Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
 I februar drager han og tre andre foiling-gale om på den anden side af kloden for at nå til tops i Youth Foiling World Cup i Hongkong. Foto: Sailing-Aarhus

Foiling er livet - 17-årige Waszp-sejler Magnus Frohmann vil have flere med

Unge Magnus Frohmann vil skabe et blomstrende foiling-miljø i Aarhus. Ham og hans bror sejler – som de eneste – Waszps på Aarhusbugten, men vil gerne have flere med. Frohman står bag ’Young Denmark’, der skal deltage i Youth Foiling World Cup i Hongkong i februar 2021.

Af Troels Lykke |

Foiling vokser sig større og større – og med god grund. Det går stærkt, og følelsen af at svæve over vandet i én konstant, glidende fornemmelse er intet mindre end fantastisk. Sådan beskriver den 17-årige Waszp-sejler Magnus Frohmann det i hvert fald selv.

Han blev nærmest tryllebundet, da han for over et år siden sad i en Waszp for første gang, skriver Sailing-Aarhus.

Siden fik han og hans bror, Lennart, hver en Waszp af deres forældre, og i dag er Magnus så bidt af foiling, at han vil opbygge et Waszp-miljø i Aarhus. I februar drager han og tre andre foiling-gale om på den anden side af kloden for at nå til tops i Youth Foiling World Cup i Hongkong.

Mesterskabet sejles i de foilende 69F’ere, som ifølge Magnus minder lidt om Waszp’en, der således blev indgangen til VM-eventyret i østen.

Vil have Aarhus med på foiling-bølgen

Magnus Frohmann startede som de fleste andre sejlere. Senest har han sejlet 29'er og 49'er på eliteniveau – først for Tyskland og siden Danmark, da både han og hans bror har dansk pas. Det var landstræner Finn ’Beton’ Jensen, der i sin tid lokkede ham over grænsen, og nu har Magnus boet i Danmark i to år, hvor han satser på sejlsport og læser økonomi.

Med tiden har han droppet den konventionelle sejlads til fordel for foiling, der kribler så voldsomt i ham, at han nu vil etablere et konkurrencedygtigt foiling-team i Aarhus, som kan tage kampen op mod de bedste i verden.

– Der er ved at ske en professionalisering af foilingen, der for de fleste stadig er en fritidsbeskæftigelse. Mange nationer og klubber er i gang med udvikle ambitiøse foilingmiljøer eller har allerede gjort det ved at organisere blandt andet træning og alt det, man længe har gjort i etablerede sejlsportsklasser, fortæller Magnus Frohmann.

– Nu håber jeg, at jeg kan være med til at præge og inspirere flere unge i Aarhus til at prøve kræfter foiling, tilføjer han.

Støtte fra Sailing Aarhus

I Norge har man etableret en stor Waszp-flåde, Kongelig Dansk Yachtklub (KDY) har gennem fondsstøtte erhvervet 10 Waszps, mens Hellerup fornylig indkøbte to. I Aarhus er Magnus Frohmann og hans bror Lennart på 16 år de eneste med Waszp-joller. Det afholder ikke brødrene fra at sætte skub i aarhusiansk foiling – med Sailing Aarhus som støtte.

– Vi vil gerne støtte op om initiativet og være med til at opbygge et stærkt miljø omkring foiling i Aarhus. Det vil vi, fordi vi tror på, at foiling bliver ’det nye’ inden for sejlsport, og at det kan være med til at fange mange af dem, som ellers falder fra i overgangen fra ungdom til talent. Lige nu arbejder vi på at finde økonomien til at finansiere flere Waszp-joller, som klubberne kan benytte til træning med vejledning fra Frohmann-brødrene, fortæller Sailing Aarhus-direktør Jon Koch Hansen.

