Gå til hoved-indhold
Havne
Selv om 2019 langt fra var lige så gunstig rent vejrmæssigt, så viser nye tal fra Danmarks Statistik, at havnene for andet år i træk runder millionen. Her stemning i Rudkøbing havn. Foto: Troels Lykke

Unge sejlerfamilier skaber liv i havnene

De danske havne rundede over 1 mio. gæstesejlere i 2019. Et generationsskifte i havnene med flere, yngre familier i bådene løfter aktivitetsniveauet, lyder det fra havneforeningen FLID.

 

Af Troels lykke |

2018 var et jubelår i havnene. Godt hjulpet på vej af den lange, supersommer var der masser af både på vandet og i havnene allerede fra det tidlige forår, og ved sæsonens udgang kunne havnene glæde sig over mere end 1 mio. gæsteovernatninger for første gang i fem år.

Sådan skriver Dansk Sejlunion til pressen.

Selv om 2019 langt fra var lige så gunstig rent vejrmæssigt, så viser nye tal fra Danmarks Statistik, at havnene for andet år i træk runder millionen. Helt præcist 1.005.442 gæsteovernatninger. 

Tallet er cirka 50.000 lavere end i 2018. Men forskellen handler næsten udelukkende om maj, hvor vejret i 2018 var ekstremt gunstigt - det samme var ikke tilfældet sidste år.

I perioden fra juni til september er det samlede tal stort set identisk i '18 og '19 (knap 950.000).

Aktive feriefamilier

Nok så væsentligt, så er 2019-tallene for hele sæsonen (maj-sept.) rundt regnet 100.000 højere end hver af årene 2015-17.

Især springer det i øjnene, at både juni og juli de seneste to år har haft markant flere gæsteovernatninger end i årene forud.

- Tallene bekræfter de meldinger, vi modtager fra havnene rundt omkring, siger Jesper Højenvang, direktør i Foreningen af Lystbådehavne I Danmark (FLID) og fortsætter:

- Havnene oplever om klare tegn på et generationsskifte blandt bådejerne. Nye og yngre familier overtager bådpladserne, og de er mere aktive på vandet end de ældre bådejere. Det slår igennem i de store feriemåneder, juni og juli, i form af flere gæsteovernatninger.

Optimisme og investeringslyst

Den øgede aktivitet smitter af på optimismen og investeringslysten i havnene.

- Adskillige havne investerer blandt andet i standardstativer, som gør det noget nemmere og mere sikkert at håndtere bådene ved vinteropbevaring. De nye stativer i sig selv gør faktisk, at en del bådejere forlænger deres aktive sejlerliv med flere år, fordi bådhåndteringen på land er mindre besværlig, forklarer Jesper Højenvang.

En anden tydelig tendens er, at havnene i stor udstrækning har fået øjnene op for værdien af at investere i faciliteter, der tiltrækker andre brugergrupper end sejlere.

Det handler om blandt andet havnebade, flydesaunaer, ramper til lystfiskere, skure til kajakroere og stand up paddlere. Også udendørs fitnessfacilititer og topmoderne legepladser dukker op flere og flere steder.

Drukner i henvendelser

- Lige nu er Kystdirektoratet nærmest ved at drukne i henvendelser om at etablere havnebade og flydesaunaer. Det er tydeligt, at ideen om at åbne havnene op for nye og flere brugere slår markant igennem, siger Jesper Højenvang.

I 2020 fortsætter FLID og Dansk Sejlunions Vild med Vand-projekt, som netop har til formål at understøtte ideen om havne som udbydere af åbne og alsidige aktivitetstilbud for alt og alle.

Højenvang forventer, at havnenes investeringslyst fortsætter med uformindsket styrke i det nye år.     

content-loader
content-loader
content-loader