Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Frederik Bløcher sluttede som treer i dagens første sejlads. Derefter var der dog ikke meget at juble over i Spanien. Foto: Kenneth Bøggild

Tvivlsomme dommerbeslutninger koster dyrt for de danske sejlere ved Junior-EM for Europajoller

Tilfældighedernes spil råder på den spanske kyst, hvor sejladser i stort set ingen vind får konsekvenser for de ellers dygtige, danske Europa-sejlere. Kenneth Bøggild fra Europa-klassen sender update fra den danske EM-lejr.

Af Kenneth Bøggild |

Efter to dage uden vind, og deraf ingen sejladser til juniornes EM for Europajoller 2021 i spanske El Masnou, kom vinden endelig onsdag. Det var ikke meget af den, men nok til at få startet.

De foregående to dage er gået med en hel ventedag på land, med et enkelt forsøg på vandet, som hurtigt blev opgivet, og en tirsdag hvor alle sejlerne lå på vandet i 30 graders varme fra kl. 11:00 – 17:00 - en ekstrem lang dag som trak tænder, uanset mængden af væske. 

Farvandet ud for El Masnou er præget af lange dønninger, og selv uden vind ruller de ubønhørligt, så sejlerne måtte foruden den lange ventetid kæmpe med at holde fokus på horisonten, så søsyge ikke satte ind.

Topplaceringer trods vindskift

Men på stævnets fjerdedag lykkedes det endelig. Dagen startede med en kort udsættelse på land, hvorefter sejlerne blev sendt på vandet til noget nær ingen vind. Dog var der udsigt til et kort vindvindue fra kl. ca. 13:15 – 16:00. Det skulle vise sig at holde stik.

Kl. 13:00 sprang vinden næsten over i den rigtige retning i henhold til udsigterne, og med en herlig brise på 5 – 6 m/s var der pludselig udsigt til noget nær perfekte forhold.
Drengene kom afsted i andet forsøg, og med en læfordel lå flere danskere godt til, nu da der kom tryk i bådene.

Navnlig Andreas Svensson, Skærbæk Sejlklub fik udnyttet hans glimrende læ-start, det samme gælder Frederik Bløcher, Faaborg Sejlklub. Begge danske sejlere rundede helt fremme på første kryds. 

På andet opkryds kom et markant skift ned over banen, dette på trods havde begge sejlere dækket godt af, så Andreas Svensson krydsede mållinjen som toer og Frederik Bløcher som treer. Et glimrende resultat i en meget svær sejlads.

Dyr dag for pigerne

Pigerne kom afsted noget tid efter drengene, dette efter en del flytten rundt på startlinjen. Ved første runding var der flere danske sejlere med fremme. På andet opkryds blev feltet ramt af et markant vindskifte, hvilket blev dyrt for de danskerne.

Det betød, at de danske piger alle endte lidt nede af listen med Alisa Marchenko, Skovshoved/Hellerup Sejlklub som bedst placeret dansker i sejladsen på en 15. plads. Rigtigt ærgerligt, da der var flere danske sejlere med fremme, inden skiftet vendte op og ned på feltet.

Da begge fleets havde afsluttet deres sejladser, var der fortsat herlig vind. Desværre var baneledelsen ekstrem langsom i deres start af de efterfølgende sejladser, hvorfor det for drengene skulle få rigtig ærgerlige konsekvenser.

De blev sendt afsted på en kraftig højredrejende vind, så meget at bagbord halse for de førende både knap blev benyttet. De danske sejlere havde set denne tendens og rundede første mærke med helt fremme.

Langsommelighed rammer de bedste

Denne placering blev fastholdt indtil det ydre bundmærke, hvor konsekvensen af den ærgerlige langsommelighed hos baneledelsen nu ramte de førende både - og derved den stærkt sejlende gruppe danskere. Vinden døde fuldstændig ved bundmærket, og der var opsamling. Herefter var det rent hokus pokus, da strøm og bølger var dét, som drev bådene frem, da vinden nu ramte skalaen 0,0-0,2 m/s.

Sejladsen blev afkortet og målgang blev udført ved topmærket. Resultat var dog nedslående, og de danske sejlere havde fået vekslet rene topplaceringer til placeringer i den svære ende af feltet.

Hos pigerne blev der lavet et enkelt startforsøg i den nu hastigt aftagende vind. Et forrsøg, der blev opgivet syv sekunder før startskuddet. Herefter var det igen AP som prydede dommerbåden. 

Én regulær sejlads på tre timer

Efter knap to timers venten blev AP skudt ned, og AP over A blev sat, først for drengene og herefter for pigerne.

Superærgerligt at der på tre timer med konstant vind kun kunne afvikles én regulær sejlads for drenge og pigerne, og en sejlads for drengene som i bedste fald kan kaldes tvivlsom, og som for de danske drenge og piger nu betyder, at muligheden for en slutplacering, som passer med niveauet i den danske fleet, er rigtig svær at opnå. 

Stævnet slutter torsdag, hvor der igen varsles om let vind. 

Se de samlede resultater fra stævnet her.

content-loader
content-loader
content-loader