Gå til hoved-indhold
Sejlere kan blive rastløse, hvis båden først skal i vandet til april, men heldigvis kan man fikse ting på båden. Foto: Troels LykkeTur
Sejlere kan blive rastløse, hvis båden først skal i vandet til april, men heldigvis kan man fikse ting på båden. Foto: Troels Lykke

Rønnow om sejlpausen: Det er nu, vi skal pusle med båden

Mentalhygiejne for sejlere. Min bedste medicin mod vinterdepression er at pusle med ting til båden. Måske skal rorpinden lakeres eller du skal have skiftet tovværk.

Af claus rønnow |

Efteråret er over os og vinteren kan vise sig med sne og frost over hele landet.

Det er i sådan en situation, vi skal prøve at holde os for øje, at der trods alt er positive ting at tænke på!

Den kære båd er forhåbentligt kommet godt på land. Den er vinterklargjort, riggen er gennemgået og kvejlet pænt op og hængt indendørs, motoren er vinterkonserveret, stativ eller bukke er forsvarligt fastgjort og vinterpresenningen ligger fast. Nu har vi så et antal mørke måneder, før vi igen kan komme på vandet.

Jeg overlever vinteren ved at kigge billeder fra episoder i sæsonen, som minder mig om, at vi havde gode dage og oplevelser. Mindes gode stunder med vennerne og, i det hele taget, ”genoplever” rare situationer med og omkring det gode skiv

Men min bedste medicin mod vinterdepression er at pusle med ting til båden. Allerede nu er rorpinden funklende.

Efter at været slebet totalt ned er den blevet lakeret de obligatoriske 7 gange, så den laminerede pind af aske- og mahognitræ nu skinner til den store guldmedalje. Der skal også splejses nogle nye indhalerliner, ligesom lidt fortøjningstovværk kunne trænge til at blive fornyet.

Sådan noget er mentalhygiejne for mig. Det er en væsentlig del af sejlerlivet – det at pusle om båden og dens udstyr. At få ideer til forbedringer – at få dem udført. Glæde sig over et nysmurt skødespil som både kører godt og lyder godt.

Mit storsejl ligger hos sejlmageren. Det skal lige gås igennem for eventuelt slid, og så skal slæderne udskiftes. At tingene holdes i orden eller fornys er både vigtigt og rart at tænke på.

Det er nu, vi har tiden til det. Det er nu, vi skal sørge for, at vi ikke hele næste sæson skal sige: ”Det var også ærgerligt, at vi ikke fik lavet…”

Masser af ting kan tages hjem fra båden og behandles eller repareres indendørs mens vinteren raser udenfor. Og så sparer vi en masse tid til foråret, hvor vi kun behøver at arbejde på ”selve” båden.

Det betyder, at vi kan komme tidligt i vandet og få den (meget ofte) gode for-sæson med.

Du har sikkert også lidt at pusle med omkring båden og dens udstyr. Det smager alt sammen af sol og sommer, skriver Rønnow. Klummen er tidligere bragt på minbaad.dk, men er stadig aktuel.

Rigtig god arbejdslyst.

Claus Rønnow

content-loader
content-loader
content-loader