Gå til hoved-indhold
Tur
Båden Katrine ved en turbøje, som familien elsker at ligge ved. Privatfoto
Tur
Far og søn.

Nye sejlerfamilier - familien Meldgaard tog hul på nyt eventyr med Kings Cruiser 33 fra 1976

Flere nye sejlerfamilier har taget hul på livet til søs. Mød én af dem her. Familien Meldgaard fra Odense Sejlklub, der på trods af, at ALT er nyt, alligevel oplever sejlerlivet som den ultimative frihed. Cille Rosentoft interviewer.

Af Cille Rosentoft |

Her hos Minbaad kan du i øjeblikket møde forskellige sejlerfamilier. Der er kommet mange nye sejlere til, og de er ikke ens. Vi har forestillinger om, hvordan en sejlerfamilie er - men måske vi skal til at ændre vores syn på det.

De sejlerfamilier, jeg har snakket med, er vidt forskellige, og deres tilgang til sejlads og til dét at være bådejere er der også stor forskel på.

De har det til fælles, at de elsker havet, og at de ønsker at bruge tid sammen. Derudover er der ikke mange lighedstræk - men de er alle nye sejlerfamilier.

Mød én af familierne her:

Familien Meldgaard: Line 41 år, Søren 43 år, Aske 12, Magne 9 og Alva 5 år.

Line, hvilken båd har I købt?

- Vi har købt en Kings Cruiser 33 fra 1976. Den købte vi i oktober 2020. Den hedder Katrine, og det gjorde den allerede, da vi købte den.

Hvad er jeres erfaring med sejlads, og hvordan er I kommet i gang?

- Der er ingen sejlerhistorik i vores familie, men vi tror på, at det her er vores ting, og vi har lyst til at prøve noget nyt og lære noget nyt.

- Vi har bygget hus om siden 2010. Det er vi i mål med nu, og det har frigivet både tid, penge og lyst til at gøre noget andet sammen som familie. Vi er en familie, der elsker at have projekter, og nu skulle vi finde noget andet. Der var endelig rum til at gøre noget andet som familie.

- Vi besluttede os for, at det skulle være et fælles projekt, fordi vi gerne ville have andre oplevelser som familie. Fordi vores ombygning var færdig, havde vi pludselig økonomi og tid til at købe et sommerhus. Men der er rigeligt med sommerhuse i familien.

- Vi har allerede prøvet at have en minibus, og vi kunne godt lide følelsen af at have vores hjem med os. Så vi tænkte, at en sejlbåd måske kunne noget af det samme.

- Jeg har altid været fascineret af sejlerlivet, men jeg troede, at løbet var kørt, fordi jeg ikke er vokset op med sejlads. Jeg har suget til mig, når jeg er stødt på det og har altid været super ærgerlig over, at jeg ikke blev introduceret til det tidligere. Jeg var sikker på, at det var en verden, der var udenfor min rækkevidde, fordi jeg ikke var født ind i det.

- For fem år siden besøgte vi mine (Lines, red.) forældre på Endelave. Der var vi en eftermiddag ombord på deres venners båd i havnen. Jeg kan huske følelsen af at lande i cockpittet og føle, at det var lige mig. Vi tog hjem fra båden, og siden den dag er det vokset på mig.

- Derefter gik vi gang med at finde ud af, om vi overhovedet kan det der med vand. Vi overvejede først at have en motorbåd på en trailer, fordi vi så kunne prøve det af. Men da vi kiggede på dem, var der så mange praktiske ting, som skulle gå op med eksempelvis opbevaring - og vi ville jo også helst sejle med sejl.

- En dag kiggede vi på hinanden og blev enige om: “Så gør vi det!”. Vi startede på sejlerskole i foråret 2020, men på grund af corona blev det skubbet lidt. 

- Odense Sejlklub blev et godt vendepunkt for os. Der var top-rutinerede sejlere og en god blanding af alle typer. Både helt nye, mennesker der har sejlet siden de kunne gå, konkurrence-sejlere og tursejlere. Der er skabt en god kultur i den sejlklub, og de har en mentor-ordning, som har været virkelig god for os.

- Vores mentor er opsøgende og fortæller os, hvad vi skal være opmærksomme på. Vi ved jo ikke altid selv, hvad vi skal spørge ham om, fordi alt er nyt. Vi kan når som helst sende ham en besked og få råd og vejledning. Han hjælper os med de uskrevne regler, så vi træder rigtigt i denne sejler-kultur. Derudover hjælper han os også med det praktiske.

Hvordan har jeres sommer været?

- Vi har haft en fantastisk sommer ombord i 12 dage. Det er vores første sommer-togt, og derfor har vi prøvet en masse ting for første gang. Vi føler os trygge ved at sejle, og vi er meget bevidste om at vælge, hvornår vi sejler. Vi fravælger dage, hvor vi ikke vil sejle, for vi vil ikke ud i for vildt vejr endnu.

- Vi har prøvet at være ude i noget, der var lidt for vildt før sommerferien. På vores tredje sejltur blev vi fanget af et tordenvejr på vej hjem fra Samsø. Det var ikke rart, men alt gik fint og heldigvis vil børnene stadig gerne sejle med os, og vi har nu lavet en regel om, at de skal gå ned om læ, hvis det bliver tordenvejr.

