Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
I august fandt den snart 23-årige OL-gast Jakob Precht fra Aarhus Sejlklub sammen med 26-årige Frederik Rask fra Skovshoved. Foto: Peter Brøgger

Rask og Precht er drøn flittige i 49eren i Aarhus - nu er de i Oman før VM

Frederik Rask og Jakob Precht teamer op i 49eren og sætter kurs mod OL i Paris om tre år. De kæmper og sparrer med en talentfuld 49er-gruppe. Skovshoved/Aarhus-duoen begav sig i denne uge til Oman for at deltage i de asiatiske mesterskaber som opvarmning til VM.

Af Troels Lykke |

I kølvandet på et OL sker det ofte, at man som elitesejler stopper op, evaluerer og måske går i en ny retning. Det var også tilfældet for Jakob Precht, der efter en succesfuld kampagne og en flot femteplads ved OL i Tokyo, stoppede samarbejdet med den tidligere OL-guldvinder Jonas Warrer, der har besluttet sig for at trille 49er-jollen endegyldigt i garagen, fortæller Sailing Aarhus.

I august fandt den snart 23-årige sejler fra Aarhus Sejlklub således sammen med 26-årige Frederik Rask fra Skovshoved.

Sammen udgør de et stærkt team og et varmt bud på en dansk OL-besætning i 49er ved de næstkommende lege i Frankrig. Selvom de blot har sejlet sammen i få måneder, blev beslutningen om at gå sammen truffet allerede i 2017.

- Vi fandt allerede ud af, at vi skulle sejle sammen i 2017, men da jeg fik et tilbud om at sejle med Jonas Warrer, kunne jeg ikke afslå. Det gav lidt dårlig samvittighed, men allerede dengang vidste jeg, at vi ville komme til at sejle sammen igen før eller siden, fortæller Jakob Precht om makkerskabet med Frederik Rask.

Sejr og VM-billet i allerførste stævne

Muligheden for igen at teame op opstod i vinter, da det stod klart, at Jonas Warrer ikke ville fortsætte i 49eren – den mulighed greb drengene. Indtil da havde Frederik sejlet med Marcus Bay. Byttet er dog for begge parter gået gnidningsfrit, fastslår de.

- Vores styrke er, at vi har samme mindset. Vi er skarpe til at holde fokus i pressede situationer, har en god fælles forståelse, og så ved vi begge, hvad det kræver af hårdt arbejde og ydmyghed at nå til tops, fortæller de samstemmigt.

- Frederik har bare et tårnhøjt niveau og alle muligheder for at nå helt til tops i verden. Vi klikkede fra dag ét, og det føles som om, vi har sejlet sammen i årevis, tilføjer Jakob Precht, der selv føler sig som en dygtigere sejler efter fire år ’i lære’ hos rutinerede Jonas Warrer.

Faktisk lykkedes det for den nye konstellation fra Skovshoved og Aarhus at vinde allerførste stævne sammen i Marseille i oktober. Det gav en udtagelse til VM i Oman i november. Det skal ifølge makkerparret ikke blive en sovepude. De er nemlig begge klar over, at det kræver flid og vilje til at forbedre sig hver dag, hvis de skal nå det erklærede mål om OL i 2024.

Udvikling kommer før resultater

Frederik og Jakob er enige om, at det lige nu handler mere om processen og udviklingen end om at skabe resultater. Omvendt er det resultaterne, de bedømmes på, når Dansk Sejlunion skal afgøre, hvem der skal satses på. Det kan lyde en anelse paradoksalt. Frederik og Jakob lader sig dog ikke stresse.

- Vi har ikke sat os resultatmål. Vi har sat os det mål at forbedre os som sejlere og som team, men så tror vi også på, at resultaterne kommer af sig selv. Vi er klar over, at vi er blevet kastet ind i at have travlt, fordi der kun er tre år til næste OL. Heldigvis ved vi, hvad vi er dygtige til, og hvor vi skal forbedre os, fortæller de og tilføjer:

- Som det ser ud nu, er der tre besætninger, der går all-in. Vi kender ikke udviklingen. Derfor betyder det ikke så meget, hvor vi er lige nu. Vores drive er at udvikle os og blive bedre, men vi går selvfølgelig efter at vinde hver gang. Det kommer vi også til ved VM i Oman.

I øjeblikket er Frederik og Jakob oppe imod Daniel Nyborg og Sebastian Wright samt Joakim Salskov Iversen og Markus Nielsen, der alle har flere timer på vandet sammen end Frederik og Jakob. Derudover er der flere unge 49er-talenter på vej – blandt andet fra Aarhus, hvilket gør det svært at spå om, hvem der står med OL-kvalifikationen om tre år.

Lysten skal drive værket

Frederik og Jakob kalder det for lidt af en kunst at sammensætte en kampagne. Der er nemlig meget at balancere med – også uden om selve sejlsporten. Jakob er netop startet på sin arkitektuddannelse og forventer at afslutte den om ti år, så der er tid til at forfølge sejlerdrømmen, mens Frederik er flyttet til Aarhus fra Sjælland og læser til skibsfører i Svendborg.

- Hvis man vil noget med sejlsport, skal man være i Aarhus. Miljøet er anderledes, end jeg har oplevet før. Både på grund af træningsmiljøet og forholdene, men også på grund af fællesskabet, hvor vi gør ting sammen som at spise, gå i biografen og så videre, fortæller Frederik Rask, der har sejlet, siden han var fem år gammel.

Både Frederik og Jakob er enige om, at det er lysten og passionen for sejlsporten, som skal drive værket. Det gør nødvendige onder som planlægning, logistik og økonomi nemmere at håndtere. Drengene har heldigvis fået god hjælp til økonomien fra baglandet, hvor især Frederiks klub, Skovshoved, har været behjælpelige.

En OL-kampagne er dog en bekostelig affære, så ønsker man et samarbejde eller at støtte projektet, kan Frederik og Jakob kontaktes via mail på jakobpj@hotmail.com.

Frederik og Jakob begav sig i denne uge til Oman for at deltage i de asiatiske mesterskaber som opvarmning til VM. I 2022 venter desuden EM på hjemmebane i Aarhus. VM for 49er, 49erFX og Nacra 17 begynder den 16. november 2021 og kan blandt andet følges via Sailing Aarhus’ sociale kanaler.

content-loader
content-loader
content-loader