Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Så dykker vi i Lillebælt. Fotos: Kenneth Bøggild
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads

Fredericia Sejlklub skabte super Europajolle-camp - også med kæntringer

For at sikre så mange input som muligt var der løbende udskiftning, således at Christian Rindom og Søren Johnsen lørdag stod for træningen på land og vand, mens sejlerne søndag havde besøg af Stig Steinfurth og Finn Beton, som stod for det faglige. Kenneth Bøggild fra klassen skriver.

Af Kenneth Bøggild, Europajolle-klassen |

I weekenden den 13. og 14. november 2021 var 25 Europajoller samlet til Europaclass Denmark og Dansk Sejlunions træningscamp i Fredericia. Sejlerne ankom for de flestes vedkommende allerede fredag aften, hvor Fredericia Sejlklubs frivillige havde åbnet dørene, så der kunne etableres en camp i deres fantastiske klubhus. 

Det fortæller Europajolle-far Kenneth Bøggild i denne artikel.

Fredericias frivillige havde i den grad hævet baren for træning ved at invitere nogle af landets skarpeste trænere.

For at sirke så mange input som muligt var der løbende udskiftning. Lørdag var det derfor Christian Rindom og Søren Johnsen, der stod for træningen på land og vand, mens søndagens program var fastsat af Stig Steinfurth og Finn Beton, som stod for det faglige. Et super koncept, som blev prøvet af på forårets Europajolle-camps.

25 sejlere delt i to grupper

Lørdag blev sejlerne mødt af herlige 4-6 m/s, som skabte ideelle betingelser for fart- og tekniktræning. De 25 sejlere blev delt op i to grupper, fordelt på interesse og ønsker fra sejlerne.

For den ene gruppe stod det på intensiv tekniktræning med et utal af vendinger, bomningerne og generelt manøvre og bevægelser i båden.

Denne del stod Europajolle-esset Søren Johnsen for, som med et utal af timer i båden og stor trænererfaring øste af sin viden.

I den anden gruppe blev der nørdet farttræning. Her var det Christian Rindom, som coachede sejlerne, så de internt i gruppen først blev kalibreret, så alle sejlede stort set lige stærkt.

Efterfølgende blev der arbejdet med marginalerne, så hele gruppen fik fundet lidt ekstra fart.  Efter to lange træningspas sluttede dagen med debriefing, hvor der blev dykket længere ned i jollens muligheder og udfordringer.

Sen hygge og morgenbriefing

Dagen blev afsluttet med fysisk træning ved en ekstern instruktør, som guidede sejlerne rundt i det spændende og relevante yogaunivers.
For nogle sejlere var dagen slut, men for andre stod den på et sent havnebad og endnu senere hygge.

Søndag morgen var sejlerne klar til morgenbriefing og skippermøde kl. 09:00, hvorefter de gik på vandet, nu under ledelse af Stig Steinfurth og Finn Beton.

Endnu et stærkt trænerteam, som tog fat på banesejladsen ved i første pas at fokusere på starter, taktik på første opkryds og orientering om banens position ved runding af første topmærke. Intensiv træning, som med udgangspunkt i reelle problemstiller og kapsejladstaktik fik udfordret sejlerne.

3 knobs medstrøm

Efter en hurtig frokost var vinden frisket op, ligesom strømmen, som Fredericia jo er kendt for, også var tiltaget. Alt dog i skøn forening, så vind og strøm var i modsat retning, hvad skabte idelle betingelser for at træne læns i de nu 8-10 m/s.

Ultra hurtigt opkryds med omkring 3 knobs medstrøm, og et lænseben som var tidsmæssigt så langt som opkrydset på grund af den kraftige modstrøm. At bølger så også tårnede sig op gjorde det hele endnu mere fantastisk.

På udlagt bane blev der trænet intensivt, indtil det var tydeligt, at der ikke var mere energi i sejlerne. Igen var alt timet og tilrettelagt, da vinden aftog, og Finn og Stig kaldte sejlerne i havn. Herefter var det blot at følge de lokale sejlere, som med stort lokalkendskab til de specielle strømbetingelser fik vist, hvordan man bedst udnytter Lillebælt, når strømmen er 3 knob nordgående.

En fantastisk weekend blev afsluttet med en tilpas kort debriefing og masser af kage. For de fleste fortsætter campen den kommende weekend, hvor alle håber på samme herlige betingelser.

Enestående jollekultur i Fredericia

Fredericia Sejlklub har en enestående jollekultur, hvor sejlerne og de frivillige får skabt en super stemning af sejlglæde. Det var også tilfældet til den afviklede camp, hvor alle muligheder stod åbne, ligesom sejlerne havde højt til loftet med hensyn til udfoldelsesmuligheder.

Selv den medbragte Soundboks skabte kun god energi, hvor også nattevagten koblede sig op og fik spillet noget musik fra en anden tidsalder. Det er super god stil, at en sejlklub i den grad har fokus på sejlerne og deres behov. 

Kenneth Bøggild, 
Vallensbæk Sejlklub

content-loader
content-loader
content-loader