Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Maria Victoria Bøggild var med helt fremme i europamesterskabernes fjerde sejlads, som samtidig blev pigernes næstsidste. Foto: Kenneth Bøggild

Junior-EM i Europajolle: Danskerne kørte 2.200 kilometer og fik seks udfordrende sejladser

Tyve danske sejlere havde taget den lange tur til spanske El Masnou, der bød på let vind og få sejladser. Kun tre dage lykkedes det at sejle. I alt fik drengene seks sejladserne, mens pigerne måtte nøjes med fem. Ingen danskere endte på podiet. Læs rapport fra Kenneth Bøggild, der fulgte sin datter Maria Victoria Bøggild fra sidelinjen.

Af Kenneth Bøggild |

På femte- og derved sidstedagen af Junior-EM viste farvandet ud for El Masnou sig atter fra sin gavmilde side, da der fra morgenstunden stod en smule luft. 

Sejlerne blev sendt på vandet uden udsættelser, ikke mindst de danske sejlere så frem til en dag med lidt mere luft efter den kaotiske afslutning på stævnets fjerdedag.

Vejrudsigten sagde fortsat let vind, sol og høje temperaturer. Den lette vind, som i El Masnou de foregående dage har betydet 1-2 m/s, var den sidste dag afløst af herlige 3-4 m/s, så det var en gruppe danske sejlere, som i den grad var opsatte på at give den gas.

Dansker blandt spaniere

Pigerne havde første start. De blev efter en kort udsættelse sendt afsted på en lidt skæv linje med betydelig læfordel, hvilket navnlig en spansk sejler udnyttede og passerede omkring 50 meter foran feltet på bagbord halse. 

Også Maria Victoria Bøggild, Hellerup/Vallensbæk Sejlklub, nød de fine forhold og vendte som toer om første krydsmærke i en lille klump af fortrinsvis spanske sejlere. Hun sluttede som 7’er efter en ultra-tæt afslutning i en gruppe med fem båd, hvor hun desværre kom rundt om sidste mærke som yderste båd. 

Drengene havde en noget nervøs start og kom først afsted i tredje forsøg under sort flag. Desværre ramte denne startregel to danske sejlere, Oscar Thule, Fredericia Sejlklub og Anders Vesterholm-Lavesen, KDY, hvad var lidt kritisk, da begge sejlere lå godt til i forhold til det samlede resultat. 

For de øvrige drenge så det rigtig fornuftigt ud, ikke mindst for William Aaholm-Bradley, Hellerup Sejlklub og Casper Fink, Sønderborg Yacht Club, som begge var med helt fremme. De to slutter henholdsvis på en ottende- og elleveplads.

Gyser på sidste løber

I aftagende vind blev pigernes anden sejlads sat i gang. En sejlads, som skulle vise sig at blive stævnets sidste for pigerne. Ingen af de danske sejlere kom afsted i første række og kæmpede med at finde frit spor. 

Bedst om første mærke var Maria Victoria Bøggild på en 12. plads, med Alisa Marchenko, Skovshoved/Hellerup Sejlklub på en 13. plads. Ingen af de to sejlere kunne desværre holde placeringerne i mål.

Drengene kom afsted i fin stil og var rigt repræsenteret i den attraktive ende af feltet. Specielt Oscar Thule, Fredericia Sejlklub og Frederik Bløcher, Faaborg Sejlklub, var med helt fremme, men også flere andre danske sejlere lå godt i feltet. 

Sidste løber skulle dog igen blive lidt af en gyser, da den aftagende vind nu var så markant, at drengene mere drev end sejlede. De to sejlere bevarede dog roen, og Oscar slutter som 3’er og Frederik som 4’er. Også de øvrige danske sejlere kunne fastholde de brugbare placeringer.

Da drengene var taget i mål blev AP sat for begge fleets. Vinden var nu helt væk, men det var solen og varmen ikke. Først umiddelbart før sidste starttidspunkt blev AP over A sat, først for drengene og 20 minutter senere for pigerne. 

Fire drenge i top-ti

For pigerne betød det, at stævnet blev afgjort på fem sejladser, og for drengene på seks sejladser fordelt på de planlagte fem sejladsdage, hvoraf der kun blev sejlet kapsejlads på tre.

Blandt pigerne sluttede Alisa Marchenko, Skovshoved/Hellerup Sejlklub bedst på en samlet 15. plads. Stævnet blev hos pigerne vundet af Sophie Menke, Tyskland

Hos drengene var der ikke mindre end fire sejlere i top-ti ved Oscar Thule fra Fredericia Sejlklub på sjettepladsen, på syvendepladsen Frederik Bløcher, Faaborg Sejlklub, ottendepladsen Casper Fink, Sønderbrog Yacht Club og på niendepladsen lå Andreas Svensson, Skærbæk Bådklub. Hos drengene vandt Jonathan LLado Krensler, Sverige.

Sejlerne støttede hinanden

20 danske sejlere havde valgt at køre den lange vej til El Masnou, en køretur på ca. 2.200 km hver vej.

Vejret var ikke alle dage lige velegnet til kapsejlads - nok mere strandvejr. Stævnet er nu slut, og kun minderne er tilbage. 

Men hvilken uge! 20 unge sejlere afsted som ét team, to medrejsende trænere Victor Kenting, Hellerup Sejlklub & Jesper Vogelius, Kaløvig Baadklub sikrede fokus på land og vand, så sejlerne var i den rette race modus, uanset de mange og lange venteperioder. 

På land var sejlerne der for hinanden, det være sig ved det lidt akavede slæbested, når sejlerne hjalp hinanden med at komme i og op af vandet, når der skulle spilles kort i de lange venteperioder, når der lige skulle fikses udstyr, når der ved indmålingen lige var noget grej, som skulle justeres. Det var på vandet, hvor sejlerne brugte ventetiden på at snakke sammen, hænge ud og hygge. 

Næste stævne er Danmarks Idrætsforbunds Danmarksmesterskab for Europajoller den 27. – 29. august i Hellerup Sejlklub.

De samlede resultater kan findes her (tryk på Europajolle-ikonet top/venstre side). Se desuden billeder fra stævnet her og læs mere om Europajolle-klassen her.

content-loader
content-loader
content-loader