler, der var svømmet i land.

Vi bringer her et uddrag fra det tyske Yacht Online, hvor redaktør for Yacht.de, Jochen Rieker, der selv deltog i sejladsen, forklarer:

De erfarne sejlere Franz Schollmeyer og Falko Braun var allerede kommet til nord for Femern med deres Esse 8,50 og var i deres klasse foran med 15 sømil, da en bølge fik båden til at krænge kraftigt, netop som man skiftede rorsmand. (kl. cirka 22 om aftenen, red.)

Traditionel vest

Schollmeyer, der bar en traditionel vest, fordi hans redningsvest tidligere havde udløst, var i ulykkesøjeblikket ikke fastgjort til sikkerhedslinen på dækket.

Han mistede fodfæste og faldt overbord - mareridtet for enhver sømand. 

Fra da af måtte Falko Braun alene manøvrere båden i oprørt hårdt hav og stærk vind. Han formåede at nå frem til sin co-skipper i første forsøg, hvilket næsten er et mirakel.

"Jeg gjorde det instinktivt uden at tænke for meget," fortalte han senere. 

Da han kom frem til Franz Schollmeyer, kunne denne holde sig fast i et læ vant. Men han kunne ikke komme op i båden.

Måtte slippe vant

Efter kort tid slap kræfterne op, og han måtte slippe.

"Det var det værste øjeblik for mig," siger Falko Braun. Han forsøgte at finde Schollmeyer igen. Men forgæves. Derfor lavede han et Mayday-opkald på VHF-kanal 16.

Igen begyndte en kæde af redningsoperationer. En helikopter blev alarmeret, og andre besætninger i området begyndte at søge.

I land blev redningskøretøjer holdt klar, da ulykken var sket kun omkring en halv sømil fra Lollands sydkyst. 

Trak støvler af og svømmede mod land

I mellemtiden mistede Franz Schollmeyer håbet om at blive fundet. Han trak sine støvler af og svømmede mod land med vinden.

Den del af kysten, han havde retning imod, var ubelyst, men han var heldig: Bag et dige var der stadig lys i et sommerhus.

Barfodet og dryppende våd bankede han på og bad om at måtte ringe til regattaforvaltningen.

Omkring en time efter at han faldt over bord, erfarede Falko Braun så, at hans makker var god behold.

Da havde han endnu ti timers sejlads til havnen i Nykøbing, solo, helt færdig, men lettet.

Kilde: Yacht

Her er ruten, som Esse 8.50 sejlede. Det var ved Sydlolland at manden faldt over bord i hård vind.

<iframe src="https://player.vimeo.com/video/286865961" width="600" height="423" frameborder="0" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe>

Vegvisir Race 2018 from Shorthand ECM on Vimeo.

content-loader
content-loader
content-loader