Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Lars Skaarup fra Kerteminde købte sin båd i Sverige for få penge. Foto: Martin Anker Wiedemann
Kort Nyt
"Den er fantastisk som en begynderbåd til 25.000 kr. for en familie. Jeg har en kone, der ikke er sejlvant og to små børn. Båden er uden sidestykke det mest stabile, jeg har sejlet,” forklarer André Christensen.

Små sejlbåde: Bandholm 24 er en hårdtvejrssejler, men langsom i let vind

Den klassiske, harmoniske Bandholm 24, designet af Knud Olsen i 1971, har ry for at leve op til værftets motto “hurtig, sikker og solid”. - Bandholm 24 er en hårdtvejrssejler, men den bevæger sig behageligt i søen. Under 5 m/s står den næsten stille, forklarer en Bandholm 24-ejer.

Af Troels Lykke |

Bandholm 24 er i den grad velsejlende, har ry for at være en hurtig båd og stadig en værdsat klassiker og brugtbåd.

Den er indbegrebet af en klassisk, smuk tursejlbåd og er en pocket cruiser. Der er bygget over 300 både, fortæller den fynske sejler og forfatter Martin Anker Wiedemann i sin bog 'Pocket Cruising og Microeventyr - et enkelt sejlerliv uden lommesmerter'.

André Christensen købte sin Bandholm 24 for ni år siden af en ældre mand, der gik i land.

Båden hed Sirius, og André kom i sit polargrej fra Daneborg Station i Nordøstgrønland med Siriusmærket på tøjet. Og han blev hooked med det samme:

- Bandholm 24 er både god og dårlig. Det er en hårdtvejrssejler. Der skal noget vind til, men den bevæger sig behageligt i søen. Under 5 m/s står den næsten stille. Ellers skal man have en spiler eller gennaker til. Det er en tung båd. Den har hele 50% kølvægt, og jeg har prøvet at sejle i 15 m/s fra NØ i Køge Bugt. Vi blev kastet rundt, men båden klarede sig stort set perfekt og tørt igennem det.

Fantastisk begynderbåd til 25.000 kr.

Båden er perfekt til nye sejlere.

- Den er fantastisk som en begynderbåd til 25.000 kr. for en familie. Jeg har en kone, der ikke er sejlvant, og to små børn. Båden er uden sidestykke det mest stabile, jeg har sejlet, forklarer André Christensen.

André har renoveret balsalaget i ruftaget og lavet en ny understøtning af masten, som er typiske opmærksomhedspunkter på 40-50 år gamle både.

Bandholm 24 er samtidig en af de første 24-fods både med et søtoilet ombord i forkahytten.

- Jeg har ændret apteringen, så hele salonen kan blive til én stor køje. Det gør det til en stabil og tryg båd, når man sejler med et spædbarn og en pige på fire år. Når man ligger i havn, standser folk op og snakker og kigger, fordi det er en Bandholm. Den er tung at danse med under havnemanøvrer, men når det frisker til søs, er den utroligt tryg og retningsstabil og stryger afsted. Jeg planlægger ture hjemmefra ud fra et snit på 3,5 knob. Det holder meget præcist, viser min erfaring gennem flere år. I frisk vind går den ca. 5-7 knob.

Begrænsede stuverum om læ

Til gengæld må familien pakke småt, når de drager på længere ture:

- Om læ er stuverummene stærkt begrænsede. Den passer bedst til en weekendtaske. Pantrybordet er under nedgangen. Den har et meget dybt kølsvin på grund af den lange køl og en lav dybgang, hvilket betyder, at vi kan sejle overalt. I år har vi sejlet omkring 600 sømil. Det handler i virkeligheden om muligheden for at komme ud at sejle. Vi kan have fem mennesker sovende i båden. Vi har en gammeldags isboks og rindende vand og kan lave kold og varm mad. Og man kan vaske sine hænder.

André Christensen siger om at sejle i båden.

- Det er katharsis (græsk) = ren renselse at sejle. Vi ankrer gerne og gladeligt. Og holder af at vågne op i Bøgestrømmen, Sundet eller det Sydfynske Øhav.

Lars Skaarup købte også en Bandholm 24 

I Bådelauget Kerteminde er filosofien at finde fællesskab i glæden ved klassikere fra glasfiberbådenes guldalder i 1960’erne og 70’erne, og da Lars Skaarup fra Kerteminde blev medlem, stod han midt i at være nybagt bådejer med en Hurley 22, der viste sig at være et lidt større projekt, end han følte sig klar til med sine forudsætninger.

Derfor tog han imod tilbuddet om at sejle med i Bådelauget og få større fortrolighed med at være skipper og bådejer.

Han var ikke sen til at lade sig inspirere og kastede hurtigt sin kærlighed på Bandholm 24 og begyndte at lede efter en.

Han fandt en et godt stykke nordpå lang Sveriges vestkyst og gav hånd på et køb i efteråret og fik den leveret til Höganäs på vestkysten, hvor den blev rigget til. Han sejlede den hjem til Kerteminde med sin far over en lang weekend.

Solidt bygget

Båden er solid, velholdt og veludstyret med gode sejl og en fin rodrig. Den emmer af bådebyggerkvalitet om læ, og bådelaugets medstifter Jens Wellejus var fuld af lovord til bådens formidable fine rig.

Sammen med Martin Wiedemann og en af Lars’ venner var de fire ude på Storebælt på en testtur i regn og rusk en dag med 5-9 m/s og lidt sø. Med en krydsfok og fuldt storsejl viste den fine Bandholm 24 sig fra sin allerbedste side. Bløde, rolige bevægelser i sø uden at plaske og fuld kontrol og let på roret.

Man har fornemmelsen af en tryg båd, der vil bringe én lige nøjagtigt derhen, hvor man har lyst til at komme. Den er hyggelig, velindrettet, funktionel og velsejlende. Men først og fremmest er den en af de klassisk smukkeste både fra sin samtid.

Forfatter Martin Anker Wiedemann fra Kerteminde siger:

- I forarbejdet til bogen Pocket Cruising og Mikroeventyr fik jeg af Knud Olsens søn Lars Olsen lov til at bruge tegningsmateriale fra Knud Olsen, så jeg har rammet Bandholm 24’eren ind og hængt den op i min stue. Nu går jeg bare og venter på, at Lars snart giver en tur i sin Bandholm 24 igen.

Bandholm 24 fra 1971

Længde: 7,2 m

Bredde: 2,3 m

Dybgang: 1,3 m

Vægt: 2.200 kg

Krydsstel: 23 m2 

Her køber du Martin Anker Wiedemanns bog 'Pocket Cruising og Microeventyr - et enkelt sejlerliv uden lommesmerter' - artiklen er tidligere bragt på minbaad.dk.

content-loader
content-loader
content-loader