Gå til hoved-indhold
Udstyr
Helly Hansens redningsveste til børn er flere gange kåret til ”Bedst i Test”. Da Kid Safe blev lanceret i 2003, var det den første redningsvest som var tilpasset specifikt til børn. PR-foto

Vælg den rigtige redningsvest til sejlbåd, jolle, kajak eller Stand-Up-Paddle

Med flere nye brugere er det afgørende at sætte fokus på sikkerhed - men skal du vælge en rednings- eller en svømmevest? Hvad er forskellen på 50N og 100N? Og hvorfor er nogle veste i små vægt-intervaller og andre i store? Læs og bliv klogere på, hvad du skal vælge.

Af Troels Lykke |

Interessen for sejlads og nærmest alle former for vandsport er i stor vækst. Mange er desuden i fuld gang med at planlægge sommerferien, og det inkluderer i stigende grad også aktiviteter på vandet – eksempelvis i form af sejlbåd, kajak eller Stand-Up-Paddle (SUP).

Hvilken redningsvest er den bedste?

Det er det spørgsmål, som oftest stilles, når en ny redningsvest skal findes. Det nemme svar er:

- "Den, du glemmer at tage af, når du går i land!" Synker eller kæntrer båden, eller falder du overbord, kan en redningsvest redde dit liv. Og ikke nok med, at den kan redde dit liv, så kan den spare dig for en masse penge – det koster nemlig 1500 kr. pr. manglende redningsvest, hvis du bliver tjekket af politiet, fortæller Helly Hansen til Minbaad.dk.

Skal du have redningsvest på?

Loven fra 1992 gjorde det lovpligtigt at have redningsveste med til alle ombord, uanset hvilke fartøj det drejer sig om – også kano og kajak! Ordret står der: ”Alle fartøjer, der ikke er fortøjet i havn, skal medføre redningsveste eller svømmeveste til alle personer om bord”. 

Loven siger altså ikke noget om, at man skal have den på. Det er helt op til dig selv, men prioriterer du sikkerhed højt, er det altid klogt at have redningsvesten på, særligt hvis du sejler i vinterhalvåret, eller hvis du er alene.

En redningsvest, der ikke bruges, redder ikke liv, og i en nødsituation vil det sjældent være muligt at finde sin redningsvest frem. Derfor er det en rigtig god idé altid at bruge sin redningsvest.

Svømme- eller redningsvest?

- Der findes hovedsageligt to typer veste – redningsveste og svømmeveste. En redningsvest skal have 100 N eller mere i opdrift, og den kendes desuden på, at den altid har en krave rundt om nakken og opdriftsmaterialet på bryst, skuldre og i nakken, forklarer Øyvind Vedvik, kategorichef for sejlads hos Helly Hansen, og uddyber:

- Kraven og placeringen af opdriftsmaterialet skal sikre, at du ligger på ryggen med højt hævet hoved og dermed frie luftveje ved ophold i vandet. Det er kun redningsveste, som vender dig i vandet, så du ligger i en tryg position, hvis du eksempelvis er bevidstløs.

Til forskel fra redningsveste, har en svømmevest normalt en opdrift på 50 N, hvilket gør, at den kun er egnet til mere øvede svømmere, som selv kan komme op af vandet, enten ved egen hjælp eller fra andre, som befinder sig i nærheden.

Svømmevesten giver typisk større bevægelsesfrihed, og foretrækkes derfor ofte af personer som sejler jolle, kajak, kano eller SUP.

Hvad er bedst til kano, kajak og SUP?   

- Personer som padler i for eksempel kano, kajak eller SUP er ofte gode svømmere, og de bevæger sig ofte i grupper relativt tæt på land, så det er nemmere at få hjælp, hvis en ulykke skulle indtræffe. I sådanne tilfælde kan man vælge en svømmevest med en opdrift på 50 N, påpeger Øyvind Vedvik.

Sejlads i kajak kræver god bevægelighed, og derfor fortrækker de fleste i en 50 N-vest, der er tilpasset aktiviteten, for eksempel Rider Vest. En vest med kortere pasform, som er populær blandt både padlere og jollesejlere.

