Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Anna Livbjerg vinder DM for Europajoller i 2021. Foto: Per Heegaard
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads

Anna Livbjerg gav drengene baghjul ved DM for Europajoller

Da det virkelig gjaldt, viste Anna Livbjerg, hvorfor hun utallige gange har stået øverst på podiet i Europa-klassen. Tre mandlige sejlere kæmpede intenst om sølvet. Kenneth Bøggild fra den danske E-jolle-klub beretter fra stævnet, ligesom Per Heegaard viser flotte fotos.

Af Kenneth Bøggild, Europe Class Denmark |

Under kyndig anførsel af baneleder Christian Lerche og hans team kæmpede 47 Europajoller i weekenden om Danmarks Idrætsforbunds danmarksmesterskab i Hellerup. 

Et område, der på stævnets førstedag fredag som et af få steder i Danmark var præget af meget let luft fra en nordlig retning. 

Tre sejladser fik Christian Lerches hold sat i skabet. I to af sejladserne var perioder, hvor sejlerne lå næsten helt stille på grund af ingen vind, men portsligt var det dog ok, da hele feltet lå stille, så kun ganske få pladsforskydninger opstod. 

Da anden sejlads var slut, blev AP rejst for en kort bemærkning, inden AP over A blev hejst. En ultra vanskelig sejladsdag var dermed nået sin ende. I toppen var pointene tætte, ligesom der for flere af sejlerne var resultater, som gerne skulle blive fratrækkeren, hvis sejlads om metal fortsat skulle være en mulighed.

Ung komet med god fart

På stævnets andendag blev sejlerne mødt af herlig vind på 6-9 m/s, fortsat fra en nordlig retning. For at ingen skulle blive for varme, var der tændt for sluserne fra oven. Lige fra sejlerne stævnede ud, til sejlerne igen var på land, stod regnen ned i torve.

Jonas Ullmann, Hellerup Sejlklub lagde stærkt fra land, og havde generelt, efter en lidt forsigtig start, en super god andendag i stævnet. Pointene var dog tæt, da også den nykårede verdensmester Anna Livbjerg, Kaløvig Baadelaug, havde godt gang i jollen. 

Klassens unge komet, Andreas Svensson fra Skærbæk Bådeklub havde ligeledes god fart, ikke mindst på kryds var der få, som kunne følge ham. Var det ikke på grund af en lidt uheldig sidste lænser i femte sejlads, havde han også kunne indkassere en førsteplads i hans i øvrigt fine serie. 

En anden sejler, som begyndte at vise tænder, var den sympatiske Frederik Bløcher fra Faaborg Sejlklub. Frederik har sejlet i klassen en del år, og i enkelte stævner været lige ved og næsten. På stævnets andendag viste han for alvor, at han skal regnes i favoritfeltet, da han sejlede en stærk serie hjem.

Ét point mellem guld og sølv

Det blev en lang dag for sejlerne - ikke på grund af ventetid, som der ikke var meget af - men fordi, at der i SI var skitseret mulighed for afvikling af op til fem sejladser på én dag. Det blev også eksekveret. 

Fem sejladser af 45-50 minutters varighed tærede på kræfterne, så det var nogle trætte sejlere, der i den fortsat silende regn efter fem sejladser endelig kunne søge mod havn ved 16-tiden.

I toppen var det uhyre tæt. Blot ét point skilte guld og sølv, da Anna Livbjerg efter den første fratrækker havde 16 point og Jonas Ullmann på sølv havde 17 point. Der var luft til den øvrige podieplacering, mens at der fra tredje- til sjettepladsen blot var få point, som skilte sejlerne.

Der var med andre ord lagt op til en super spændende afslutning.

Fest i fronten

5-7 m/s fra nord blev udgangspunktet for den intense guldkamp. Første sejlads kom afsted under Oscar-flaget. En situation, som passede de stærke drenge fint. Og hvilken fight! 

Jonas Ullmann kom rigtig skidt fra start og kæmpede hele sejladsen igennem uden helt at komme op. Til gengæld kom Anna Livbjerg sejlende op igennem feltet fra en placering godt nede. Mens de to kæmpede, havde Andreas Svensson og Frederik Bløcher en fest forrest i feltet. 

De to sejlere havde flot afstand, da de passerede mållinjen med Andreas som ét og Frederik som to. Anna sluttede som fire, mens Jonas indkasserede en vanskelig ottendeplads. Med udsigten til en anden fratrækker var stævnet forsat åbent, og de interne placeringer uændret. Anna ét og Jonas to i den samlede stilling, mens Andreas nu havde minimeret afstanden til Jonas med otte point.

Livbjerg 100 meter foran

Næste sejlads blev en svær én af slagsen. Sejlerne kom afsted i aftagende vind, ligesom et skift på første opkryds gjorde det svært for mange sejlere. Eneste sejler, som kom afsted og aldrig så sig tilbage, var Anna Livbjerg. 

Hun sluttede ét, mere end 100 meter foran nummer to, en magtdemonstration overfor de øvrige medaljekandidater. Sejladsen om sølv og bronze var nu helt åben, da Jonas blandt de førende både sejlede sit hidtil dårligste resultat hjem ved at slutte som nr. 13. 

Til gengæld var Anna med hendes imponerede førsteplads tæt på guldet. En del point skilte hende fra andenpladsen Jonas Ullmann, der nu blot havde få point til Andreas Svensson og Frederik Bløcher. Specielt

Frederik Bløcher så farlig ud, da han dagen igennem havde sejlet med meget få fejl og med stor selvtillid sat en imponerende serie i skabet. 

Det skulle siden vise sig, at stævnets tredje og sidste dag skulle stå 100 % Frederiks tegn.

Et mareridt for Ullmann

De afsluttende to sejladser blev til gengæld lidt af et mareridt for Jonas Ullmann. Uanset hvor og hvordan han angreb, ville det ikke gå hans vej, og dét, som fra morgenstunden skulle være en kamp om guld, blev i de to sidste sejladser en kamp om sølv og bronze. 

Ikke mindst da Frederik forsatte med at imponere ved at afslutte de to sidste sejladser som to og tre, mens Jonas og Andreas begge satte point til.

Faktisk sluttede Frederik Bløcher på tredjedagen ved at indkassere 2, 2, 2, 3 i de fire sejladser med den bedste serie blandt alle. Efter at have fået en rigtig skidt start på stævnet fik han dermed endelig sit gennembrud i klassen. Super velfortjent for den sympatiske sejler, som flere gange har været lige ved og næste. 

Ullmann siger farvel med bronze

Resultatet efter de 11 sejladser blev dermed Anna Livbjerg med guld, mens Frederik Bløcher tog sølv og Jonas Ullmann bronze. Da der ligeledes blev sejlet om medaljer i en herre- og dame-opdeling, betød det, at Frederik Bløcher tager guld hos herrerne, Jonas Ullmann sølv og Andreas Svensson bronze. 

Hos pigerne tager Anna Livbjerg naturligvis guld, Thea Bjørk fra Hellerup Sejlklub snupper sølv og Alisa Marchenko, Hellerup Sejlklub, kan pakke bronzen i tasken.

DM 2021 var samtidig et farvel til den hurtigt sejlende Jonas Ullmann, da han har besluttet at gå nye veje indenfor sejlsporten. Faktisk havde han besluttet ikke at sejle DM, men med få dages varsel besluttede han alligevel at stille op. En super sympatisk beslutning, som så fint indrammer hans virke i klassen. 

Resultater fra DIF-DM kan hentes her.

content-loader
content-loader
content-loader