Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Motorsejlerne blev i hast fløjet på hospitalet. Foto: Leif Danielsen og Casper Nomanni

Fire sejlere fik ildebefindende på motorbåd efter kulilteforgiftning - hastet på hospitalet

Marinehjemmeværnet i Aabenraa var på det rette sted på det rigtige tidspunkt. Fire personer i en motorbåd havde et alvorligt ildebefindende og skulle hastes i land til behandling. De blev hentet af helikopter.

Af Troels lykke |

En uddannelsesbesætning ombord på MHV 910 Ringen fra Hjemmeværnsflotille 137 Aabenraa​ var lige ved at afslutte dagens træning ud for Varnæshoved ved indsejlingen til Aabenraa Fjord, da de søndag klokken 11.53 blev kaldt op af Søværnskommandoens Joint Rescue Coordination Centre. 

Det skriver ​Ninna Falck fra Marinehjemmeværnet på deres hjemmeside.

Ét minut efter helikopteren

- Vi fik at vide, at en båd med fire mennesker om bord lå og drev ved øen Barsø, og at dem om bord var syge, fortæller Leif Davidsen, der var fartøjsfører på Ringen.

Ringen og dens gummibåd, som allerede var i vandet, satte straks kursen nordpå mod Barsø.

- Vi blev ringet op af redningshelikopteren, som ville høre, hvornår vi var fremme. Jeg sagde om 17 minutter. De var fremme ét minut før os, og sendte en læge og en redder ned ombord på Ringen. De blev straks overført til motorbåden med vores gummibåd, forklarer Leif Davidsen​

- Ude på motorbåden vurderede lægen, at de fire om bord skulle på hospitalet med det samme, siger​​ Davidsen videre.

Skulle på hospitalet med det samme

Nu gik det hele meget stærkt.

De fire personer blev transporteret i gummibåden over på Ringen. Her fik de behandling af Ringens sygdomsbehandler, hvorefter de én for én blev hoistet op i helikopteren. Klokken 12.45 var alle fire på vej til hospitalet.

- Det gik utroligt hurtigt, og samarbejdet med helikopteren var virkelig godt, understreger Leif Davidsen, der som fartøjsfører fik brug for sin erfaring i de meget hektiske minutter, hvor det hele stod på.

Tilbage var forladt motorbåd

Tilbage lå nu den forladte motorbåd. Den blev sejlet i havn af gaster fra Ringen. Motorbåden og Ringen var i havn klokken 16.15. Herefter var debriefing for besætningen, hvor de meget dramatiske oplevelser blev talt igennem.

Der var mange nye om bord på Ringen, og de var trådt i karakter, da det gjaldt.

- De gjorde det virkelig godt, siger Leif Davidsen, som også er meget imponeret over sin sygdomsbehandler.

Heldigt at Ringen var på øvelsessejlads

Ellers sidder den ti mand store besætning af frivillige tilbage og tænker på, hvordan det er gået med de fire, de har været med til at redde - og med en følelse af, hvor heldigt og vigtigt det var, at Ringen var på øvelsessejlads i Aabenraa Fjord netop søndag formiddag.

Læs i øvrigt om aktionen i Forsvarets døgnrapport her​.

Kilde: Marinehjemmeværnet

content-loader
content-loader
content-loader