Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Jyden Helle Jespersen og sjællænderen Lars Kiær er fx sejlervenner. PR-foto
Kapsejlads
Her ses de samlede vindere fra 2019 i Svendborg, Martin og Ole Meredin fra Kalundborg Sejlklub. Duoen sejler her Classic Fyn Rundt, som de første stort i deres hurtlige Landmark 43. Foto: Troels Lykke
Kapsejlads

Racing with af friend: Sejl two star i hele Danmark - fire ny sejladser i serien

Palby Fyn Cup fra Bogense, 100 Mil Limfjorden, Sjælland Rundt, Dragør 2 Star samt DS Dansk Two Star er nu også en del af den populære Two Star-serie, der tæller med i den nationale Dansk2Star-mesterskabsserie.

 

Af Troels lykke |

Dansk2Star-mesterskabsserien har eksisteret i mange år og har senest omfattet tre sejladser - Classic Fyn Rundt, AFI2Star Race samt Øresund 123 Stars - hvor der er blevet kåret en årlig samlet vinder.

Dansk2Star Forening vil nu fremme two star-sejlads i Danmark yderligere, både lokalt, men også som en national mesterskabsserie.

Fire nye sejladser nu med

Derfor bliver yderligere en række sejladser med two star-deltagelse inkluderet i serien, nemlig Palby Fyn Cup fra Bogense, 100 Mil Limfjorden, Sjælland Rundt, Dragør 2 Star samt DS Dansk Two Star.

- Men der kan sagtens komme flere sejladser med i serien – faktisk vil vi gerne have alle two star-sejladser i Danmark med i vores årlige serie, så man får mulighed for at sejle mere lokalt og regionalt, samtidig med at man har mulighed for at deltage i de store, lange sejladser. Herved kan man konkurrere lokalt, men også deltage i den samlede ranking, forklarer X4.3-sejler fra Rungsted, Henrik Jørgensen, der er en del af ledelsen i Two Star-serien.

Skal din klubs stævne med i serien?

Alle two star-sejladser i hele Danmark kan være med i serien, blot der er mindst fem deltagere, distancen er på mindst 20 sømil og der sejles efter DH med gyldige målebreve.

- Vi opfordrer alle arrangørklubber til at melde deres sejlads ind til serien, således at vi også på den måde kan skabe en samlet promovering af two star-sejlads i Danmark, både med henblik på lokal deltagelse samt i serien. Interesserede klubber/two ttar-sejladser kan læse mere om Dansk2Star Forening på Facebooksiden www.facebook.com/groups/Dansk2Star/, siger Henrik Jørgensen.

Spændende udfordring

Two star-sejladser er en fantastisk mulighed for at komme ud og sejle på en nem måde, hvor du ikke altid skal samle en besætning på fire til ti personer, men blot behøver at invitere én god sejlerven eller -veninde med ud på din båd. Nem, enkelt og sjovt.

Two star-sejladser er også en god mulighed for at træne sejlfærdigheder, idet det kræver god planlægning, godt teamwork og ikke mindst god teknik blot at sejle to personer i en sejlbåd.

Det er endvidere en spændende udfordring at sejle især lidt større både med en two star-besætning.

Two star nu også på olympisk program

Mange lande sejler two star -ejladser - også kaldet ’doublehand’ - og nu er disciplinen ligeledes kommet på det olympiske program i 2024 i form af en ’kølbåd mix disciplin’, hvilket vil sige en M/K-besætning.

Dermed kan Dansk2Star-serien også give mulighed for, at mix-besætninger kan få en masse træning og derigennem måske også lyst til at dyste internationalt - og dermed reelt at Danmark kan stille med den bedste mixbesætning i fremtidige OL-sejladser.

Dette er ikke et officielt DS-initiativ, men en mulighed for at ’snuse’ til two star-sejlads, også for mixbesætninger.

