Svanemøllehavn lukker: Hvad sker der med sejlklubberne, når erstatningshavnen bliver en realitet?
Flere hundrede bådejere skubbes i nær fremtid ud af den enorme Svanemøllehavn i København og flyttes for en femårig periode til en erstatningshavn. Det kan få store konsekvenser for områdets sejlklubber. Læs interview med formand for Sejlklubben Sundet, Ole Brandt.
Når arbejdet med Nordhavnstunnelen går i gang, vil en stor del af bådene i Svanemøllen Havn være nødsaget til at rykke til erstatningshavnen længere ude i Nordhavn. Det har konsekvenser for både sejlklubber, sejlerskoler og bådejere.
Som vi tidligere har beskrevet her hos Minbaad.dk, har det konsekvenser for havnens brugere, når arbejdet med Nordhavnstunnelen går i gang.
Klubhus og havn er adskilt
Sejlklubberne i Svanemøllen står også overfor store ændringer, når en del af deres medlemmer i en periode på fem år har bådplads så langt fra de fælles havnefaciliteter.
Specielt Sejlklubben Sundet, som har omkring 1100 medlemmer, er hårdt påvirket, idet arbejdspladsen for tunnelbyggeriet adskiller klubhuset fra resten af havnen. Desuden vil meget af havnen være omdannet til byggeplads i en længere periode.
Det har fået en lille gruppe af sejlklubbens medlemmer - herunder Ole Brandt, som har været formand for Sundet i et års tid - til at engagere sig politisk og forsøge at få en stemme i dette store projekt. De har arbejdet intenst, og det ser nu ud til, at arbejdet har været godt givet ud.
- Vi tror på, at Sundets fremtid er sikret med de aftaler, der ligger nu. Vi kan gennemføre vores aktiviteter som nu i vinterhalvåret. Der udføres en lille midlertidig optagehavn på ydersiden af Nordmolen til optagning og isætning af vores både. I sommerhalvåret kommer vi til at kæmpe for at lave flere sociale arrangementer i vores nuværende klubhus for at fastholde fællesskabet, siger formanden for Sejlklubben Sundet, Ole Brandt.
Sejlerskole flytter
Der har i en lang periode fra By og Havns side været rykket rundt på planerne. Der har været usikkerhed om, hvor meget af Sundets plads, der ville blive inddraget, men det ser nu ud til at være landet et sted, hvor alle kan se en fremtid, mens byggeriet står på.
- Det bliver en kæmpe arbejdsplads, og der er mange både, der skal flyttes - herunder også min egen. Der er plads til 650 både i erstatningshavnen. Men overordnet ligner det noget, der godt kan komme til at fungere, understreger Ole Brandt og fortsætter:
- Sundets Sejlerskoler flytter ud i erstatningshavnen i en periode. Det har vi vurderet var bedst, da eleverne ellers ville skulle krydse ind og ud mellem kraner, pramme og ombygning.
Nyt miljø for sejlerne
Der vil dog stadig være sejlerskole-aktivitet i Svanemøllehavnen, da det udelukkende er Sejlklubben Sundets sejlerskole, som flytter ud i erstatningshavnen. På nuværende tidspunkt vil sejlklubberne K.A.S. og Frem beholde deres sejlerskoler i Svanemøllehavnen.
I erstatningshavnen vil Sejlklubben Sundet fokusere på at skabe et miljø, så alle sejlere, der bliver flyttet, har mulighed for på daglig basis at opleve lidt af fællesskabet. Det nuværende klubhus vil dog stadig være det officielle samlingssted, hvor de større arrangementer foregår.
- Fem år er lang tid, og jeg har spekuleret på, om klubben kunne overleve at have medlemmer spredt på to adresser. Kommer der mon pludselig en ny klub derude, så vi i stedet får to klubber? Men i vinterperioden er vi jo samlet igen, og alt kører, som det plejer. Jeg tror på, at Sundets fremtid er sikret med de aftaler, der ligger nu, afslutter Ole Brandt og skaber dermed ro for Sundets medlemmer.