Gå til hoved-indhold
Tur
Havets Højskole vil være en hjælpende hånd til de mange unge, der i dagens omskiftlige samfund kæmper for at finde deres plads, værdi og potentiale. Foto: Havets Højskole

Havets Højskole: De pressede unge har brug for at se sig selv gennem sejlsporten

Midt i et festligt ungdomsliv rammes rekordmange unge af ensomhed og tvivl på egne evner. Det er unge, der har brug for et rum, hvor de kan genfinde troen på sig selv og deres potientiale. - Havet og båden danner en fantastisk ramme for et sådant rum, påpeger medstifter af Havets Højskole, Marc Skjerning.

Af Sara Sulkjær |

Eventyrlyst, sejlerglæde, fællesskab, handlekraft og lakridspiber.

De fem nøgleord skal ikke blot fungere som hjørnesten i projektet "Havets Højskole". I endnu højere grad skal gloserne opbygge den bredde generation af unge, der midt i et tilsyneladende forunderligt ungdomsliv med farverige fester, flotte fitnesskroppe og venner i hobetal alligevel føler sig på dybt vand. 

For bag det ungdommelige liv, der på de sociale medier kan fremstå som en treårigs ubekymrede leg, gemmer sig ikke sjældent en bismag af usikkerhed, tvivl og ensomhed.

- Båden danner en fantastisk ramme

At det netop er en cocktail mellem sejlsport og den danske højskolebevægelse, der skal bringe de yngre generationer på afstand af ungdomslivets dobbelthed, er ikke en tilfældighed.

Initiativtagerne bag Havets Højskole, der i 2021 første gang tager unge på togter i danske farvande, er netop drevet af en stor kærlighed til såvel livet på vandet som den altomfavnende højskoleånd:

- Når vi samler højskoleenergien i vores højskoletogter er dannelse et centralt element i det meningsgivende. Mere end nogensinde før har vi brug for rum, der kan støtte vores unge mennesker til at finde deres ben i tilværelsen. Til at mærke glæden i livet, mærke dem selv, mærke fællesskabets magi, mærke at de hver især indeholder et stort potentiale og ikke mindst give dem en inderlig tro på, at de kan udleve det, påpeger medstifter Marc Skjerning overfor Minbaad.dk og understreger:

- Det er min opfattelse, at havet og båden danner en fantastisk ramme for et sådant rum og samtidig danner rum for aktivitet, naturoplevelser og det kulturelle møde. Det er et eventyr ind i én selv, ind i fællesskabet og ud i verden. Det er for mig en institution, verden i allerhøjeste grad har brug for.

Drømmer om jordomsejling

Når rådhusklokkerne slår, og nytårsraketterne sendes mod nattehimlen den 31. december, er håbet, at 2021's proto-tur kan udmønte sig i et reelt togt i Danmark i 2022. Men drømmene rækker længere endnu.

En jordomsejling er det ukronede mål, der skal løfte projektet til et nyt niveau. Et niveau, der skal skabe yderligere rum for møder med såvel én selv som menneskene omkring.

- Vores jordomsejling er et projekt med et lidt større budget. Her er håbet, at vi kan finde virksomheder og fonde, som har lyst til at udvikle og finansiere projektet sammen med os, forklarer Marc Skjerning.

Delebåde er en start

Selvom hverken Skjerning eller projektets øvrige ambassadører er i stand til at fastslå, hvornår jordomsejlingen kan sættes i søen, behøver de sejlhungrede unge ikke finde kikkerten frem i jagten på oplevelser på vandet. 

Allerede nu ligger to delebåde klar til at tage interesserede til søs. Spækhuggeren Snøvsen og X-99'eren Pomfritten, der har hjemsted i henholdsvis Aarhus og København, er ligeledes en del af projektet og venter blot på, at unge og ældre slipper fortøjningerne:

- Ønsket med delebådene er at give flere mennesker gode oplevelser til søs. Både dem, som ikke har en båd, men gerne vil til søs, og dem, som måske har en båd, men søger mere viden, erfaring eller et fællesskab, påpeger Marc Skjerning.

Med de to både håber højskolens tovholdere at åbne døren til et rum, hvor deling er i højsædet - deling, der ifølge initiativtagerne omfatter selve sejlbådene som personerne i dem, deres erfaring og det interne fællesskab, der opstår langt fra land.

Økonomien er en udfordring

Danskerne har taget imod delebådskonceptet med kyshånd. Hundredvis af sejlerne har været ombord, når erfarne skippere på Facebook har inviteret gaster på sejltur - og dét uden at betale en krone for det. Projektet skal være tilgængeligt for alle, og derfor bidrager man blot med dét, man selv anser for rimeligt.

Den socialistiske filosofi rummer dog en vis grad af usikkerhed. Selvom bådene hyppigt er på vandet, har bådenes økonomi ikke på samme måde vind i sejlene:

- Fra mit antikapitalistiske hjerte hader jeg at sige det, fordi jeg ville ønske, det var anderledes: Økonomi er vores største udfordring. Vi ville jo ønske, at vi kunne bruge al vores energi på fællesskabet og eventyr, slutter Marc Skjerning, der holder bådene sejlene via donationer fra brugerne og andre interesserede.

Projektets formål - kort fortalt:

· At fremme interessen og kompetencer indenfor sejlads

· At virke for godt sømandsskab og sikkerhed til søs

· At styrke fællesskabet og dannelsen

· At lette adgangen til at komme ud at sejle

· At skabe positive kulturbærere og gode oplevelser til søs 

· At udføre aktiviteterne bæredygtigt og i tråd med FN’s verdensmål

· At bidrage positivt til omverdenen generelt

Læs mere om Havets Højskole og organisationens projekter her.

content-loader
content-loader
content-loader