Gå til hoved-indhold
Udstyr
Særligt langturssejlerne har taget solpanelerne til sig. Foto: Watski

Solpaneler: 14 spørgsmål til eksperten - hvad er forskellen på de billige og dyre paneler?

For det utrænede øje kan det være vanskeligt at finde vej i skoven af maritime solpaneler i forskellige størrelser, designs og til varierende priser. Frank Heise fra Centro Solar hjælper sejleren på vej.

Af Sara Sulkjær |

Solpaneler er effektiv teknologi, der konverterer dagslys til elektronisk energi, som derefter oplagres i batteriet. Udsprunget af luft-og rumfartsindustrien er solpanelerne hightech-produkter, der er yderst velegnede til martimt brug. 

Ingen støj og forurening skabes ved brugen af solpanelerne, ligesom batteriets levetid forlænges, hvormed selve batteriøkonomien forbedres. Fordelene er mange, men spørgsmålene til det moderne produkt det samme. Udstyrsforhandleren Watski.dk har derfor stillet ekspert på området, Frank Heise fra Centro Solar de typiske spørgsmål om solpaneler:

1) Hvordan monterer man et solpanel på båden?

- Man kan enten skrue det fast eller lime det fast. Dog er den bedste løsning at montere det på et drejeligt solpanelfæste fra NOA.

2) Er det svært at installere solpaneler?

- Nej, det er nemt og kræver intet avanceret værktøj.

3) Hvilke komponenter er nødvendige til installationen af solpaneler?

- Kun tre komponenter er nødvendige, solpanel, regulator og et batteri. Og da man i forvejen har et batteri, er det kun solpanel og regulator. Der findes dog ekstra tilbehør såsom digitalt display eller ladekontrol, som styrer hvor meget strøm, der går til og fra batteriet.

4) Hvor skal man placere solpanelet for bedste effekt?

- Solpanelet skal placeres på et solrigt sted, for eksempel på dækket eller endnu bedre, i en holder som kan vippes mod solen.

5) Hvor avanceret er kabelføring og kabeltilslutning fra et solpanel?

- Meget enkelt. Der er to kabler, plus og minus. Tilslut panelet til regulatoren, og derefter regulatoren til batteriet. Færdig!

6) Har jeg brug for et specielt batteri?

- Nej, alle typer batterier kan anvendes (bly/syre, gel, AGM, red.). Et batteri, som tåler dybde-afledninger og mange opladninger foretrækkes. Et startbatteri er ikke det bedste valg, men en Solara-regulator kan håndtere alle typer batterier.

7) Hvorfor behøver man en laderegulator?

- Dels for at beskytte batteriet mod overladning, og at batteriet ikke lades konstant, når det ikke benyttes, men frem for alt for at opnå den mest effektive ladning.

8) Hvordan kan jeg vide, hvilken regulator der passer til mit solpanel?

- Alle solpaneler er mærket med WP ( Watt Peak, red.). Solaras regulatorer er ligeledes mærket med WP-værdi. Du skal blot vælge en lade regulator med samme mærkning som solpanelet. Har du planer om at udvide dit system, er det en god idé at vælge en regulator med højere WP fra starten.

9) Hvordan får jeg mest ud af mit solpanel?

- Bedste virkning opnås, når solens stråler falder i en 90° vinkel i forhold til solpanelet. Installationen på en båd er ofte et kompromis på grund af pladsmangel.

10) Hvad er forskellen mellem et solpanel med ramme og et uden ramme?

- Solara M- og S-serien er fremstillet med samme sol-teknologi, poly- eller mono-krystallinsk. Kun produktionen er anderledes. M-serien uden ramme er fremstillet af rustfrit stål med pulverlakeret bagside og transparent folie, som omslutter cellerne, og et gennemsigtig slidstærkt yderfolie som beskytter panelet mod vejret. Disse paneler er meget tynde og designet specielt til det maritime miljø.

- S-Serien er udstyret med en holdbar glasoverflade og transparent folie, som omslutter cellerne. S-serien har en aluminiumsramme, som gør monteringen nemmere. Skal panelet monteres på et stativ/holder er den model at fortrække.

11) Hvor meget kan jeg bøje et solpanel?

- Solara M-serien kan bøjes 3% af den samlede længde.

12) Hvor længe holder et solpanel?

- Solara har produceret solpaneler siden 1998, og der er meget få reklamationer over Solara-solpaneler. Vores S-serie har en effekt garanti på 26 år. Dette adskiller Solara fra de billigere paneler på markedet.

13) Hvad er forskellen på de ”billige” og de lidt dyrere solpaneler?

- Desværre kan det være svært for forbrugeren at se forskellen. Præstationen i solpaneler afhænger af kvaliteten af lamineringen samt kvaliteten af cellerne, og det er vanskeligt at se med det blotte øje.

- For lystsejlere er det vigtig, at samledåserne er IP56-godkendt og dermed vandtætte. Det er også vigtigt, at kabeludløbet fra modulet er forseglet og fastgjort. I tilfælde af at solpanelet er i aluramme, er det vigtigt, at rammen er stiv og solid.

- Den vigtigste forskel er solcellens ydeevne efter et par års brug. Billigere solceller taber efter blot en kort tid sin evne til at levere maksimalt effekt. Og effekten falder mere og mere gennem årene.

- Solara-solpaneler er fremstillet med al den erfaring og know-how, som vi har i bagagen og kan derfor give den lovende høje effekt i mange år. Solara giver 26 års effektgaranti, hvilket er en tryghed for dig som bådejer, at dit solpanel leverer det, som er lovet. Solara anvender kun udvalgte solceller, som giver den bedste effekt.

14. Hvorfor skal jeg vælge et Solara-solpanel?

- Super kvalitet! Fremstillet af eksperter på området. Lang garantiperiode. Det er enkelt at montere tilbehør. Solara er et velkendt mærke med meget ekspertise i markedet.

Hos Watski.dk kan du blandt andet se nærmere på solpanelerne fra Solara. Tjek dem ud her.

Kilde: Watski.dk

content-loader
content-loader
content-loader