Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Nicolai Sehested ses her på den foilende 50 fods katamaran. Foto: Brian Carlin
Kapsejlads
Denmark SailGP Team launch their F50 catamaran for the first time ahead of Sydney SailGP, Event 1 Season 2 in Sydney Harbour, Sydney, Australia. 18 February 2020. Photo: Brian Carlin for SailGP. Handout image supplied by SailGP
Kapsejlads
Nicolai Sehested er rorsmand og skipper på det danske SailGP-hold

Jordomsejler og SailGP-rorsmand Sehested: Sådan toptuner du dit team på havet og fra distancen 

En af Danmarks mest hotte prof-sejlere, Nicolai Sehested blogger på Minbaad.dk. Her er fire ting, den danske SailGP-skipper har lært om teamwork under kapsejlads verden rundt.

Af Troels lykke |

Selvom den danske SailGP-atlet Nicolai Sehested er den yngste rorsmand i SailGP's sæson to, har han som bare 30-årig allerede et helt liv af eventyr at fortælle om.

Inden Nicolai tog roret på SailGP’s første danske hold nogensinde og blev sendt på havet af ROCKWOOL, sejlede han to gange rundt i verden i Ocean Race – hvor han sejlede gennem nogle af de mest afsidesliggende og ekstreme farvande på jorden i en af sportens mest brutale udholdenhedstests.

Fire gode råd

Disse ekstreme udfordringer – at konkurrere under stort pres sammen med atleter i verdensklasse og leve sammen med otte andre sejlere i en tyve meter lang båd i ni måneder – har været Nicolais liv i de seneste seks år og har givet ham et unikt perspektiv på teamwork, inspirerende lederskab og menneskets styrker.

Nicolai Sehested deler her, hvad han har lært af at træne med atleter og sejle verden rundt – både mens holdet er tæt og intensivt sammen i båden, og under de mange måneders forberedelse, holdet gennemgår forud for sejladserne - ofte på distance.

1) Omgiv dig med gode mennesker

Personligheder er uden tvivl det vigtigste aspekt af ethvert godt hold. Du kan have det bedste grej - eller i vores tilfælde den hurtigste båd - men uden et velfungerende, fokuseret og nøje afstemt team vil båden ikke være hurtig, og du vil ikke holde den i ét stykke.

Det er nemt at være et godt hold, når du vinder, og det går godt – men man lærer meget om mennesker, når de står over for vanskeligheder eller udfordringer. Det er der, folk viser deres sande karakter.

Tip til hjemmearbejdspladsen: Fat interesse for dit team og lær dine kolleger at kende. Hvad er deres styrker og svagheder? Deres lidenskaber og frygt? De kan have ekspertiser, som du ikke har eller omvendt. Jo mere du forstår folk i dit team, jo hurtigere sejler båden.

2) Det er ikke kun chefen, der kan være leder

Et stærkt hold handler ikke nødvendigvis om at have én leder, der kan pege og tale. Ja, det er vigtigt, at et hold har en leder, men i et stærkt team ser man det sjældent i aktion.

Det er min erfaring, at det handler om at skabe en kultur, hvor alle er værdsat og kan tale frit og udtrykke deres holdninger. Fælles ansvar og tillid er vigtigt, så vi ikke behøver at tjekke op på hinanden hele tiden.

Tip til hjemmearbejdspladsen: Det kan være en udfordring at arbejde på distance uden at kunne se sine kolleger, men gensidig tillid er vigtig.

De arbejder sandsynligvis lige så hårdt, som du gør, og kan have en lang liste med opgaver, så prøv at undgå at kontrollere hinanden overdrevent.

3) Kommunikation er nøglen

Mange mennesker taler om vigtigheden af kommunikation, men sandheden er, at det er en meget vanskelig ting at blive god til.

For at være et effektivt hold, bør du sige så lidt som muligt, samtidig med at du aldrig udelader noget vigtigt.

Når du sejler gennem nogle af de mest afsidesliggende og ekstreme forhold på jorden, er god kommunikation endnu vigtigere.

På en båd fokuserer vi meget på at tale, selv når vi er fristet til at råbe eller skrige. Vi fokuserer på at bevare roen, når tingene bliver hårde, og ikke at blive revet med, når tingene går godt.

Tip til hjemmearbejdspladsen: Vær så klar og præcis som muligt i din kommunikation til kolleger om deadlines og forventninger. Send ikke flere e-mails, hvis et hurtigt telefonopkald vil kunne klare det.

4) Giv dig selv - og hinanden - en pause

Det kan være en stor udfordring at arbejde og rejse sammen 24/7 – og når man altid kræver 100 % af hinanden, kan det være svært at slappe af sammen.

På det danske SailGP-hold slækker vi aldrig på kvaliteten af vores opgaver, når vi sejler eller vedligeholder båden – men det er vigtigt at have det sjovt og trække vejret nogle gange.

Vi er meget afklarede med, hvornår vi er 100% på vagt, og hvornår det er fint at slappe af. Sommetider siger vi, at de næste 30 minutter er 'off' - og så ved folk, at de kan sænke paraderne og fortælle en vittighed, de har tænkt på hele dagen.

På det danske SailGP-hold har vi en åben kultur, hvor vi kan joke med hinanden, og den humor binder os virkelig sammen. Ingen er for vigtig til at have det sjovt, og det sikrer, at vi alle føler os lige og værdsat.

Tip til hjemmearbejdspladsen: Tag dig tid til at tjekke op på dine kolleger, og hvordan de har det. Når du arbejder hjemmefra, kan en hurtig sludder eller vittighed løfte humøret og fokusere sindet resten af dagen.

Nicolai Sehested

content-loader
content-loader
content-loader