Wayfarer: Just og Friis misser VM-titlen med ét point
De forsvarende verdensmestre kunne ikke gentage successen i Irland. I to meter høje bølger måtte danskerne se de britiske europamestre tage guldet om halsen. Syv af otte danskerbåde sluttede i top-10.
To meter høje bølger var ikke nok til at stoppe de danske besætninger, der havde sat kurs mod sidste uges verdensmesterskab i irske Greystones, syd for Dublin.
Blandt de 53 deltagende Wayfarerjoller tog syv af otte danske besætninger hjem med en placering i top-10 i bagagen, heriblandt sølvtagerne Mogens Just og Anders Friis.
De forsvarende verdensmestre var dog ikke taget den lange vej for at hente sølv til Danmark, men for at forsvare deres VM-titel.
En prik til hver
Et projekt, der mislykkedes i de uvant høje bølger, skabt af tidevand på fire meter og hård vind med kraftige pust fra syd-sydøst.
Selvom blot ét point skilte danskerbåden fra den førende besætning med Michael McNamara og Simon Townsend inden fredagens afsluttende sejladser, formåede de danske vikinger ikke at fravriste briterne guldet.
- Der var planlagt tre-fire sejladser, men den uforudsigelige irske vind tiltog fra 9 m/s til 11 m/s med pust på 14 m/s, selvom vejrudsigten havde lovet aftagende vind. Der blev derfor kun sejlet to sejladser, forklarer Wayfarer-sejler, Christian Milert.
En prik til hver besætning i de to sejladser betød, at stillingen forblev status quo, da VM-medaljerne senere på dagen skulle uddeles efter et mesterskab, der fra start havde udfordret deltagerne vejrmæssigt.
Følgebåde på hårdt arbejde
Allerede under mandagens practice race og den efterfølgende sejlads stod kraftig vind på programmet, hvor specielt spilerbenene var udfordrede i to meter høje bølger, der kom meget skævt i forhold til vinden.
I de 10 m/s med pust op til 14 m/s gennemførte blot 26 både, mens flere kæntrede i de høje bølger og måtte have hjælp af følgebådene, der var kommet på hårdt arbejde.
- Vind og bølger havde ikke samme retning, hvilket medførte, at det var svært at få jollen på ret køl. Derudover kom der nogle kraftige pust inde fra de store bakker på land, beretter Milert, der selv sluttede på stævnets ottendeplads.
Just og Friis vandt første sejlads i tæt kamp med de andre forhåndsfavoritter, de forsvarende EM-vindere og senere VM-titeltagere, Michael McNamara og Simon Townsend.
Udsættelse og sort flag
Da sejlerne slog øjnene op tirsdag, var det til en udsættelse, da vejret lignede den foregående dag, og banelederen ikke ville gentage mandagens scenarie.
Som vejrudsigten lovede, aftog vinden senere på dagen, og anden sejlads kunne gennemføres i 8 m/s. En sejlads, der blev vundet af McNamara og Townsend, der nu lå á point med Just og Friis.
Tredje sejlads startede med generel tilbagekaldelse, hvorefter det sorte flag blev sat. I løbet af sejladsen løjede vinden så meget, at den blev aflyst.
Et par både, som ikke havde overholdt sortflagsreglen, kunne derfor ikke starte i tredje sejlads, som blev gennemført onsdag.
Tydelig træthed
En dag, der bød på hele tre gennemførte sejladser startende i 10 m/s og med tiltagende vind og to meter høje bølger.
- Igen en ganske udfordrende dag på vandet for rigtig mange besætninger. Trætheden var tydelig, da sejlerne endelig kom på land, påpeger Christian Milert.
Torsdag blev brugt til hviledag, idet vejrudsigten havde lovet endnu mere vind op til 15 m/s, inden fredagens afgørende finaledag, der som bekendt ikke faldt ud til danskernes fordel.
Se resultater fra verdensmesterskabet her.