Gå til hoved-indhold
Besætningen var, ifølge tråbådsfestivalen, ved godt mod efter ulykken. Foto: Risør TrebåtfestivalKapsejlads
Besætningen var, ifølge tråbådsfestivalen, ved godt mod efter ulykken. Foto: Risør Trebåtfestival

Dansk 12mR smider masten - mand over bord - nu interview

I 13 m/sek. knækker 'Wings' masten ved Risør Trebådsfestival, og et besætningsmedlem hoppede frivilligt i vandet. Opdatering kl. 9.59. Interview med Skafte-Holm.

Af Sara Sulkjær og Troels Lykke |

Risør Trebådsfestival fik en ærgerlig start for den 72 fods 12-meter 'Wings', der i juli vandt EM på Flensborg Fjord, selvom båden kun lige var kommet til Danmark efter den blev købt 15. juni.

Men efter at have sejlet en første- og andenplads i hus smed masten torsdag i Risør i Norge. 

Bomning gik galt

Sejladser i klassen netop aflyst efter at den danske båd knækkede masten med skipper Philipp Skafte-Holm og Peter Kampmann ved roret.

Efter at have krydset mållinjen i anden sejlads ville besætningen lave en bomning, som førte til den knækkede mast. Her hoppede også pitmand Viktor Skafte-Holm i vandet. Han blev dog hurtigt blev bjærget Wings besætning.

- Det var af egen fri vilje at Viktor hoppede i vandet, for ikke at blive ramt af den tunge mast, der vejer op mod et ton, forklarer Philipp Skafte-Holm til minbaad.dk.

Også en redningsbåd stod klar til at slæbe de danske sejlere i havn efter at Philipp Skafte-Holm havde alarmeret May-Day.

Den 30 tons båd, der har 16 mand ombord under kapsejlads, var kun små 200 meter fra klipper og der er ikke motor om bord på båden.

Manglede ti grader før bom var inde

Om uheldet forklarer Skafte-Holm til minbaad.dk:

- Vi sejlede omkring 8,5 knob masten fik chokpåvirkning, man svinger aldrig bare bommen over, man haler den tot ind til midten af båden, hvor den står i 15 sek., men vi manglede bare 10 grader for at den stod i midten, men så bommer den pludselig i pustet. Vi er allerede i gang med at bomme, men det nye bagstag er ikke halet nok hjem, så det gør at masten på 29 meter knækker, der kommer et løst stykke flyvende på 4-5 meter og Viktor (Skafte-Holms søn, red.) hopper i vandet.

Renoveret i 2001 og 2007

Båden med mahogni-beklædning er fra 1937, men den blev der blev renoveret i 2001 og 2007 og går som en raket, ifølge Philipp Skafte-Holm.

Det skyldes ikke mindst den hurtige mast i fyrtræ, der har særlige 3-4 meter lange fibre, der sørger for at den kan flekse frem og til siden. Nu skal en ny bygges og båden skal søsættes senste 15. april. 

- Det store mål for os er VM i Newport i USA i 2019, forklarer Skafte-Holm, der stadig er i Risør og venter på at båden bliver slæbt til Flensborg og fikse en skade i det 36 millimeter tykke skrog, efter masten slog som en rambuk ind i skroget.

En ny mast skal enten bygges i Frankrig, Tyskland eller Holland.

Kilde: seilmagasinet.no ogRisør Trebåtfestival

Foto: Risør Trebåtfestival

Gast sprang i vandet for ikke at få den et ton mast over sig. Foto: Privat

Se flotte fotos af båden her fra Lars Stenfeldt

content-loader
content-loader
content-loader