Gå til hoved-indhold
Sejlklubber
Det er tiltag som Uge 29 Ungdomscruise, hvor unge fra hele landet mødes til tursejlads i sommerferien, der kan fastholde den næste generation. Foto: Uge 29 Ungdomscruise

Hver syvende ung er forsvundet fra sejlsporten – nu skal klubberne fokusere på naturen, mener ekspert

Ung i sejlsport: Sejlerdanmark har en stor fordel i det moderne foreningsliv, hvor de unge medlemmer er på udkig efter oplevelser tæt på naturen. Mikkel Nørtoft fra Danmarks Idrætsforbund forklarer om tendenserne i 2019.

Af Sara Sulkjær |

Minbaad.dk dykker i en artiklelserie ned i sejlsportens måske største udfordring: De manglende unge sejlere. Denne gang sætter Mikkel Nørtoft, DIF, ord på de moderne unges forhold til foreningslivet.

4501. Så mange sejlere mellem 13 og 24 år var i 2008 medlem af Dansk Sejlunion. Et årti senere, i år 2017, som de seneste opgørelser er fra, er det tal faldet til 3815. 

Lidt over 15 procent af ungdomsgenerationen er dermed forsvundet i hækbølgen bag et Sejlerdanmark, hvis gennemsnitsalder kun går én vej: Opad.

Engagement starter i teenagealderen

Men sådan behøver foreningslivet ikke være. Heller ikke i et moderne Danmark, hvor de sociale medier er blevet en implementeret del af de unges dagligdag, og Netflix konstant lokker med nye spændingsserier. 

Faktisk tager en større del af de 13-24-årige i dag aktivt del i det danske foreningsliv, end tilfældet var for fem år siden.

Det fortæller Mikkel Nørtoft, leder af bredde og motion i Danmarks Idrætsforbund (DIF), i et interview til Minbaad.dk.

Skal livet i landets mange klubhuse bevares, er det, ifølge Nørtoft, netop afgørende, at ungdomsgeneration hives ombord på foreningsskibet.

Falder de unge over bord, smides ikke blot en oplagt rekrutteringsmulighed i havet. Også det sociale liv i klubben degraderes:

- Det er særligt vigtigt ikke at miste medlemmerne i teenagealderen. Det er her, de begynder at engagere sig, blandt andet hvad angår træner- og bestyrelsesarbejde, forklarer Nørtoft.

En naturlig fordel

Ét er dog at have de rette intentioner om flere unge på medlemslisten. Noget ganske andet er at lokke de unge fra hjemmet til havnen, fra havnen til redningsvesten og fra vesten til båden.

Her har sejlsporten dog en stor fordel. I takt med at skærmtiden er øget, har tiden i naturen taget et stort spring op på danskernes ønskeliste.

En natur, der ligeledes er i høj kurs blandt de unge, understreger Nørtoft:

- Hvis man kigger på, hvordan danskerne dyrker idræt i dag, er der et stærkt fokus på idræt i naturen, også fra de yngre generationer. Det handler kort sagt om tæthed med naturen, motion og velvære, forklarer foreningseksperten. 

Sejlsporten kan - uden at gøre sig kraftanstrengelser - vinge samtlige af de tre opstillede parametre af. Deltageren kommer næppe tættere på naturen, kroppen røres, mens flere deltagere ynder at beskrive sejladsen som ’balsam for sjælen’.

Udfordringer i fællesskab

Det er dén historie, Sejlerdanmark skal dele, mener Nørtoft. 

En historie, der gerne skal serveres med fortællinger om et stærkt fællesskab, hyggelige snakke og indbyrdes udfordringer uanset udøverens niveau.

En sejltur i naturskønne omgivelser uden en makker ved siden eller i nabojollen er således ikke, hvad størstedelen af de unge jagter:

- Det, vi generelt ser, er, at idrætsgrene og klubber, der møder deltagerne, hvor de er rent sportsligt, og som samtidig har fokus på at skabe et godt socialt miljø, lykkes med at fastholde de unge, fortæller Nørtoft.

At deltagerne bliver udfordret på deres eget niveau, men fortsat indenfor rammerne af et fællesskab, er dermed, ifølge Nørtoft, den gyldne nøgle til de unge.

Sejlads er oplagt på skoleskemaet

Men selv med den gyldne nøgle, rekrutteringsplanen, i hånden, er tiltstrømningen af medlemmer ikke en garanti. De unge finder sjældent på eget initiativ vej til klubhuset, og et kontinuerligt og nøje tilrettelagt branding-arbejde er derfor nødvendigt. 

Det er Danmarks Basketball Forbund et levende eksempel på. 

For få år siden var hallerne tomme, og basket-skoene stod uberørte på hylden. I dag kaster flere unge end nogensinde den runde basketball mod kurven landet over. 

Det er en flere år lang og målrettet indsats mod folkeskoleleverne, der har betydet, at medlemslisten i dag er forlænget.

Netop her, på skoleskemaet, kan sejlsporten for alvor komme på banen. Formår klubberne med Dansk Sejlunion i spidsen at udvikle et koncept, der nemt og enkelt kan inddrages i undervisningen og stemmer overens med læringsplanerne er ikke blot den gyldne nøgle, men også den matchende lås, det sidste led til de unge, sikret:

- Sejlsporten har alle muligheder for det, da sporten ikke kun kan bruges i idræt, men også i naturfag i både folkeskolen og gymnasiet, blandt andet i forhold til vind- og strømforhold. Hvis man udviklede koncepter omkring det, er jeg slet ikke i tvivl om, at det kunne rykke, lyder den klare opfordring fra Mikkel Nørtoft.

content-loader
content-loader
content-loader