Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Philipp Skafte-Holm er her i en ældre Knud Olsen-konstruktion fra 40erne. Isbåden er ejet af Jacob Engelbrecht fra Vordingborg. Privatfoto
Kapsejlads
Kapsejlads

50 DN-isbåde boltrer sig i disse dage på Arresø med op til 80 km/timen - både fra 40'erne var med

Tænk at DN-isbåden blev konstrueret i 1936 og den har ikke ændret sig siden. I dag så vi både fra 40’erne med bomuldssejl, hampetov og støbejernsskøjter, fortæller Phillipp Skafte-Holm, der også fortæller at tre røg i en våge og en fik en brækket fod. Sæson kører nu i mindst 14 dage

Af Troels Lykke |

To herlige dage med isbåd på Arresø er slut. Godt 50 isbåde mødte frem og stemningen var intens og kammeratlig - ja faktisk festlig.

Vi overholdt coronareglerne og holdt afstand, fortæller DN-isbåde-sejler og lægen Philipp Skafte-Holm på sin facebook-profil.

Når man sejler isbåd er man sin egen skipper og sejler på eget ansvar. Vi har ispigge, issko, styrthjelm, kasteliner, svømmevest og varmt tøj på. Vi sejler aldrig alene og vi hjælper hinanden.

Vi kan “sejle” når der bare er 4 centimeter kerne is. Med den is tykkelse er det ikke sikkert for turister.

Tre i en våge - en brækkede fod

Tre røg i en våge - en af dem brækkede desværre sin ene fod og kom på sygehuset. 

- Han blev hjulpet da han faldt gennem isen og siden kom han på Hillerød Sygehus, men det var ikke værre end hvis han faldt og brækkede foden, siger Philipp Skafte-Holm søndag aften til minbaad.dk.

Det er kun sjovt hvis sikkerheden er i top - Det minder vi hinanden om!, fortæller han videre.

Vores isbåde hænger i lader, i garager og mørke kældre, men når forholdene er til det kommer de frem og alle entusiasterne mødes og genfortæller gamle røverhistorier og brygger på nye. 

Konstrueret i 1936

Tænk at isbåden DN blev konstrueret i 1936 og den har ikke ændret sig siden. I dag så vi både fra 40’erne med bomuldssejl, hampetov og støbejernsskøjter.

I dag med 8 til 10 m/sek. kom de hurtigste op på ca 80 km/t. Det er lige der omkring at man kan mærke at hele krydsfinerkassen sitrer - og man føler sig godt og vel i live

Husk det er entusiasterne som bærer denne verden frem, fortæller Philipp Skafte-Holm fra Gentofte.

Se kort video med Folkebåds-sejler Erik Andersen fra Kerteminde komme drønende på Arresø på hel glat, sort is.

Værd at vide om issejlads

  • Man tager aldrig ud at sejle issejlads alene.
  • For at tage ud skal man have sikkerhedsudstyret i orden: Styrthjelm, issyle, svømmevest, brodder under fodtøjet samt kasteline.
  • Du skal bestå en sejlerprøve og have en godkendt ansvarsforsikring for at blive medlem af issejlads klubben, DN-isbåd.
  • Isen vurderes af erfarne sejlere, der selv er i stand til at vurdere isens beskaffenhed.
  • Oftest er man ude at sejle en til to gange hver vinter i Danmark.

Kilde: DN-isbåd

content-loader
content-loader
content-loader