Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Jan Christiansen arbejder typisk med de 15-23-årige ungdomssejlere. Foto: Dansk Sejlunion

Talentudvikler: Halvdelen af de dygtigste unge vælger sejlsporten fra

Ung i sejlsport: Det vrimler med talentfulde ungdomssejlere, men en stor andel mangler viljen til at bevæge sig mod den absolutte top. Et ønske om hurtig uddannelse og manglende motivation er blandt de hyppigste årsager til sejlernes farvel.

Af Sara Sulkjær |

Minbaad.dk dykker i en artikelserie ned i dét, der af mange anses som sejlsportens største udfordring: De manglende unge sejlere. Her fortæller talentudvikler Jan Christiansen om baggrunden for de unge talenters ophør i idrætten.

Stilles de største ungdomstalenter op på en række, vil halvdelen med al sandsynlighed være forsvundet få år senere. Det er status i sejlsporten, hvor et stort antal habile sejlere hvert år vælger at gå på land:

- Vi har sindssygt mange dygtige unge i Danmark, som ville kunne gå hele vejen. Men det kræver, at man har viljen til at gøre det, understreger talentudvikler i Dansk Sejlunion, Jan Christiansen.

Unge skal tage eget valg

En vilje, som kun halvdelen af sejlerne kan mønstre, og som ikke kan tvinges over hovedet på de unge - hvor meget Christiansen og den øvrige landsholdsstab end ville ønske, at det var tilfældet:

- De skal træffe deres egne valg. Dét, vi kan gøre, er at hjælpe dem til at træffe det valg, der er rigtigt for dem gennem løbende samtaler. Her bliver de klar over, hvad der kræves for at begå sig på internationalt topniveau, forklarer Christiansen, der i januar vandt talent-pris ved awardshowet ’Sport 2018’. 

Netop omkostningerne ved en karriere som idrætsudøver på eliteniveau er den typiske årsag til, at de unge beslutter at pakke sejlertøjet væk. 

Særligt når studenterhuen er kommet på hovedet, og en videregående uddannelse lurer i horisonten, fristes de unge til at vende ryggen til sejlsporten:

- Prisen for at sejle er ikke, at man får en lavere uddannelse, men i stedet at man bruger længere tid på sine studier. Selvfølgelig kan man ikke læse på fuldtid, hvis man samtidig er en del af en sport, der ofte må sejles fuldtid, understreger talentudvikleren overfor Minbaad.dk.

Det er et faktum, der er mere end vanskeligt at snige sig udenom, og som har kostet sejlsporten flere talenter. 

Sejlads på førstepladsen

Også økonomiske hensyn og en manglende motivation har over årene fået unge til at søge nye veje. 

For at være et stort, ungt talent er ikke udelukkende sjov på vandet og sejrsrus på medaljeskamlen. Skal drømmen om olympiske medaljer realiseres, må sejlsporten indtage den suveræne førsteplads på prioriteringslisten.

Noget, der i perioder kan virke uoverskueligt for en ung sejler, ikke mindst når lysten til sejlads er gemt væk i den fjerneste afkrog:

- Mange går desværre med det selv og kommer først til os, når de har truffet beslutningen om at stoppe. Da er det for sent, for vi vil gerne hjælpe sejleren inden på den måde, som giver mening for ham eller hende, understreger Christiansen. 

En pause fra sejlsport er således ikke et umuligt scenarie, ligesom et bådskift, en ny makker eller et anderledes træningsmiljø er blandt de hyppigste løsningsforslag.

Skaber rollemodeller

En karriere som atlet i den absolutte verdenstop er således ikke nødvendigvis det rette facit for enhver ung sejler – også selvom talentet skriger på medaljer:

- Jeg synes, det er en succes, hvis sejlerne har drømmen og i hvert fald kommer dertil, hvor de har haft et par sæsoner i en olympisk klasse. Hvis de herefter siger, at det ikke er noget for mig, må vi også respekterer det, påpeger talentudvikleren.

At give de unge et realistisk indblik i livet som elitesejler er netop blandt Christiansens fornemmeste opgaver. 

En opgave, der blandt andet løses med den populære danske model, der hvert år bringer talenterne og de etablerede landsholdssejlere sammen på årets efterårslejr i uge 42:

- Her får de unge nogle rollemodeller, som de kan spejle sig i, og som helt konkret kan vise dem, hvordan deres fremtidige liv kan udforme sig. Om det sker for tidligt for nogle af de unge, er dog noget, jeg på det sidste har overvejet, slutter Jan Christiansen betænksomt. 

content-loader
content-loader
content-loader