Gå til hoved-indhold
Tur
Asger Hansen sejler på livet løs i sin tjekkede J/145, han købte i England i 2007. Fotos: Peter Brøgger
Tur
Tur
Tur
Tur
Tur
Tur
Tur
Tur
Tur
Tur

Asger Hansen sejler 5.000 sømil om året i sin J/145 - han elsker vintersejlads

Skipper på J/145eren Roxy, 74-årige Asger Hansen fra Aarhus Sejlklub, har i mange år brugt sin båd til at transportere forskere til Svalbard, Azoerne, Island, Nordkapp og nu også tursejlads Danmark Rundt. Vintersejlads er sagen. - Der er ikke nosser i sommerluft, siger han til minbaad.dk.

Af Troels Lykke |

Mange ville nok bruge en 8,5 ton, smal J/145er i kulfiber til kapsejlads. Kølen i bly stikker 2,7 meter og masten i kulfiber rager højst op i Aarhus Lystbådehavn udfor Aarhus Sejlklub.

Men Asger Hansens racer bruges til tursejlads, ikke mindst om vinteren eller sent efterår er den på tur. Fx Danmark rundt over 11 dage med vennerne, altså ikke bare den korte Danmark Rundt inde, nej den hvor man sejler gennem Kielerkanalen og ud i Vesterhavet og op og runder Skagen. Det vender vi tilbage til en anden artikel.

Ture til Svalbard, Island og andre steder

For det mest imponerende at den amerikanske J/145er har sejlet er forskningsture langt væk, helt til Svalbard i 2009, hvor Roxy var afsted i seks uge, hvor der blev studeret hvalrosser og fugle.

Nogle gange er der forsket i akustisk kommunikation mellem hvaler.

- Og hydrofoner, det grej, det fylder, fortæller 74-årige Asger Hansen, der er uddannet maskinarbejder, men han har også solgt motorcykler. I 2007 købte han J/145eren i England for 2,06 mio. kroner.

Surfede 22 knob i Kattegat

En 48 fods tjekket båd, der før har sejlet 22 knob i Kattegat, da han med sejlervennen Per Risvang sejlede fra Helsingborg til Aarhus på seks en halv time.

- Gennemsnitsfarten var på 13,1 knob, vi havde sne på dækket, det blæste mellem 14 og 25 m/sek. Vi havde transporteret nogle Spækhugger-master til Helsingør, husker Per Risvang, der også er inviteret ned i båden en kold novemberdag i Aarhus, hvor vi sidder mens oliefyret kører på fulde hammer.

Asger Hansen:

- Det er netop det som jeg kan lide at bruge min båd til, at der er et formål med sejladsen, den tur til Øresund handlede om at vi sejlede master til Sjælland og det gør vi stadig. Nu er der ikke så meget forskningssejlads mere. Men sejlads fra A til B med et formål kan jeg godt lide, forklarer Asger Hansen, der har indrettet båden praktisk med en generator, så forskerne har strøm til deres computere. Der har før sovet 14 i båden under en forskningstur.

Udover Svalbard har Roxy også sejlet til Azorerne, hvor forskningsopgaven handlede om kaskelothvaler. I 2015 sejlede var det en tur til Island, hvor der skulle forskes i blåhvaler. En tur til Nordkap har båden også været, der var 1475 sømil derop.

Ingen nosser i sommerluft

Den jyske sejler elsker at sejle om vinteren, også med hustruen Birte.

- Der er ikke nosser i sommerluft, jeg kan godt li meget vind. Og om vinteren glæder man sig til at komme hjem, forklarer han.

Og sejlet bliver der. Faktisk sejler Asger Hansen 5.000 sømil om året i sin J/145er.

Og du skal ud og sejle igen her til vinter med vennerne sagde du, men hvor sejler I hen?

- Det ved jeg ikke, det styrer vindretningen, siger han og skraldgriner igen.

content-loader
content-loader
content-loader