Gå til hoved-indhold
Sejlklubber
Sejlsporten kan blive ramt igen, hvis kun 10 personer må samles. Her ses kite-foils i aktion i Holbæk Fjord. Foto: Per Heegaard

Nye corona-restriktioner kan få store fysiske og mentale omkostninger

Idrætsforeninger er nervøse for, hvad statsministeren melder ud i dag. For en markant nedsættelse af forsamlingsforbuddet til eksempelvis 10 personer vil ramme foreningslivet benhårdt og få store fysiske og mentale omkostninger for danskerne, fortæller DIF.

Af Troels Lykke |

Regeringens nye bebudede coronarestriktioner kan ramme foreningslivet som en hammer. Hvis forsamlingsforbuddet for eksempel bliver sat ned til 10 personer, vil det i praksis gøre det tæt på umuligt at dyrke foreningsidræt, fortæller DIF til pressen.

Det gælder ikke bare stævne- og turneringsaktiviteter, som må indstilles, mens også almindelig daglig træning, som i vid udstrækning bliver umulig at gennemføre.

- Jeg er dybt bekymret for de efterfølgende fysiske og mentale konsekvenser, hvis befolkningen og især børn og unge ikke længere har mulighed for at dyrke idræt med hinanden. I foreningsidrætten får børnene pulsen op og udviklet deres motorik, men i foreningerne indgår de også i sociale fællesskaber, som er af afgørende vigtighed for deres trivsel i hverdagen, siger Morten Mølholm Hansen, administrerende direktør i DIF.

Ønske om en dispensation

DIF har et ønske om, at foreningslivet kan blive undtaget fra en nedsættelse af forsamlingsforbuddet, fordi dét, at danskerne fortsat kan dyrke idræt med hinanden, har så stor betydning for, hvordan vi fysisk og mentalt kommer gennem det kommende vinterhalvår.

- Jeg er bange for, at de sundhedsmæssige og mentale konsekvenser af en nærmest reel nedlukning af foreningsidrætten bliver meget, meget alvorlige. Vi oplevede i forbindelse med forårets restriktioner, at danskerne i stor stil hold op med at dyrke motion og blev inaktive, da de mistede tilbuddene fra foreningsidrætten. Det kommer til at ske igen, påpeger DIF-direktøren.

Tal fra Idrættens Analyseinstitut viste, at andelen af danskere, der dyrkede sport og motion, faldt fra 55 til 39 procent i forbindelse med restriktionerne i foråret.

Opfordrer til grundig gennemtænkning

Men det er ikke kun danskernes motion, der er i spil. Det er hele den frivillige foreningsstruktur også.

- De frivillige kræfter, som er hele forudsætningen for idrætsforeningerne, engagerer sig i foreningsarbejdet, fordi det er sjovt og ikke af økonomiske årsager. Disse frivillige kræfter var voldsomt udfordret i foråret med at finde hoved og hale i retningslinjer og med at holde kontakten til i medlemmerne via alle mulige kreative tiltag. Jeg frygter simpelthen, at de ikke magter det en gang til – især fordi nye restriktioner ser ud til at kunne fortsætte meget langt ud i fremtiden, vurderer Morten Mølholm Hansen og forsætter:

- Mit ønske er, at regering, politiske partier og sundhedsmyndigheder meget grundigt gennemtænker, hvad de mere afledte og langtrækkende konsekvenserne bliver af de kommende restriktioner.

content-loader
content-loader
content-loader