Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
MHV 816 PATRIOTEN fra Limbjorden. Arkivfoto Michael Bo Rasmussen

Gaster fra Marinehjemmeværnet sprang i vandet og trak 28 fods motorbåd fri

Gaster fra Marinehjemmeværnet i Thisted/Hanstholm måtte lørdag nat gå det sidste stykke i vandet ud til nødstedt motorbåd på sandbanke i Limfjorden. Den 28 fod lange båd havde mistet styreevnen.

Af Troels lykke |

Omkring klokken 19.00 lørdag aften ringede JRCC (Forsvarets Joint Rescue Coordination Centre) til Jupiter​: En lystsejler i en motorbåd var gået på grund i Limfjorden ud for byen Attrup, som ligger mellem Nibe og Aggersund.

- Vi kastede straks alt, hvad vi skulle bruge, om bord på Patrioten og afgik fra Aalborg. Der var 20 sømil ud til havaristen, så vi havde cirka to timers sejlads foran os, fortæller fartøjsfører Lars Bjerregaard til Marinehjemmeværnets hjemmeside.

Bro stod i vejen

Det skulle dog komme til at tage noget længere tid at komme ud til den nødstedte lystsejler.

Patrioten var således nødt til at passere Limfjordsbroen og Jernbanebroen for at komme ud fra Aalborg, hvilket kom til at tage længere tid end beregnet.

Da broerne endelig havde lukket det grå fartøj igennem, gik det hurtigt vestpå ad Limfjorden med gummibåden i front, og klokken 23.45 var gummibåden ved lystsejleren.

I vand til anklerne

Den 28 fod lange motorbåd, som havde mistet styreevnen, var drevet langt ind på en sandbanke.

Gummibåden kunne ikke sejle derind, så de tre gaster i gummibåden sprang​ i vandet i deres gummibådsdragter​ og trak gummibåden med ind til havaristen i mørket. 

- De stod kun i vand til anklerne ude ved havaristen, forklarer Lars Bjerregaard.

Efter at have bakset med motorbåden i en times tid lykkedes det de tre mand at få motorbåden fri og få den på slæb efter gummibåden. Ude i sejlrenden mødtes de med Patrioten, som klokken 01.30 fik motorbåden på siden og hejste​ gummibåden om bord​.

- Lystsejleren havde haft læ om bord, og han havde det efter omstændighederne forbavsende godt. Men vores gaster var kolde efter den lange tid i vandet, så det gjaldt bare om at få dem om bord og ned i messen og få noget varmt om sig og noget varmt at drikke, siger Lars Bjerregaard,

Den nærmeste havn i Atterup var ikke tilgængelig, så beslutningen blev at tage motorbåden med tilbage til Aalborg. Her blev motorbåden sat af i Skudehavnen ca. klokken 04.30, hvor pårørende ventede på lystsejleren.

Den største ros til gummibådsbesætningen

Patrioten skyndte sig videre, men​ var først igennem begge broer klokken 06.15 og tilbage ved Jupiter i Aalborg Havn klokken 06.30 efter en lang nat i Limfjorden.

- Den største ros skal altså gives til de tre mand i gummibåden. De har gjort et fantastisk stykke arbejde i nat, lyder det fra deres imponerede fartøjsfører, Lars Bjerregaard.

Og han er - her en dag senere - trods alt lettet over, at den unge mand i motorbåden gik på grund lørdag aften, som var forholdsvis stille, og ikke søndag aften, hvor kuling og storm hærger Limfjordens vande.

Kilde: Marinehjemmeværnet

content-loader
content-loader
content-loader