Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Den internationale mission i Adenbugten har tilsyneladende båret frugt. Til gengæld er pirateriet blomstret op i andre områder. Foto: US Navy

Guineabugten er nu verdens farligste piratfarvand

Mens piraterne i Adenbugten mærker konsekvenserne af den flere år lange internationale mission i området, blusser angrebene op på Afrikas vestkyst. Særligt Guineabugten, som stod for samtlige kapringer i 2018, bør gennemsejles med forsigtighed.

Af Sara Sulkjær |

I mange år holdt besætningerne på de kommercielle fartøjer vejret, når de krydsede Adenbugten, mens lystsejlerne helst holdt sig helt væk fra det piratfyldte farvand. 

I dag er det anderledes. Farvandet omkring Guineabugten mellem Liberia og Gabon er i stedet området, hvor søfolk på alle niveauer bør holde skarpt øje. 

Det fastslås i en ny rapport fra Internationale Maritime Bureau, hvor der ses tilbage på piratåret 2018. 

Angreb fordoblet

Et år, der i alt bød på seks kapringer - alle kapringer, der fandt sted i Guineabugten på Afrikas vestkyst. Blandt andet blev to tankere kapret af pirater, ligesom også to fiskefartøjer fik samme skæbne.

Det var også i dette område, at 13 af de 18 fartøjer, der i fjor blev beskudt af pirater, befandt sig.

Samlet skete der i 2018 en fordobling af angrebene i forhold til 2017 i Guineabugten, som dermed må regnes som det farligste område for sejlere, fastslår rapporten. 

Skib kapret i januar

24 dage inde i det nye år ser tendenserne ud til at fortsætte. Tre gange har lokale kriminelle forsøgt at gå ombord på kommercielle fartøjer i 2019, hvoraf de to fartøjer lå opankret nær Lagos' kyst.

Mens disse angreb tilsyneladende blot har omhandlet tyveri af gods, blev det for besætningen i det tredje angreb langt mere alvorligt.

Den 2. januar tvang bevæbnede pirater sig adgang til et containerskib, der sejlede omkring 55 sømil syd for Benin. Fartøjet er nu manøvret sikkert i havn af dele af besætningen, mens seks søfolk fortsat savnes.

Få overblikket over verdens piratangreb her

Kilder: Søfart og Internationale Maritime Bureau

content-loader
content-loader
content-loader