- De ved, at de skal blive i sofaen og lade være med at røre ved metal, og de ved, at min mand og jeg er rimeligt fokuserede, mens det står på, men at vi siger til, når der er ro på igen.

- Vores fokus har været, at alle skal have lyst til at sejle. Det gør vi bedst ved at lade alle hjælpe til, og specielt de to store er rigtig gode til at deltage. Det er jo så nyt, at lige meget hvad vi gør, gør vi det for første gang. Vi har aldrig gjort det før, og derfor er alle meget fokuserede ombord.

- Vi forbereder os og er på fra start til slut. Vi tager ikke noget på rutinen, for den har vi ikke endnu, og vi har en plan A og B hver eneste gang.

Hvad har været svært/udfordrende/overraskende?

- På en måde alting. Vi har været nødt til at lære et nyt sprog. Det er også en ny måde at orientere sig på, for vi er begrænsede af, at vi ikke kan se, hvad der ligger under os. Oppefra kan vi komme hvor som helst hen, men hvad ligger under vandet? Hvor ligger den store sten helt præcis?

- Derudover har vi også skullet lære, hvordan vi kommunikerer indbyrdes på en båd. Især min mand og jeg. Det er ikke altid, der er tid til en masse parlamenteren. Derfor arbejder vi stadig med at finde ud af, hvordan man kommunikerer klart og tydeligt ombord.

- Vi er også blevet overraskede over, hvor få sejldage der i virkeligheden er. Vores førsteprioritet er, at det skal være sjovt for alle. Derfor er det jo én ting at have fri i kalenderen, for hvis vejret er for ustabilt, tager vi ikke afsted. Det begrænser, hvor mange weekender vi har, og derfor skal man få det maksimale ud af sommeren, og også finde andre måder at bruge båden på end at sejle ud af havnen.

- Udover vores børn er sejladsen det bedste, vi har givet os selv. Det er følelsen af at drage ud, af at “gøre noget ved det”, af storslået natur, stor hjælpsomhed, nye bekendtskaber på tværs af generationer og den ultimative følelse af frihed.

Derfor er familiens drøm lige nu at undersøge sejlerlivet. Det vigtigste er, at alle trives ombord, og at de ikke gaber over for meget. Det lyder til, at de går den helt rigtige vej, og at familien er super gode til at bruge det netværk, der er i sejlklubben og i havnen.

Line og Sørens gode råd til andre, der drømmer om at blive sejlerfamilie:

Meld jer til sejlerskole
Når I er tilmeldt en sejlerskole, får I mulighed for at prøve det af i klubbens både, og der kan I få en fornemmelse af, hvordan båden bevæger sig. Når man ikke ved noget om at sejle, er det meget værd!

Prioriter familielivet ombord
Det vigtigste er, at få familielivet til at fungere, og sikre at alle har det godt og trives. Vi kunne godt have øvet os mere i at trimme og navigere, men det har vi ikke valgt. Vores mål denne første sæson har været, at alle vil afsted igen. Vi har ikke sejlet lange stræk, men børnene har lyst til at komme afsted, og det er en succes for os. Der er ikke mere at øve, hvis de ikke vil med. Vi har også besluttet kun at sejle max fire-fem timer.

I skal ikke dø i projektet
Vores båd kom på land for vinteren, lige efter vi havde sejlet den hjem. Vi lagde ud med at tage det indre i båden ud. For at være sikre på, at ledningerne ikke var ved at brænde sammen, og at der ikke var utætheder. Vi ville gerne gøre det til vores egen og sikre, at vi sejlede i en båd, der var sikkerhedsmæssigt i orden.

De erfarne sejlere, som vi har snakket med, har set så mange gøre det - og set virkelig mange gå i stå og ikke få båden i vandet. Derfor advarede de os af ren omsorg, og jeg tror, at de har ret. Det kan hurtigt blive et alt for stort projekt, og så magter man ikke alligevel. Vi ved ikke ret meget om at sejle - men vi ved, hvad det vil sige at bygge om, så vi var ikke så bekymrede for at gå død i projektet. Men det er en kæmpe opgave med sådan en sejlbåd. Så vær selverkendende i forhold til omfanget af opgaver. Vinterhalvåret skal også være interessant.

Meld jer ind i Dansk Sejlunion
Hvis I melder jer ind, kan I bruge deres turbøjer. Det er virkelig genialt og har givet os mange gode oplevelser.

Inviter familie og venner ombord
I stedet for at have dårlig samvittighed over at måtte sige nej til arrangementer og fødselsdage, så inviter familien og vennerne med ombord. Sejl ud for anker og oplev det sammen med familie og venner eller få dem til at køre til den havn, som I ligger i.

Sejlerweekenderne er dyrebare - men det er familien og vennerne også. Hvis de to ting kan forenes, er det værd at gå efter. Det øver vi os stadig på. 

Artikel er tidligere bragt på minbaad.dk i oktober 21.

content-loader
content-loader
content-loader