Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Spækhuggeren Snøvsen skal ifølge Marc fungere som en båd, der åbner armene for dem, der gerne vil sejle, men måske ikke har muligheden på anden vis. Privatfoto

Marc låner sin sejlbåd ud gratis i Aarhus: Det vigtigste er at få flere sejlere på havet!

Marc Skjerning på 31 år har en Spækhuger med ét eneste formål; at så mange som muligt kommer på havet. Derfor tilbyder han, at sejlere uden erfaring sammen med en erfaren sejler kan øve sig i hans båd Snøvsen. Lige nu kæmper han med økonomien. Cille Rosentoft interviewer.

Af Cille Rosentoft |

Marc Skjerning skriver på sin Facebookside:

Jeg er flyttet til København og har taget min båd, Akka, med mig. Det efterlod en tom havneplads i Aarhus, hvor der nu ligger en Spækhugger Family (en 24-fods sejlbåd). Det er Snøvsen…”

Snøvsen er den båd, der skal motivere endnu flere til at komme på havet.

Mennesker mødes

Men hvordan startede det egentlig? Hvad får en mand til at overlade sin båd til fremmede mennesker? Marc er startet på Søværnets officersskole i København og har taget sin båd Akka med sig.

Da han fik havneplads i Svanemøllen Havn, fulgte Snøvsen med. Og nu havde Marc jo en tom plads i Marselisborg havn, fordi Akka ikke længere lå der.

Ja, det er lidt af et puslespil, men brikkerne er i den grad faldet på plads. For Marc har etableret et fællesskab omkring Snøvsen. Et fællesskab der gør, at mange kender til Snøvsen, når hun kommer sejlende ind i havnen i Århus.

Marc er motiveret af at få mennesker til at mødes. Med sig i sin bagage har han nemlig en arv fra højskole-verdenen: Han vil gerne bidrage til at skabe relationer mellem mennesker.

Snøvsen åbner armene

- Det vigtigste er, at vi får flere sejlere på havet, forklarer Marc.

Snøvsen skal ifølge Marc fungere som en båd, der åbner armene for dem, der gerne vil sejle, men måske ikke har muligheden på anden vis. Alternativet var, at Snøvsen bare lå stille i havnen, mens der gik mennesker rundt og drømte om at komme på havet. Nu skaber Marc muligheden for at Snøvsen og de sejlhungrende kan mødes og skabe gode oplevelser sammen.

Det fungerer ved, at erfarne sejlere kan melde sig til at stå for sejlturene, og uerfarne sejlere kan melde sig til at komme med på disse sejlture. Mennesker skal mødes på havet og skabe sejlerglæde sammen.

Drømmen om Snøvsen

Marc har haft mange forskellige forestillinger om, hvordan det rent praktisk kunne lade sig gøre. Kun fantasien satte grænser.

Men uanset hvilke konstellationer sejlturene har, er én ting sikker - det er, at Snøvsen med tiden får flere og flere venner. Marcs ønske for disse venner er, at det bliver en mangfoldig flok, der sammen skaber et fællesskab rundt om Snøvsen.

Fællesskabet omkring Snøvsen kan fx bruges på følgende måder:

  • Nogle tager på tur i weekender og ferier
  • Nogle sejler ud i solnedgangen på en hverdag
  • Nogle sejler kapsejlads
  • Nogle arbejder i en institution eller forening og kan tage elever, indsatte eller andre grupper ud
  • Nogle er erfarne sejlere og tilbyder Snøvsens uerfarne venner at lære fra sig
  • Nogle drømmer om at sejle, men har brug for støtte til at tage de første skridt
  • Nogle har hænderne godt skruet på og er klar til at hjælpe, hvis noget trænger til en kærlig hånd

Fælles for alle er dog, at de bidrager positivt til Snøvsen; nogle kan hjælpe med betaling af Snøvsens leveudgifter, andre kan bidrage på anden vis.

Alle passer godt på sig selv, hinanden, Snøvsen og havet, og med tiden får Snøvsen en venneflok, der glædeligt, indbyrdes og selvstændigt tager sig af den.

Udfordringer ved projektet

For Marc er det en succes, hvis han er så lidt som muligt indblandet. Projektet skal køre af sig selv med fællesskabet omkring sig.

I den forbindelse er der også noget økonomi i det. Marc skynder sig at understrege:

- Det er ikke et økonomisk projekt! Jeg skal ikke tjene penge på det. Man må altså godt låne båden, uden at man betaler.

De årlige udgifter på omkring 13.000 kroner skal dækkes gennem donationer. Det er dog ikke et krav, at man donerer noget for at sejle i båden. Men projektet skal kunne løbe rundt af sig selv.

Lige nu er det tungt med donationer, og Marc vil evaluere projektet for at se, om det skal fortsætte næste år.

En del af evalueringen er også at se på skader, aktivitet, havnens forhold til projektet og så selvfølgelig økonomi. Alle disse faktorer spiller ind i forhold til, om fællesskabet skal køre videre.

Hvordan fungerer det?

Marc opfordrer alle interesserede til at gå ind på Facebooksiden: Snøvsen - din og havets ven. Her kan man finde beskrivelser, guide og kontaktoplysninger. Lige nu har Facebookgruppen 300-400 medlemmer. Der er mangel på erfarne skippere, som vil fungere som instruktører for de uerfarne.

Så der er hermed en opfordring til alle jer erfarne sejlere, som drømmer om mere tid på havet og om at lære fra jer til alle dem, der drømmer om at komme ud på havet.

Hvor foregår det?

Snøvsen ligger i Marselisborg Havn i Århus.

Hvornår?

Snøvsen har været ude på havet stort set hver eneste dag, siden Marc søsatte projektet. Det viser en stor efterspørgsel på projekter som disse. Det er op til de involverede, at aftale tidspunkt for sejlture.

Følg projektet her.

content-loader
content-loader
content-loader