Sailing Aarhus lancerede tidligere i år Aarhus Foiling Days, der dog blev aflyst på grund af corona-virus. Foiling-eventen vender tilbage i 2021 og er et signal om, at foiling-feberen er kommet for at blive, også i Aarhus. Derfor kommer brødrene Frohmanns idé om at etablere et stærkt miljø i Aarhus ganske belejligt, mener Jon Koch Hansen.

En åben invitation

Ifølge Magnus Frohmann påbegyndes træningen i Aarhus snarest muligt, og her vil alle nysgerrige kunne deltage med hjælp fra Frohmann-brødrene, der stiller deres Waszp-joller til rådighed – med assistance fra aktive Moth-sejlere. Og når flere Waszp-joller kommer til, øges træningsintensiteten, lover Magnus Frohmann.

– Træningen henvender sig til de unge sejlere i klubberne. De kan måske få øjnene op for et mere afslappet sejlermiljø, hvor man har det sjovt og er gode til at sparre med hinanden. Foiling er en god måde at holde de unge i sejlsporten; det er sjovt og let tilgængeligt, fortæller han og glæder sig til at være med til at bygge noget stort op i Aarhus.

Både han og Sailing Aarhus’ Jon Koch Hansen håber, at foiling-projektet bliver en integreret del af Elite- og Talentcenter Aarhus. Sailing Aarhus regner med at finde den fornødne kapital til at indkøbe flere Waszp-joller i løbet af næste år.

Next Stop: Youth Foiling World Cup i Hongkong

Før Waszp-flåden og aarhusiansk foiling vokser for alvor, har Magnus Frohmann sat sig et mål om at deltage i det kommende Youth Foiling World Cup i Hongkong med et team bestående af tre sejlere foruden ham selv.

Her stiller holdet op i den lidt større, men stadig foilende 69F’er, som har plads til tre-fire personer ombord.

Mesterskabet afvikles i slutningen af februar og i begyndelsen af marts, hvor holdet vil sejle under Aarhus Sejlklubs og Sailing Aarhus’ faner. Og det er ikke hvem som helst, Magnus har hvervet til sit team.

Holdlisten tæller således Emil Kjær, 19 år, som flight controller, Iben Nielsby, 23 år, som main trimmer sammen med Ellen Nielsen, 20 år, og Magnus selv som skipper. Alle har trods deres unge alder flere topplaceringer bag sig fra internationale sejlsportsmesterskaber.

– Vi mener, vi har fået skabt et konkurrencedygtigt hold, som kan kæmpe med om de sjove pladser i Hongkong. Vi stiller op under navnet Young Denmark og vil forsøge at skabe hype omkring deltagelsen, for eksempel med fede outfits, lover Magnus Frohmann og trækker på smilebåndet.

Økonomi udfordrer foiling-projekterne

Deltagelsen for holdet er dog en bekostelig affære, og selvom Magnus og holdet allerede har betalt første indskud ved registreringen, mangler de fortsat at finde et stort beløb for at gøre den danske deltagelse til virkelighed. Selv anslår Magnus Frohmann, at deltagelsen løber op i 170.000 til 240.000 kr.

69F’eren er større, hurtigere og mere kraftfuld, og så er det den samme båd, som man sejler Youth Americas Cup i. Så hvis Magnus Frohmann tillader sig at drømme stort, håber han på en dag at kunne repræsentere Danmark i Youth Americas Cup i Aarhus i selvsamme båd.

I første omgang satser den unge, ambitiøse dansk-tysker på at udvikle foilingen i forbindelse med kommende events i Aarhus som Aarhus Foiling Days og SailGP i 2021. Hvordan VM i Hongkong, det aarhusianske foilingmiljø og kommende events i Aarhus udvikler sig, må tiden – og ikke mindst samfundssituationen – vise.

Har du lyst til at deltage i de ugentlige foiling-træningssamlinger i Aarhus, kan du skrive til Magnus Frohmann på mafsvs@gmail.com. Det samme opfordres du til, hvis du ønsker at støtte VM-projektet eller etableringen af et stærkt foilingmiljø i Aarhus.

content-loader
content-loader
content-loader