Gå til hoved-indhold
Sejlklubber
Women on Water-netværket var i 2018 med til at lokke flere kvinder på vandet. Foto: Frederik Sivertsen

Kvinderne vil selv: Rekordmange meldte sig ind i Dansk Sejlunion i 2018

Aldrig før har kvinder udgjort så stor en andel af sejlklubbernes medlemmer som nu, viser den årlige opgørelse fra Danmarks Idrætsforbund. Samlet set fremvises et lille plus i Dansk Sejlunions medlemstal - men færre børn og unge sejler.

Af Sara Sulkjær |

Stadig flere kvinder kaster sig over sejlsporten. Nye tal fra Danmarks Idrætsforbund viser, at antallet af kvinder i Dansk Sejlunions medlemsklubber stiger for femte år i træk. 

Samlet set er der nu næsten 12.000 piger og kvinder i sejlklubberne - et tal, der tangerer det højest målte antal nogensinde. Og nok så bemærkelsesværdigt, så er kvindernes andel af det samlede antal medlemmer vokset markant de seneste år - til nu 23 procent, hvilket er ny rekord. 

- Det er en virkelig glædelig udvikling, og det bekræfter tendenser, vi har oplevet de seneste år med stor søgning af kvinder til sejlerskolerne, ligesom efterhånden mange klubber fokuserer på at skabe særlige sejladstilbud til kvinder, siger Dansk Sejlunions formand, Line Markert, i en pressemeddelelse. 

Kvinder vil ikke 'bare' gaste

Én af de klubber, der har oplevet udviklingen slå igennem, er i Kvindelig Sejlklub, København, som de seneste år har oplevet medlemsfremgang. 

- Vi har stor søgning til vores sejlerskole af kvinder i alle aldre – og flere på venteliste end tidligere, fortæller klubbens formand, Anette Oldenborg Petersen, og tilføjer:

- Kvinderne vil selv, de er ikke bange for at kaste sig ud i det, og hvis de køber en båd sammen med manden eller kæresten, så vil de kunne sejle den på lige fod. Vores klub er netop baseret på handlekraftige kvinder, der ikke "bare" vil være gaster – og det er glædeligt, hvis den tilgang til sejlads breder sig blandt kvinder i hele landet.

Over 52.000 medlemmer

Dansk Sejlunions samlede medlemstal for 2018 viser et lille plus - fra 51.974 aktive medlemmer i 2017 til 52.199 i 2018. Det er første gang i fem år, at medlemstallet runder 52.000 - om end der fortsat er et stykke vej op til rekorden på over 59.000 målt i 2009. 

Trods samlet fremgang er det værd at hæfte sig ved, at der er tab af medlemmer blandt børn og unge op til 18 år. 

- Efter nogle år med stabile tal må vi konstatere, at vi taber pusten blandt de yngste. Det er bekymrende. Og det er en udvikling, vi skal fokusere maksimalt på at vende, fastslår Line Markert. 

Indsatser mod børn og unge

Dansk Sejlunions prioriterede indsatser for 2019 omfatter flere tiltag rettet mod netop børn og unge - og særligt unge sejlere, der interesserer sig for andet end at sejle om kap. 

Det er blandt andet koncepterne "Ungdomsvenlig sejlklub" og "Prøv noget nyt", der skal revitaliseres, ligesom også ungdomskonceptet Youngsters er et tiltag, hvor Dansk Sejlunion og Sejlsportsligaen går sammen om at skabe attraktive tilbud til unge sejlere. 

Youngsters er sammen med Uge 29 Ungdomscruise tiltag rettet mod unge - og netop aldersgruppen 19-24 år viser en mindre fremgang i medlemstallet for 2018. 

Danmark Idrætsforbund indsamler hvert år medlemstal fra samtlige DIF-forbund - og offentliggør tallene samlet i begyndelsen af april.   

content-loader
content-loader
content-loader