Til aktiviteter med højere fart som vandski og vindsurfing anbefales en mere ergonomisk vest som Rider Stealth. Den sidder tæt, men giver samtidig god bevægelsesfrihed.

Redningsveste til børn

Helly Hansens redningsveste til børn er flere gange kåret til ”Bedst i Test”. Da Kid Safe blev lanceret i 2003, var det den første redningsvest, som var tilpasset specifikt til børn.

Sammenlignet med voksne har børn et større hoved i forhold til kroppen, så Kid Safe blev designet med en stor krave, som holder barnet i en tryg position, hvis de falder i vandet.

De seneste modeller af børneredningsveste fra Helly Hansen er optimeret med en helt ny krave, som i endnu højere grad sikrer, at barnet bliver vendt til en tryg flydestilling på ryggen, hvor munden og næsen er over vandet. Samtidig er spændet placeret længere nede, så barnet blandt adet kan ligge komfortabelt på en bro og fiske efter krabber.

Blebørn bør have særlig opmærksomhed, da engangsbleer indeholder store mængder luft og altså opdrift.

Det betyder, at en engangsble holder godt på luften. Konsekvensen er, at bleen kan modvirke opdriften på redningsvesten og i værste fald ikke vende barnet om i rigtig flydeposition. Det gode råd er at bruge badebleer eller helt at undgå brugen af ble.

Husk altid at tjekke, at vesten sidder godt – når du løfter i skulderen må vesten ikke kunne trækkes over hovedet på barnet!

Redningsveste til børn kommer i tre forskellige størrelser:

Svømmeveste til voksne

En af de mest populære svømmeveste til voksne er Sport II. En enkel model, som er let at  justere, og som findes i mange forskellige farver.

Det er en fin model, hvis du for eksempel skal på en hyggelig fisketur i en jolle. Foretrækker du i stedet en vest, som er mere egnet til sport, er Rider og Rider Stealth udviklet specifikt til det.

Sådan vælger du den rigtige vest

Rednings- og svømmeveste deles ind i Newton-klasser - fra 50 til 300 N, hvor antal Newton (N) er udtryk for bæreevnen for en person i et givet vægtinterval. En voksen person vejer gennemsnitligt 5 kg i vand, hvilket vil sige, at der, for at holde en voksen flydende, skal bruges en opdrift på omkring 5 kg eller 50 Newton.

  • 50 N – Svømmeveste. Til øvede svømmere i nærheden af kysten og kun med hjælp i nærheden. Ikke sikker ved bevidstløshed. De er designet til højt aktivitetsniveau med god bevægelighed og passer derfor godt til sejlads og vandsport. Svømmevesten holder en person flydende i det givne vægtinterval, men vender imidlertid ikke personen om på ryggen. Svømmeveste er typisk opdelt i flere vægtintervaller, dels for at sikre pasform, dels for at der minimum er den rigtige opdrift til personen, som benytter den.
  • 100 N – Redningsveste. Til anvendelse i kystnært og beskyttet farvand. Kun begrænset sikkerhed ved bevidstløshed. De er designet til høj grad af sikkerhed og komfort og passer derfor godt til  både erfarne samt mindre erfarne svømmere. Vesten er med stor krave, som sikrer, at personen vendes om i rigtig flydeposition.
  • 150 N – Oppustelige redningsveste. Til brug i alle farvande. Fuld sikkerhed ved bevidstløshed, dog begrænset sikkerhed, hvis der bæres kraftigt, vandtæt sejlertøj. De er designet til at puste sig op, de fleste automatisk, enkelte manuelt. De er lette og vender personen om på ryggen i rigtig flydeposition. I disse veste findes en lille gaspatron, som fylder vesten på få sekunder. Anbefales kun for erfarne svømmere på mindst 40 kg. 

Vesten skal være mærket med CE og ISO 12402 – det er en certificeringsordning som gælder i Europa, og sikrer, at produktet er godkendt.

Uanset hvilken model du hælder til, er det vigtigt at følge vægtangivelserne, så du vælger den rigtige størrelse. Vesten skal sidde komfortabelt på kroppen, når remmene er strammet, men den må ikke være for løs. Du kan tjekke, om den sidder stramt nok ved at bede en ven løfte vesten i skuldrene.

Se alle HH-modellene her.

content-loader
content-loader
content-loader