Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Begejstringen var stor, da Gry Klok Thomsen kunne krydse mållinjen efter knap 30 timers sejlads rundt om Fyn. Privatfoto
Kapsejlads
Gry ses her kort tid efter starten i Silverrudder. Foto: Claus Nicolajsen

Fra bådkøb til solosejlads om Fyn på 88 dage: Gry Klok Thomsen havde kun sejlet fire ture alene inden Silverrudder

På rekordtid blev den modige kvinde parat til en af de mest udfordrende kapsejladser herhjemme. På tre måneder købte hun en Farr 727, opgraderede udstyret ombord, skaffede sponsorer til projektet og lærte kunsten at sejle alene. Minbaad.dk taler med solosejleren.

Af Sara Sulkjær |

Kalenderen siger marts 2021. Det er ikke kun planterne, der så småt skyder op af jorden – også Gry Klok Thomsens spæde drøm om solosejlads titter frem, da tilmeldingen til årets netop afsluttede Silverrudder om Fyn indledes:

"Hvis du ikke har en båd, er det dumt, så kan du ikke deltage. Det er for optimistisk."

Med en kærlig – og reel - reprimande formår Gry, der til daglig gør sig som afdelingsleder ved Haderslev Erhvervsråd, at parkere drømmen om solosejlads – men kun midlertidigt. 

22. juni udlover Silverrudder-arrangørerne i Svendborg et wildcard til en kvindelig deltager. En mulighed, som Gry, der som barn drog på sejlerferier med familien og som ung agerede gast på Stillehavet, ikke kan takke nej til:

- Det var det afgørende skub. Jeg havde i længere tid tænkt, at jeg gerne ville sejle langt alene i min egen båd. Da jeg hørte om wildcardet, tænkte jeg, at jeg måtte tage mig sammen og se det som en udfordring. På meget kort tid blev projektet ”readyforsilverrudderin88days” født, forklarer Gry Thomsen til Minbaad.dk. 

En kultbåd som makker

Med startnummeret i hus lurer næste udfordring i horisonten: Bådkøbet. I løbet af foråret har den kommende solosejler holdt et skarpt øje med brugtmarkedet. Men ingen både har hidtil været det rette match for den ihærdige kvinde.

Heller ikke den Farr 727 i Aarhus, som hun få uger forinden har set i en netannonce. Men med billetten i hånden og 88 dage til start må Gry tage, hvad der er.

- Den tidligere ejer har haft båden fra ny (1977, red.), så alderen taget i betragtning er den velholdt. Det er en kultbåd, en af de første både i flyvepap, og mange af dens linjer ser man i nutidens X-79, forklarer den stolte bådejer, der med god støtte fra sin omgangskreds hovedkulds kaster sig ud i en omfattende opgradering.

Hverken el, kompas, navigationslys eller andet udstyr er en del af bådpakken. Med omkring to og en halv måned til start må der arbejdes stærkt. 

Venner og familie trækker i arbejdshandskerne for at muliggøre den drøm, der skal bringe Gry ud af komfortzonen, sætte de kvindelige solosejlere på landkortet og ikke mindst vise de kritiske røster i klublokalerne, at hverken røde Atlant-bukser eller utallige Fyn Rundt-sejladser er en nødvendighed for at gennemføre den udfordrende Silverrudder.

Lange dage med lidt søvn

Mens to do-listen i Grys Excel-ark i starten bliver længere for hver dag, der går, formår hun i tæt samarbejde med sit team langsomt at strege opgaverne ud.

El-nettet installeres ombord og brugsmanualer til det nye navigationsudstyr skimmes igennem, alt imens flere af Grys nattetimer forvandles til effektiv arbejdstid:

- Jeg bilder mig selv ind, at dét at sove lidt er en del af træningen. Men det er jo ikke sundt for nogen mennesker at få så lidt søvn, påpeger Gry Thomsen, der er bosat i Fredericia.

Den 17. juli rammer Farr 727’eren sit rette element. Med erfarne sejlere ombord sætter Gry kurs mod Aarhus’ havneudsejling. Hun skal for første gang teste, hvorvidt såvel hendes egne og bådens færdigheder har potentialet til den 134 sømil lange sejlads rundt om Fyn.

Den modige kvinde er optimistisk, og flere ture følger i kølvandet - men kun på de fire er solosejleren alene ombord. 

- Til gengæld bliver alle tænkelige scenarier testet på de få ture, jeg når. Manglen på reservedele, en begrænset tid ved siden af arbejdet og dårligt vejr gør det ganske enkelt ikke muligt at sejle mere, påpeger sejleren.

Alene til Svendborg

Den fjerde sejltur i eget selskab bliver den lange 11-12 timers transportsejlads til Svendborg, hvorfra startskuddet til 2021-udgaven af sejladsen fredag den 17. september lyder. 

- At jeg får båden til Svendborg, og at det lykkes at få den klar, er en kæmpe sejr. Jeg føler lidt, at jeg allerede har vundet, da jeg sejler mod startlinjen. Det er så fedt, forklarer Gry Thomsen entusiastisk. 

Forinden er fulgt to intense dage. Onsdagen, som bådejeren vil bruge til de vigtige, afsluttende forberedelser, forsvinder i kraftige regnskyl:

- Jeg er presset. Det står ned i stænger, og jeg kan ikke få pakket mine sejl ordentligt, uden at jeg får en meget våd kahyt. Det er ikke særlig sjovt i en lille båd på syv meter, som du tilmed også skal bo i, understreger Gry Klok Thomsen.

Lægger man vejen forbi Svendborg om torsdagen, dagen før Silverrudders start, kan man se en hårdtarbejdende kvinde forsøge at få de sidste ender til at nå sammen. Først klokken 22 lader hun armene synke ned, og med et forventningsfuldt smil sætter hun fredagens vækkeur til kl. 6.30.

Målet for 88 dages hårdt arbejde er nærmere end nogensinde før.

13 knob i en rystende båd

”Har du stoffer med?”

Spørgsmålet følges op af en let latter. Det er Grys far, der sniger den kække bemærkning ind i en af de mange telefonsamtaler, som Gry Thomsen undervejs i Silverrudder-sejladsen har med sine tro støtter på landjorden.

- Jeg virker så begejstret. Båden sejler godt, og det går stærkt. Faktisk sejler vi på et tidspunkt 13 knob ned ad et par bølgetoppe. Jeg har simpelthen den mest fantastiske og vilde tur uden mentale kriser undervejs. Dét med at være i naturens elementer og at være underlagt dem, det er så fedt, fortæller Gry Thomsen, der flere dage efter sejladsen endnu ikke har rystet oplevelsen ud af kroppen.

Begejstringen bærer hende i mål. Lørdag klokken 15.28.27 krydser Gry linjen i Svendborg. Velfortjent lader hun sig overøse af familiens medbragte champagne, mens hun strækker armene i vejret. 

Hun gjorde det. Som én blandt få kvindelige solosejlere når Gry Thomsen hele vejen rundt om Fyn. Undervejs slår hun den tyske sølvmedalje-vinder fra Tokyo og bliver dermed den bedste kvinde i Mini-klassen:

- Alle mine forventninger bliver indfriet – og mere til. Jeg er helt høj og føler mig så privilegeret over, at det lykkes. Der er helt sikkert født en ny singlehand-sejler, understreger den grænsesøgende eventyrer, der på sigt drømmer om at udvide solosejladsen i de danske farvande til en langturssejlads med gaster ombord.

Du kan fortsat følge Gry Klok Thomsens store og små sejlereventyr på hendes Instagram-profil.

content-loader
content-loader
content-loader