Mottoet for sejladserne er  ”Sail Racing With A Friend”, og der er ved sejladserne fokus på det det sociale og kammeratskabet blandt two star-besætningerne, mens gode, spændende sejladser er deltagernes mødested.

Regler for two star-sejladser:

For at en sejlads skal tælle i Dansk2Star mesterskabsserien i 2020 gælder følgende:

Sejladsen skal afvikles under DH, og alle deltagere skal have gyldigt DH-målebrev.

DH måltal ’fryses’ 5 dage før første start (også̊ ved eftertilmelding).

Notice of Race (NOR) skal tage udgangspunkt i Kapsejladsreglerne.

Minimum 5 startende både.

Ved mindre end 10 deltagere tæller sejladsen kun 50%

Distancen skal være mindst 20 sømil samlet. Ved en distance mellem 20-40 sømil tæller sejladsen med 50%, ved mere end 40 sømil tæller sejladsen med 100%.

En kombination af 5-9 deltagere med en distance på 25 sømil tæller med 25%.

Hvis en sejlads afkortes og kommer under 40 sømil tælles den 50%.

Udenlandske deltagere tæller ikke i med stillingen for den enkelte sejlads under

Dansk2Star og tæller således ikke med i antal startende både.

Ved 2 forskellige banelængder skal de betragtes som 2 individuelle sejladser (f.eks. Sjælland Rundt).

Overalt placering i samme sejlads baseret på DH reglen

Båden skal minimum deltage i 3 sejladser, herunder én vest for Storebælt (Classic

Fyn Rundt eller AFI 2Star Race) og én øst for Storebælt (Øresund123Stars eller DS Dbl Hand DM). Herudover kan man principielt tælle to lokale sejladser med i Dansk2Star serien – men vi opfordrer naturligvis så mange som muligt til at deltage i flest mulige sejladser, også på tværs af landet.

For besætningen gælder, at Dansk2Star mester skal være en dansk båd, begge besætningsmedlemmer skal være medlem af en DS-sejlklub, båden skal være den samme i alle tællende sejladser samt der skal være én gennemgående person i alle tre tællende sejladser. 

Den samlede vinder af Dansk2Star mesterskabsserien er den båd, der har flest point i de gennemførte og tællende sejladser, hvor point beregnes efter ”Baltic Circuit Scoring, 2019 edition” (www.baltic-circuit.org/index.php/8-news/58-baltic-circuit-scoring-system).

Vinderen modtager den evigt vandrende pokal, som har været uddelt i siden 2010.

Dansk2Star kan følges på Facebook : www.facebook.com/groups/Dansk2Star/, hvor foreningen også kan kontaktes. Samme site vil løbende blive opdateret med yderligere detaljer (NOR), resultater og beskrivelser fra sejlere.

Two star-sejladser i Danmark 2020

Palby Fyn Cup, 22-24 maj, www.fyncup.dk

CFR, 5-7 juni, www.fynrundt.dk

Dragør2Star, 6. juni, www.dragoersejlklub.dk

AFI2Star, 13-14 juni, www.aarhussejlklub.dk/

100mil i Fjorden, 19-20 juni, www.100milifjorden.dk/

Sjælland Rundt, 25-28 juni, www.sjaellandrundt.dk/

Øresund123Star, 28-29 august, www.kdy.dk/oresund123stars/

DS Dbl Hand DM, TBD, www.sejlsport.dk

Dansk2Star-vindere igennem tiderne

2010 Jann Klausen & Brian Andersen

2011 Allan & Dan Ibsen

2012 Morten Galskov & Ken Lauritzen

2013 Henrik Jørgensen & Jan Hansen

2014 Jørgen Sunke & Jesper Knudsen

2015 Henrik Jørgensen & Jan Hansen

2016 Henrik Jørgensen & Jan Hansen

2017 Kim Lago Nørgaard & Jesper Misfelt

2018 Henrik Jørgensen & Jan Hansen

2019 Martin & Ole Meredin

content-loader
content-loader
content-loader