Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
De seneste ti år har Marc Skjerning boet i Aarhus, men da han for nylig flyttede til København, blev hans havneplads i Marselisborg ledig. Nu ligger hans båd ”Snøvsen” så på pladsen, og det kan alle få glæde af. Privatfoto

Spækhugger-sejler Marc deler båd i Marselisborg med alle - bedre at låne end at købe

- "Snøvsen" (en Spækhugger, red.) er også lidt et aktivistisk, idealistisk projekt. Jeg vil gerne vise, at hvis vi låner af hinanden i stedet for at købe en masse nyt, så forbruger vi mindre samtidig med, at vi stadig har det rigtigt godt, siger , til TV 2 Østjylland.

Af Troels Lykke |

Selvom det mest af alt handler om at dele passionen for havet med andre, så er der også et højere formål med delebåden i Marselisborg.

- Hvis man skal være lidt højrøvet, så er "Snøvsen" også lidt et aktivistisk, idealistisk projekt. Jeg vil gerne vise, at hvis vi låner af hinanden i stedet for at købe en masse nyt, så forbruger vi mindre samtidig med, at vi stadig har det rigtigt godt, siger Marc Skjerning til TV2 Østjylland, der viser tv-indslag.

Frivillige hjælper folk i gang

Én af dem, der nyder godt af delebåden, er Pia Aarre. Under corona-krisen tog hun duelighedsbevis, men hun mangler den praktiske erfaring med at sejle.

- Nu er børnene flyttet hjemmefra, og jeg trænger til at lære noget nyt og få nogle nye hobbys. Jeg elsker havet, vandet og det frie liv, siger Pia Aarre til TV2 ØSTJYLLAND.

Et antikapitalistisk projekt i et halv-dunkelt kapitalistisk hav

Marc Skjerning forklarer selv på sin private Facebookside om det idealistiske i projektet, hvor Spækhuggeren bruges til nye sejlere, der får hjælp af frivillige instruktører:

- Projektet er også et lille, idealistisk eksperiment, hvor jeg har haft lyst til at teste, om man kan søsætte et antikapitalistisk projekt i et halv-dunkelt kapitalistisk hav.

- Hvorend det ville være rart at være full-on filantrop, så har jeg sat som præmis, at projektet kun skal fortsætte i sin nuværende form, hvis det kan dække sine udgifter. Simpelthen udfra en filosofisk tanke om at penge er et standardiseret middel, der repræsenterer den værdi, vi hver især skaber.

Super sjovt at følge projekt

Selvom projektet har vundet genklang i medierne, er det endnu ikke økonomisk bæredygtigt:

- Og hvis projektet har fortjent at leve, så skal det skabe nok værdi til, at der også kommer tilsvarende monetær værdi den anden vej - for dem der kan, vigtigt. Indtil videre ser det ikke helt ud til, at det hænger sammen, men nu må vi se, hvordan det står til, når sæsonen er ovre, fortæller Marc Skjerning.

- Det er en kalkuleret risiko, som jeg lever fredfyldt med. Uanset hvad har det været en fantastisk og lærerig oplevelse indtil nu, og det er super sjovt at følge projektet vokse stille og roligt dag for dag, slutter bådejeren.

Besæg Snøvsens Facebookgruppe.

content-loader
content-loader
content-loader