Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Det kræver meget vedligeholdelse at eje en 12 mR, fortæller Wing-skipper Philipp Skafte-Holm. - I vinter lagde vi 1500 arbejdstimer med at få ny aptering lagt ind, så vi opfylder reglerne. Vi er 37 mand på vores brutto-hold, siger han til minbaad.dk. PR-foto
Kapsejlads
Næste år sejles der VM for 15-20 12mR-både i Helsinki, fortæller Skafte-Holm, der er med til at arrangere VM.

Sejlsportens kongeklasse – 12 mR både - sejler EM i Skagen

10 både med hver 17. mandsbesætning sejler EM. Alle 12 mR er bygget før 2. verdenskrig og er eksempler på det fornemste bådebyggerhåndværk man kan tænke sig. Nyd bådene i Skagen fra 23. til 25. august.

Af Troels lykke |

Bådtypen 12 mR, sejlsportens kongeklasse, er mest kendt for igennem mange år at være de både man anvendte til Americas Cup.

Bådene er typisk 22 meter lange og med en mastehøjde på 29 meter - kun lidt lavere end Rundetårn i København.

Der deltager 10 både med hver 17. mandsbesætning. Alle bådene er bygget før 2. verdenskrig og er eksempler på det fornemste bådebyggerhåndværk man kan tænke sig.

De 10 både ankommer i ugen op til sejladserne som foregår lørdag og søndag.  Bådene ligger i auktionsbassinet, hvor der er mulighed for at komme helt tæt på.

Træning fredag

Fredag er der træningssejladser hele dagen. Lørdag morgen rigger alle til og klokken 9.30 begynder de første at sejle ud.

Der sejles på en kapsejladsbane der ligger lige syd for havnen. Bådene forventes i havn kl. ca. 16.30.  Samme program søndag hvor præmieuddelingen foregår ved auktionshallen kl. ca. 17.00.

Ruths Hotel har udsat en vandrepræmie til den vindende båd efter sejladserne i Skagen – Jørgen Philip-Sørensens mindepokal.

Præmien er en vandrepræmie - en model af den store J-båd Ranger som blev bygget i 2003 i Skagen. Præmien er også en tilkendegivelse af at Skagen by fremover ønsker at afholde de store sejlsportsarrangementer som klæder byen.

Skagen kendt for Skaw Race, Farr 40 VM og Gold Cup i Drage

Skagen har igennem mange år været udgangspunktet for store kapsejladser. Først Skaw Race som blev gennemført jævnligt fra 1950 til år 2000, dernæst Farr 40 sejlads og senest Drage Gold Cup i 2009 med Kongelig deltagelse.

Kom ned i Skagen havn og se de flotte både, få en snak med sejlerne og nyd den maritime stemning.

Samme weekend er der også besøg af klassiske biler – Rolls-Royce, Austin Healey og Jaguar og Skagen fiskeriforening er på kajen med smagsprøver.

Dernest sejles på Marstrand

Weekenden efter på Marstrand sejles de sidste sejladser i europamesterskabet og vinderen kåres.

Dette betyder at bådene sejler fra Skagen til Marstrand efter weekenden og gør sig klar til kapsejlads igen på den anden side af Kattegat.

Den forsvarene europamester ”WINGS” er med i Skagen. Der er lagt op til en hård dyst mellem de 10 store både som hver vejer 30 tons. Det kræver en sikker hånd og godt teamwork for at komme øverst på podiet.

Ingen motor til havnemanøvre

Mange af bådene har ikke indenbords motor så alene havnemanøvren er en udfordring.

Skagen Havn, Harboes Bryggeri, Kutteren OKE, tøjfirmaet Kaufmann, lokale pengeinstitutter m.fl., er sponsorer og med til at sikre et vel tilrettelagt sejlsportsstævne på et højt niveau.

content-loader
content-loader
content-loader