Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
VIM ses her i store bølger ved 12mR-klassen i Marstrand, hvor gasterne kæmpede i våde elementer på siden, hvor det var med at holde fast når store bølger væltede ind over den 26 tons båd. Fotos: Dan Ljungsvik
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads

EM i 12mR i Skagen og Marstand vandt Patrick Howaldt fra Skovshoved i VIM

Efter første del af 12mR EM i Skagen førte Philipp Skafte-Holm i Wings med 1 point foran VIM. Men så kom topsejler Bo Selko på som taktiker på VIM, der vandt i i Marstrand. Vi interviewer her skipper Patrick Howaldt. Se super fotos fra Dan Ljungsvik

 

Af Troels lykke |

12mR-bådene i mahogni er typisk 22 meter lange og med en mastehøjde på 29 meter - kun lidt lavere end Rundetårn i København.

Der deltager 10 både med hver 17. mandsbesætning. Alle bådene er bygget før 2. verdenskrig og er eksempler på det fornemste bådebyggerhåndværk man kan tænke sig. Nu har de sejlet EM.

Wings førte efter 1. del i Skagen

Første del med fire sejladser ved 12mR EM i Skagen, betød at Wings fra 1937 med Skovshoved-sejler Phillipp Skafte-Holm og mandskab førte med kun et point foran VIM, hvor skipperen er tyske Patrick Howaldt, der også vandt EM i 2015.

Og EM-guldet i klassen gentog Patrick Howaldt og VIM, der har hjemhavn i Skovshoved. Mandskabet på den 16 mand store besætning,  der primært svensk vandt de sidste to sejladser med kun få meter foran Wings.

Der blev sejlet 4 sejladser i Skagen og 7 i Marstrand førend EM for de 10 historiske både var afgjort.

Krydsstel på 235 kvadratmeter

Patrick Howaldt har styret 12mR-både siden 1998 og med eksverdensmesteren i H-båd og Yngling, Bo Selko, på taktik, gik det rigtigt godt for VIM-holdet, der har et krydsstel på 235 kvadratmeter og en spiler på 278 kvadramtmeter, på den 26 tons tunge båd fra 1939.

- Vi er blevet bedre til let luft og vi plejer at være meget hurtige i hård luft og bølger, som der også var i Marstrand til EM (mellem 4 og 11 m/sek., red.). Vi sluttede af med to førstepladser og det betød at vi akkurat vandt foran Wings, det var med en eller to bådslængder at vi vandt, siger Howaldt til minbaad.dk.

Taktiker Selko god til at lytte

Om sin nye taktiker, sejlmager Bo Selko, der for tiden er aktiv Drage- og 5-meter taktiker, siger han.

- Bo er rigtig god og dygtig sejler, både til taktik og trim og samtidig er han meget behagelig at sejle med. Han lytter også til folks erfaringer om bord, siger Howaldt.

I weekenden sejler otte 12 mR-både Wessel & Vett Cup i Skovshoved. Og næste år er der VM i klassen i Helsinki, hvor man håber at oop mod 20 både møder op.

Se 278 fotos fra EM taget af fotograf Dan Ljungsvik

Resultater efter Baltic handicap-regler

content-loader
content-loader
content-loader