Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Med socialt samvær på land og god stemning på vandet har Youngsters-konceptet formået at samle både nye og erfarne ungdomssejlere. Foto: Sejlsportsligaen / Frederik Sivertsen

Ung i sejlsport: Medlemstallet falder - men det er ikke en katastrofe

Professor Bjarne Ibsen opfordrer sejlerne til at slå koldt vand i blodet. Et frafald i ungdomsårene er naturligt, mener eksperten. Læs den sidste, opsummerende artikel i Minbaad.dk’s ungdomsserie.

Af Sara Sulkjær |

Ungdomssejlads. En glose, der i flere år har spredt vandene i klubhuse og på havne langs de danske kyster.

At den unge målgruppe fortsat er genstand for en vidtstrakt opmærksom er atter blevet tydeliggjort i Minbaad.dk’s artikelserie omhandlende udfordringen med de manglende unge i sporten. 

Hver syvende ung er på ét år forsvundet fra klubberne, kunne Minbaad.dk således berette i en af seriens indledende artikler. Et tal, der dog ikke skal give Sejlerdanmark nervøse panderynker: 

- Undgå at se det som en katastrofe, men i stedet som en naturlig og fin ting. De har haft gode år og lært at sejle. Noget, der givetvis vil betyde, at de vender tilbage senere, som vi generelt ser det ske i flere idrætter, forklarer professor og leder ved Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC), Bjarne Ibsen, til Minbaad.dk.

Et skridt mod voksenlivet

At de unge, særligt når de rammer gymnasiealderen, gemmer sejlertasken på loftet, skal i stedet ses som et alment skridt i deres vej til voksenlivet, hvor venner, skole og andre aktiviteter ligeledes udsættes for en grundig rystetur - for til tider efterfølgende at genoptages, når de tidlige ungdomsår er passeret forbi.

Det fortæller Tempo Bådsalg, der oplever, hvordan unge i tyverne i stigende grad efterlader deres signatur på købskontrakter til prisbillige 70'er-både, hvor den ambitiøse kapsejlads er skiftet ud med sol, bikini og grin i cockpittet.

Netop det sociale er da også afgørende for de unge, kunne 17-årige Kristoffer Heerulff berette til Minbaad.dk. Et faktum, som professor Ibsen bakker op om:

- Selvfølgelig har sejladsen betydning, men det er et spørgsmål om, hvor meget vægt man vælger at lægge på det. Det sociale aspekt spiller generelt en kæmpe rolle for unge mennesker, understreger han.

Grundstenen lægges i Optien

Mens en stor del af de unge tilsyneladende nyder at tage på vandet uden et kap-ur om håndleddet, er der fortsat en gruppe, der sejler med et stærkt ønske om at nå den eftertragtede podieskammel - et ønske, der er så fremtrædende, at de vælger at vinke farvel til sejladsen, hvis drømmen ikke opfyldes.

En drøm, der ofte allerede vækkes til live, når de første sejlerskridt tages i Opti-klassen, hvis niveauopdelte felter af tidligere sportschef i Dansk Sejlunion, Michael Staal, beskyldes for at fremme det elitære islæt i klassen

I kølvandet på dette følger ofte en række, store internationale mesterskaber. Mesterskaber, der samtidig kan være med til at fastholde en del af sejlerne, der nyder oplevelsen og dét at konkurrere med kammerater fra hele verden, påstår Opti-formand, Lars Vesterholm-Lavesen.

Vejen til et langt sejlerliv går, ifølge prof-sejler Michael Hestbæk, dog ikke gennem de unges konkurrencehjerter. Det sociale liv og ikke mindst nye udfordringer, der, når sejleren rammer de 50 kilogram, sjældent findes i Opti-klassen, er i stedet afgørende for deres videre interesse, påpeger sejleren.

Lyt til sejlerne

Hvorvidt det sociale aspekt eller den mere seriøse kapsejlads skal stå som overskriften for de unges færden i sejlsporten, er derfor et spørgsmål, der næppe kan besvares med ét facit.

Derfor bør det afgørende fokus i stedet rettes mod sejlerne selv, lyder den afsluttende opfordring fra Bjarne Ibsen:

- Hvis man ønsker at fastholde sejlerne, må man først og fremmest se på, hvad der giver mening for dem, og hvad der optager gruppen. Ofte vil det være sociale værdier, der sættes højt, slutter professoren.

content-loader
content-loader
content-loader